Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pomalu ale jistě se blíží Vánoce a mně nějak za ty leta dochází inspirace.
Rodiče i prarodiče nemají nouzi, takže vše co potřebují si koupí. Za to jsou dost vytížení, tak bych jim letos ráda - vzhledem k tomu, že už jsem doma - nadělila něco, k čemu se jen tak nedostanou, něco co vyžaduje čas/práci. Proto uvítám jakékoliv tipy na domácí výrobky pokud možno spolu s receptem a dobou přípravy a skladování, abych věděla kdy tak zhruba s tím začít.
Už mám naplánováno dělat domácí paštiku, sladkej likér, nakládaný hermelín, našla jsem na internetu i pečené ořechy, ale nevím jestli jsou dobré za studena. Máte někdo zkušenost? A co dál vás napadá co vypadá hezky ve skleničce nebo misce? Na mrazáku mám ještě pytel meruněk, tak možná tátovi marmeládu, tu on moc rád..
No mne napadla sunka ve tvaru prasete, ale pochopila jsem, ze chces vlastnorucne vyrobeny darky, coz by mohla byt vyzva pro sikovne ruce ![]()
@ncc1701 No právě, vlastnoručně vyrobené.
I když jsem někde vyčetla, že i šunka se dá dělat doma.
Nebo klobásy, zkoušel jste někdo? Ale opravdu v domácím prostředí, nemám udírnu. Nevadí mi náročnost, jen to musí být reálný bez spešl vybavení. ![]()
Já mám v plánu udělat tátovi na Vánoce vlastoručně dělanou tlačenku a k tomu mu koupím soudek piva.
Tlačenku miluje ![]()
@Misuldy A máš nějaký osvědčený recept na tlačenku? Ta by se taky chytla!
@tehuzu Já si pečenej čaj zkoušela dělat loni a byl takovej - vodovej, bez chuti, z jablek a hrušek a nějaká lesní směs. Jediný co tam bylo cítit bylo koření, ovoce skoro vůbec, tak nevím co bylo špatně. Už si na něj netroufám. ![]()
Tak já zrovna včera koukala tady do časopisu, co už mám dýl a jsou tam nějaké recepty, co se dají dát jako dárek. Pistáciový likér, Pomerančový olej, limetkový ocet, domácí karamely, kachní rillettes, svařákový cukr, pomerančová sůl, peperonata a pesto ze sušených rajčat. Nic z toho nemám ozkoušeného, ale kdyby Tě něco zaujalo můžu napsat recept. Ještě mě napadly třeba pralinky, ale je s tím prý dost práce a ne každýmu se to napoprvé povede.
@Kapaz píše:
@Misuldy A máš nějaký osvědčený recept na tlačenku? Ta by se taky chytla!@tehuzu Já si pečenej čaj zkoušela dělat loni a byl takovej - vodovej, bez chuti, z jablek a hrušek a nějaká lesní směs. Jediný co tam bylo cítit bylo koření, ovoce skoro vůbec, tak nevím co bylo špatně. Už si na něj netroufám.
Mám perfektní recept. Je to ale na delší psaní, tak písnu jak bude chvíle času ![]()
@kklarysek Páni! Ten pomerančový olej je na co? Kosmetika nebo na jídlo? Jestli to je třeba do koupele nebo mazání, tak by mě to zajímalo. I ta sůl..
Rilettes už tu psala Návštěnice, to je ve finále něco jako paštika? Nějak se nemůžu dopátrat rozdílu, tak jestli tam o tom něco píšou, tak by mě to taky zajímalo. Děkuju! ![]()
Všechno dle mého bude jedlé. Konkrétně u nich nic nepíší ale jmenuje se to „Dárky k sežrání“
Tak asi budou jen jedlé. U Rillettes nic nepíší, ale dělá se to z těch kachních stehen, který se osmaží a pak se to maso z nich natrhá do té směsy.
Tak mě napadl ocet z jablečných slupek (o sto procent lepší než ten lihový z obchodu…), no a na dobromyslový ocet je holt pozdě, dobromysl kvete max. do 20. září… ![]()
@kklarysek Tak bych prosila ten recept na ten pomerančový olej - už jsem našla k čemu je. Do tvarohů, těst i kuře „na sladko“ se s ním dá dělat, tak jak budeš mít chvilku… Děkuju! ![]()