Dítě s jednou ledvinou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
cokvok
20.1.14 20:45
@olííva píše:
Můj první syn, kterému je teď skoro 19 let má jednu ledvinu. zjistili to náhodně asi v jeho 5 letech. žádná omezení nikdy neměl. dokonce hraje od svých 4.let hokej. nikdy neměl žádné problémy. jeho jedna ledvina funguje na sto procent, takže žádný problém :) nebojte se

Já se právě bojím dost. Nevím jestli by bylo lepší žít v nevědomosti nebo to vědět od začátku a mimi bude pod kontrolou. A jak je to prosím s tím běžným nachlazením bez teplot, je tam nějaké riziko přenosu na ledvinu? Moc tomu zatím nerozumím. Asi se budu muset poptat nefrologa po porodu, ale to mě moc neuklidňuje, že teď nevím co nás čeká.

• Citovat
  • Upravit
66816
20.1.14 21:05
@lenkret píše:
Já se právě bojím dost. Nevím jestli by bylo lepší žít v nevědomosti nebo to vědět od začátku a mimi bude pod kontrolou. A jak je to prosím s tím běžným nachlazením bez teplot, je tam nějaké riziko přenosu na ledvinu? Moc tomu zatím nerozumím. Asi se budu muset poptat nefrologa po porodu, ale to mě moc neuklidňuje, že teď nevím co nás čeká.

Lidí s jednou ledvinou je spousta, pokud bude ta jedna fungovat, jak má, vše bude v pořádku. Přenos jakékoli nemoci na 1 ledvinu je stejně pravděpodobný jako na 2 ledviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
cokvok
20.1.14 21:21
@blecha72 píše:
Lidí s jednou ledvinou je spousta, pokud bude ta jedna fungovat, jak má, vše bude v pořádku. Přenos jakékoli nemoci na 1 ledvinu je stejně pravděpodobný jako na 2 ledviny.

Ano? Tak to jsem nevěděla. Já všude čtu jak je důležité neprochladnout. Vždyť přece přenos na ledviny během nachlazení není tak častý nebo ano? Že se to všude u té jedné ledviny tak zdůrazňuje. Myslela jsem si, že je tam nějaké větši riziko.

• Citovat
  • Upravit
66816
20.1.14 21:25

Několik lidí vám psalo osobní zkušenost, ale více vám sdělí lékař

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
cokvok
20.1.14 21:29

To ano, ale až nefrolog příp. urolog po porodu. Gynekolog mi k tomu toho moc neřekne. Jen, že s jednou ledvinou se dá žít. Takže musím pátrat sama.

Příspěvek upraven 26.04.14 v 14:03

• Citovat
  • Upravit
66816
20.1.14 21:41

Chápu obavy, vzhledem k výskytu v rodině jsem také hledala informace. Je třeba věci vidět pozitivně. Jedna ledvina stačí v plnohodnotnému životu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
cokvok
20.1.14 21:47
@blecha72 píše:
Chápu obavy, vzhledem k výskytu v rodině jsem také hledala informace. Je třeba věci vidět pozitivně. Jedna ledvina stačí v plnohodnotnému životu.

Děkuji za uklidnění. Snad se s tím nějak srovnam. A můžu se ještě zeptat jestli ten člověk v rodině to má taky tak, ze nemá žádný problém a žádné omezení, žádné dietní opatření a žádný vysoký tlak?

• Citovat
  • Upravit
66816
20.1.14 21:51
@lenkret píše:
Děkuji za uklidnění. Snad se s tím nějak srovnam. A můžu se ještě zeptat jestli ten člověk v rodině to má taky tak, ze nemá žádný problém a žádné omezení, žádné dietní opatření a žádný vysoký tlak?

Tchýně do pozdního věku žádná omezení neměla. Zdravotní problémy, s nimiž se potýká, nemají žádnou souvislost s chybějící ledvinou. Kontroly ledviny bere jako preventivní záležitost. Mimčo bude v pohodě, od začátku sledované.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
20.1.14 21:55

Ahoj, připojím se do diskuze - mám taky jen jednu ledvinu od narození, zjistilo se to náhodně až v mé dospělosti a žiju s tím bez jakýchkoliv omezení - žádný problém s vysokým tlakem (mám spíš nízký, ale to nemá s ledvinou žádnou souvislost), žádná dieta kvůli ledvině, žádné omezení. Jo a jsem už dlouho dospělá :) - už víc než 2× :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
792
20.1.14 22:42

@lenkret určitě všechno proberete s lékařem, ten tomu samozřejmě rozumí nejvíc. můj syn nikdy k žádnému lékaři nechodil.jen sme to tenkrát kvůli hokeji probírali s obvoďákem, protože mě se moc nelíbilo, kvůli větší pravděpodobnosti úrazu, že by měl v hokeji pokračovat, ale doktor říkal, že je to o náhodě, že to by nesměl ani jezdit třeba na kole a tak :) nikdy teda se neprochladil, žádnej zánět močáku nebo ledvin se nekonal"prozatím",takže vše v pořádku. on sám si ze sebe ještě jednou v obchodě dělal černej humor a to u masa, když tam viděl ledvinky, tak jen tak prohodil, že bych mu mohla jednu dokoupit :mrgreen: nikdy se nelitoval, protože sme mu nikdy nedávali najevo, že něco je jakoby špatně a je pravda, že i my jako rodiče na tento menší handikep zapomínáme. Nebojte se, naučíte se s tím žít v pohodě :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makikki
24.1.14 11:11

Mam kamarada, ten zjistil ve svych 18 letech, kdyz se opil na moc a v nemocnici mu delali sono, ze ma jen 1 ledvinu a ver tomu nebo ne, je to uplne normalni clovek, co si doprava jak jidla, tak sportu, piti.. :))

• Citovat
  • Upravit
15
22.5.17 13:30

Dobrý den, vím, že je příspěvek starý, ale mohla byste mi prrsím napsat kontakt nebo jméno na dr, která se zabývá léčbou ledvin u dětí. máme ročního syna, který se narodil s jednou ledvinou, bohužel měl reflux a ve 3m prodělal operaci ledviny, nyníé se mjsí pravidelně sledovat jezdíme do Ol na kontroly, ale podle všeho jsou v Motole odborníci. děkuji za vaši radu. S pozdravem Anna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.2.20 16:01

O ledvinu jsem přišla jako miminko a dnes žiju. Jednou ročně jezdím na kontrolu jesli je vše ok, na začátku škol. roku jdu k doktorce pro potvrzení do školy. Na papíru mám jen nějaké omezení např: bruslení, plavání, některé nářadí atd. Ve škole bych bruslit a plavat mohla pod dohledem zák. zástupce.
A od mala do mě bylo cpáno(a děkuji za to), abych si nesedala v zimě na lavičku apod. abych nemusela do nemocnice. Rozhodně se s tím dá žít :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2535
10.2.20 17:20

Mám 30 let a jako miminko jsem byla na operaci pro nefunkčnost jedné ledviny. Mela jsem jen úlevu v TV a vic jsem hlídaná:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23998
10.2.20 18:48

Maminy, které máte děti s vrozenou vadou - 1 ledvina, nestresujte se zbytečně, solitérní ledvina naroste větší než obvykle a maká za obě…
Taky to mám, zjistilo se to náhodně v 25ti letech… Jakožto r.68 jsem s tímto absolvoval 2letou základní vojenskou službu naprosto v pohodě /kdyby se to tehdy vědělo, dostal bych „modrou knížku“/… Než jsem se to dozvěděl, milionkrát jsem prochladl a po zjištění, že jsem „zmetek“ :mrgreen: taky a dosud nikdy žádný problém… Ani jsem nikdy nebyl na žídné speciální kontrole, snímky krátce po zjištění zapadly do hlubin složky s upozorněním obvoďáka, že si mám dávat pozor na prochladnutí. Což si dávám, celou zimu chodím v polobotkách, riflová bunda a pod ní triko s kr. rukávem a svetřík, Xkrát jsem promokl a v mokrých hadrech strávil půl dne a ledvina neprotestuje… 8) 8) 8)
Samozřejmě u děcka by mě to stresovalo taky, ale chtěl jsem vás trošičku uklidnit, že se s tím dá žít plnohodnotně bez jakéhokoliv /nebo jen s minimem/ omezení…
U mě teda byla klika, že se to zjistilo až v dospělosti, že to nestresovalo moji mamču… :mavam: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí