Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, jako zakladatelo diskuze jsem tu prvně. Jinak na tyto stránky jsem chodila celé těhotenství.
Chtěla bych se zeptat, zda má některá z vás stejné zkušenosti a zda mě někdo dokáže aspon trochu uklidnit.
Před 14 dny se nám narodil krásný chlapeček honzík. Celé těhotenství i porod probíhal ukázkově. Dneska jsme, ale museli k lékaři, protože Honzík nám celou noc a den proplakal a nebyl na velké, tak jsem měla trochu strach. Dokotorka nás poslala do Motola na sono bříška..v Motole sem dostala vynadáno od doktorky, že bříško malého bolí, jelikož skoro vůbec nepiju a proto i mléko je moc husté a on má zácpu. To by nebyla zase taková tragédie. Na sonu, totiž doktorka nenašla levou ledvinu. Říkám si, že to nemůže být pravda. V těhotenství jsem přeci chodila na genetické ultrazvuky. Tam by přeci přišli na to, že malý nemá ledvinu. Máme přijít na kontrolu za měsíc, tak doufám, že to je jen špatný sen a vše bude v pořádku.
Máte některá stejnou zkušenost?? Jsem z toho úplně vedle a říkám si jaký to asi bude život bez ledviny?? Přítel hraje hokej a jeho sen je, že bude mít doma malého hokejistu
nevím zda to bude možný..strašně se o malého bojím..
Ahojky, já teda takovou zkušenost nemám, ale přijde mi docela divné, že to nezjistili v porodnici, kde se sono ledvin dělá každému miminku.
Hlavně vám přeji, ať se ten Dr. jen přehlédl a je všechno v pořádku. ![]()
Ahoj terezickab!
Moje mamka se narodila jen s jednou ledvinou a doktoři ji na to přišli až asi ve 35 letech
… do té doby o tom nevěděla..žila bez omezení…i dnes takřka žádná omezení nemá…jen chodí jednou za rok na kontrolu, že ta jedna ledvina funguje tak jak má… tak se zbytečně nestresuj… problém to sice je, je mi jasné, že jsi z toho smutná… ale podle mě i hokej hrát Honzík bude ![]()
Můj kolegyně má syna a tomu přišli na to, že má jednu ledvinu až v sedmnácti, když byl náhodou na nějakém vyšetření. Nic mu není, to víš že ani alkoholu se nevyhnul, ale snad si teď, když to ví, dává víc bacha. Sice vrcholový sport nedělá, ale je to normální zdravý kluk. Kdyby nešel na vyšetření, ani nevím proč už, tak s tím žije vesela dál, ani o tom neví.
Náš známý nemá ledvinu-přišli mu na to náhodou na vojně,když dostal zánět močových cest a dělali ultrazvuk.Nezávisle na ledvině,prochladnul při cvičení v přírodě.Tak dostal modrou knížku a šel z vojny domů.Omezení nemá vůbec žádné,ani alkoholu se nezdráhá,dá si dle chuti.I zvedá těžké předměty,neomezuje se ani fyzicky.
Chápu,že je to šok,pořádný šok-ale snaž si říkat,že i kdyby na to přišli v těhotenství,tak by se stejně nic nedělo.Pro takovou vadu by si těhotenství neukončila,jen by si o vadě věděla o něco dříve.
Znám klučinu,kde v porodnici sdělili obě ledviny ok,když měl asi po měsíci po porodu potíže,tak na usg zjistili,že jednu ledvinu nemá a druhou má hodně mizernou.
Tak je divné, že to doktoři přehlédli v těhotenství a ještě víc, že i po porodu, sono ledvin se v porodnicích dělá. Ale nemusíš se bát. Dcera se narodila s pravou ledvinou, místo levé měla cysty, které se postupně vstřebaly. Zjistilo se to na velkém UZ ve 20. tt. Kromě toho, že se to musí kontrolovat, žádná velká omezení nemá. Jen dávat pozor na prochladnutí, z toho důvodu nechodila se školkou na plavání, učitelky nemůžou zajistit, že jsou všechny děti pořádně suché a plavání je v zimě. A správně by teda ty děti žádný vrcholový sport dělat neměly. Ale to je na vašem uvážení, pokud bude v pořádku. Nefroložka říkala, že je hodně lidí, kteří mají jen jednu ledvinu a ani o tom neví, protože dřív se plošně UZ neprováděl.
Mam znamou a te v tehotenstvi zjistili,ze chlapecek ma jednu ledvinu.Je to normalni,zdrave,zive dite,akorat ma jen jednu..Je opravdu divne,ze by na to neprisli pri prenatalnich vysetrenich.
segra ma jednu, babicka mela jednu, nic se nedeje, je to v poho, neboj
Stejně pořád doufám, že mi za měsíc řeknou, že tam ta ledvina je, jen ji prostě dr. přehlédla… Teď už se o něj budu bát tak nějak víc.. Lepší to aspoň nevědět…
Moc díky ![]()
Můj taťka má jednu nefukční-má ji,nevzali mu ji.Přišli na to až v dospělosti a je ůplně v pohodě.U dotora byl 2× v životě-když si zlomil nohu a když mu praskl slepák,tam mu na ni přišli.
kámoška má jednu ledvinu a zvládla porodit v pohodě dvě zdravé děti. Dcera kámoše má taky jednu ledvinu a bez omezení aktivní holčina. ![]()
Ahoj z toho ze ma jen jednu se nestresuj. Muj otec i bratr maji jen jednu ledvinu a ziji normalne. Je jedny co nesmi tak je ostre jidlo a minimum alkoholu. U nas v rodine se totiz dedi z chlapa na chlapa to ze synovi pak nefunguje jedna ledvina. Takze se toho nedes ze by nemohl nic delat za sporty. Bude jako kazde jine dite jen bude casteji chodiy na wc
![]()
Ahojky,sice to sem nepatří,ale jen tak pro zpestření nám v Motole jeden pam doktor řekl,když byl dcerce necelý rok,že nemá žádné ženské orgány.S tím jsme žili 14 dnů,než nám udělala ultrazvuk jiná paní doktorka a musím říct,že dcerka je naprsto v pořádku.Ale užili jsme si své,to mi věř.U vás to bude taky v poho.
Ahoj, ja nemam zkusenost s ditetem, ale muj tatka mel v 35 letech nador na ledvine, nevim, jestli byl nejak zhoubny nebo jestli chodil na chemo, byla jsem mala…
No kazdopadne mu tu ledvinu vzali.
Ale chci rict, ze pote byl i v Himalajich na 7tisicovce, leze skaly, je to velmi aktivni sportovec, ktery hraje basket a jezdi na kole i 24 hodinovy zavod..
Jako jasne, neni to vrcholovy sportovec, ale i s jednou ledvinou (a dodrzovanim pitneho rezimu velmi peclive) se da uplne v pohode zit..
Tim samozrejme doufam, ze u vas to dopadne dobre a kdyz tu jednu ledvinu mit bude, tak to vse zvladnete!!
Moji babičce přišli v padesáti letech na to,ze ma jednu ledvinu zdeformovanou,nefunkční a druhou zdravou.A že když žila do té doby bez omezení tak ma i nadále.