Jednání v afektu u dětí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
484
23.6.20 21:12

Jednání v afektu u dětí

Zdravím, zajimalo by mě, jestli to tak mají i ostatní děti školkového věku. Moje dcera (4 roky) jedná dost impulzivně, pokud jí mladší bráška (1,5) něco vezme nebo třeba rozbije Lego, hned ho bouchne, odstrčí nebo kousne…pak si to okamžitě uvědomí, omlouvá se, pohladí a jede si dál v hraní. Jenže malý při takových situacích většinou zavrávorá a upadne, někde se bouchne, odře…takže je u nás co chvíli řev…vysvětlujem pořád dokola, je jí to líto, ale za 10 minut je schopná to udělat znova… :roll: a většinou taky udělá. :( Máte to takhle taky někdo doma? Jak to řešíte? Brášku má ráda, nežárlí, nedělá naschvály…prostě reaguje rychleji než přemýšlí o následku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14376
23.6.20 21:27

Naprosto normální. Představ si, že pro to dítě je stavba z Lega v tu chvíli tolik, jako pro tebe zvládnutý krásný nazdobený dort. Do toho přijde někdo, kdo ti ho schválně shodí. Jak se zachováš ty? Budeš to řešit s chladnou hlavou? Já tedy ne… Vžij se do pocitu toho dítěte. A jen tě můžu uklidnit, syn necelé tři roky a dcera 11 měsíců, která už běhá. Takže je to u nás úplně stejně. Já se tedy snažím učit i malou, aby do toho bráchovi nelezla a jeho, aby si s tím hrál někde, kam ona nevleze. Ale ne vždycky to klapne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
23.6.20 22:07

Zkus ji naučit nějakou jinou reakci. Ať si dupne, zakrici, praští do polštáře, gauče… jeden náš syn je taky. hodne impulzivni, býval i agresivní, ale právě dost pomohlo naučit ho reagovat jakkoliv jinak, než agresí. Impulzivni je pořád, akorát už místo kousání dupe. Pořád to není vzorne chování, ale aspoň nikomu neublizuje. Já taky moc problém napřed myslet a az pak jednat, pracuju na tom a nedovedu si představit, že to zvládne to dítě. Talze místo odnaucovani špatných reakci je lepší naučit jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
23.6.20 22:07

@Aduš8 Jo, to lego zrovna chápu, ale jde mi spíš o ten afekt, že něco udělá i když ví, že to není dobré, ale dojde jí to až potom. Viz dnes, honili se kolem skluzavky, ona se u toho občas sklouzla a když tam pak vylezl malý, tak ona za ním a strčila do něj, takže letěl ze skluzavky hlavou napřed…a pak zase promiň, je mi to líto… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22374
23.6.20 22:38

Ano, mame tyto sceny doma casto. Mladsi syn uz ma dva, takze uz davno pochopil, ze nic starsimu bourat nema. S tou impulzivnosti se bojim, ze musi dozrat. Dlouho jsem je hlidala a nenechavala je bez dozoru spolu. Ted uz se o mladsiho tolik nebojim, vetsinou se rychle ozve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2089
23.6.20 23:08

Úplně normální sourozenecké chování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin