Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No dcera mého partnera té je teď 16 má u nás tedy svůj pokoj
A kluka tedy nemá a chová se tady jako doma, přijede tek jednou za měsíc
A jinak nechápu co řešíš. Partnerova dcera to tak bere, že je to i její pokojík. Tak potřebuje mít i své zázemí a cítit se u vás jako doma. Opakovat jí že má pokojík u maminky, no nevim
Tak my jsme prostě řekli že musíme ze 2+1 do většího a cíleně jsme vybírali bydlení tak aby tam mohly mít holky (10 a 11let) svůj pokoj. Jinak taky máme jednoho dvouleťáka a ještě jedno do budoucna připadá v úvahu a dohromady bychom je v pokoji určitě nenechali, holky už prostě potřebují svoje soukromí, stejně jako malý syn potřebuje svůj prostor a ne aby ho někdo pořát okřikoval že to a to v pokoji nesmí protože je to holek… Ale jinak asi neporadím, prostě vám nezbyde než mít dítka v jednom pokoji, zase ty dva víkendy v měsíci nejsou taková doba ale taky záleží jak je ten pokoj velký, jestli jde nějak aspoň částečně oddělit věci velké holčiny od věcí menších dětí atd…
Nevím jestli v patnácti-šestnácti u vás vůbec bude přespávat. Já už jsem přespávala u kluků, když jsem měla být na vikendy u tatky. A když jsem u něj byla, tak hlavně v obýváku u počítače.
Přespávat bude si myslim. Dcera manžela té je 17 let a má u nás svůj pokoj a taky u nás přespává
Je hrozná škoda, že pokoj nejde přepažit. fakt nejde, má na to moc malé okno. jeden pokoj by byl moc tmavý. Ale zas je fakt že ty dva víkendy se snesou…
mě překvapuje, kolik dětí dnes má svuj uplně vlastní pokoj. já mám sestru a svuj pokoj jsem si vždy přála a nikdy neměla. chtěla jsem to dopřát aspon svým dětem, ale ty ceny bytů j takový extrém, že to prostě bohužel nejde…
jinak samozřejmě chápu, že dcerka chce mít u nás svoje doma, mě jen čistě egoisticky bolí, že má u sebe krásný pokoj, jaký mé děti nikdy mít nebudou, a ještě chce u nás
splnila bych jí všechn na světě, ale na tohle jsem trošku citlivá, protože svuj pokoj jsem si přála už od mala a ted ho nebudou mít ani moje děti… ale přes to se přenesu, je to jen ego a rodičovský sny, vím. oni budou rádi, že jsou spolu. Mít jen svuj pokoj může být i smutný a osamělý.. a sourozence to odcizí…takhle si budou po nocích blbnout a hrát… jen je tam ten věkový rozdíl. Ale snad i tak..
Syn mého manžela, je u nás z důvodu vzdálenosti jednou za měsíc + různé prázdniny, je mu 16let. Pokoj u nás nemá, spi v obyvaku na gauči, když je u nás tak většinu času hraje hry, nebo je na mobilu, trochu si prohraje s mladší sestrou. Jinak nic moc nevyžaduje, jídlo a penize ![]()
@Anonymní píše:
Je hrozná škoda, že pokoj nejde přepažit. fakt nejde, má na to moc malé okno. jeden pokoj by byl moc tmavý. Ale zas je fakt že ty dva víkendy se snesou…mě překvapuje, kolik dětí dnes má svuj uplně vlastní pokoj. já mám sestru a svuj pokoj jsem si vždy přála a nikdy neměla. chtěla jsem to dopřát aspon svým dětem, ale ty ceny bytů j takový extrém, že to prostě bohužel nejde…
jinak samozřejmě chápu, že dcerka chce mít u nás svoje doma, mě jen čistě egoisticky bolí, že má u sebe krásný pokoj, jaký mé děti nikdy mít nebudou, a ještě chce u nássplnila bych jí všechn na světě, ale na tohle jsem trošku citlivá, protože svuj pokoj jsem si přála už od mala a ted ho nebudou mít ani moje děti… ale přes to se přenesu, je to jen ego a rodičovský sny, vím. oni budou rádi, že jsou spolu. Mít jen svuj pokoj může být i smutný a osamělý.. a sourozence to odcizí…takhle si budou po nocích blbnout a hrát… jen je tam ten věkový rozdíl. Ale snad i tak..
No, aby ses neuzavidela
nezbyva, nez pana manzela premluvit, aby k vam jeho dcera nejezdila, ne ![]()
Ja teda zadne dite z predchoziho vztahu manzela nemam, ale prijde mi zvlastni delat vlastni pokoj diteti, ktery je v domacnosti 4 dny v mesici, to je 48 dni v roce a zbyvajicich 317 dni bude pokoj nevyuzity? Koupila bych palandu, kde dole bude spat mladsi a nahore ty 4 dny v mesici ta starsi. Jestli bude nebo nebude mit v 15 letech kluka bych vubec neresila, prece by ho tam netahala sebou. Navic v 15 letech uz tam nejspis nebude jezdit na cely vikendy, ale treba jen na navstevy. Ja jsem v 15 letech jezdivala k tatovi v sobotu na obed
Je to těžké říct teď, když u ní naplno nepropukla puberta. Je možné, že bude jezdit pravidelně, bude vzorná studentka a bude mít ráda sourozence a bude si s nimi chtít hrát. Ale také je možné, že bude honit kluky, bude přilepená na mobilu celý den a o otce nebude mít zájem (jako u nás, tatínek je jenom zdroj peněz, jinak absolutní nezájem). Zatím bych se k tomu postavila tak, aby měla vlastní postel a nějaký prostor, kam si může dát věci. A časem uvidíte. Přeci jen vy jste tam doma, ona na návštěvě u táty. Není to ideální, ale pochopitelné. Já nikdy svůj pokoj neměla a pro děti ho chtěla. K nám už teda dcera muže nejezdí, nemá zájem, ale má tu postel, skříň a stůl.
Vlastní pokojik bych ji nedělala. Než vyroste zvládne dva víkendy spát společně se sourozencem. Až ji bude 15 tak podle mě u vás přespávat ani nebude. Co si pamatuji sestřenici a bratrance tak k tátovi takhle na víkend přestali jezdit ještě dřív. Bude mít jiné zájmy než trávit cely víkend u vás. Pokud ne, tak určitě nebude jediná, kdo má pokojíček s mladším sourozencem. Navíc ona v něm bude úplně minimum času.
Já bych to dlouze neřešila. Pokoj tam je jen jeden a ten je pokoj dětský, více dětských pokojů tam není, takže pro všechny děti v bytě. Kdo nechce spát v dětském pokoji, může spát na rozkládacím gauči v obýváku. To je maximum, kam bych zašla a týká se všech dětí, které kdy budete mít. Pak je pokoj pro dospělé, a to je ložnice tebe a muže.
Od samého začátku bych všechny děti ujistila, že budou v jednom pokoji, protože tvé dítě musí akceptovat nevlastní sestru a nevlastní sestra musí akceptovat bytové podmínky svého otce. Což znamená, že přespí v jednom pokoji s jiným dítětem.
Nepřistupovala bych na hru, že pokoj je její, jelikož to stejně není možné. Máte dítě a to také potřebuje svoje místo.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Ahoj, chystáme se koupit byt. Máme 1 dítě a ještě 1 chceme. Partner má holčičku z předchozího vztahu, je jí ted 9. Je u nás dva víkendy v měsíci.
Naše holčička je malčká, v kočárku a ještě jedno dítě si přejeme.
Koupili jsem 3 kk. Bohužel ceny bytů dnes…znáte to. A 4kk si prostě nemůžeme dovolit.
Přemýšlím, aby se tam neporvali. Partnerova dcera už o tom mluví jako o svém pokoji (chápu, mimino není konkurence)…ale já pořád jí opakuju, že svůj pokoj má doma v Brně a že žádné dítě nemá dva své pokoje. že některé děti ani nikdy svuj pokj nemají, protože se s ním musí celý život dělit se sourozencem.
Ale na co se ptám… uvažuji, že až bude našim dětem - miminu co ted máme, třeba těch 6 a začne reálně potřebovat pokoj… tak partnerově malé bude 15 a bude na střední…tak si říkám, jestli pak už ji stejně nebude spíš zajímat jestli je v pokoji wifinu?
No a pointa je : jak se u vás chovají 16 leté děti partnera, když u vás bývají dva víkendy v měsíci? Mají extra nároky na svuj pokoj? S čím si hrají? Jak tráví ten čas u vás? Liší se to od toho kolik pozornosti a jaké nároky má 9 leté? (v současnosti tedy - 9 let = pojd si hrát, co budeme dělat, já se těším až tu budu mít svuj pokoj, koupíte mi stolek, já se nudím, čte si, kreslí, něco staví, filmy v tv, večer pohádka atd…) mobil sice už má, ale na dně aktovky, vubec ho nepoužívá, vtšinou ho má někde zahozený, vlastně jsem j nikdy neviděla že by na něm něco dělala…
Ale jak to bude vypadat opravdu po tom 15. roce, to by mě zajímalo. Jestli už nebude mít taky kluka
To snad asi ne
Já nevím, no neumím si to představit.
anonym, citlivé téma, děkuju za pochopení