Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi jsem tu blbě, protože jsem ani nenašla vhodnou kategorii pro puberťáky.
Nějak toho svého už nedávám. Bude mu 15, opravdu hodně mutuje, nerad dodržuje hygienu, musím ho pořád napominat, aby se vysprchoval, umyl si hlavu, ostříhal si nehty… atd. jako kdyby mu bylo pořád 5, prostě co mu aspoň 6× neřeknu, to neudělá.
Doma pomáhá opět jen když to x řeknu a to ještě má tisíc řečí a stejně to udělá napůl, že uz ani nechci poslouchat ty kecy, jdu a udělám to pořádně. Pri běžných hovorech je věčně v opozici, ale taky umí i přijít a říct, že mě má rád nebo poděkovat za dobrý oběd, ale to jsou jen takové záblesky hezkého chování.
Mám ještě 2 mladší syny, s nima se věčně hádá a rube, s prostředním už to jsou i nebezpečný bitky, které kolikrát nejsem schopná okamžitě utnout. Jeho jediného občas zmydlim, mě pak boli ruka a je mi to líto, ale jemu to přijde vtipný, protože už je větší a silnější než já. Škola mu jde sama, kdyby tomu dal 20 minut denně, tak je premiant, jenže on je línej, ambice zcela nulové, neudělá ani DÚ, případně udělá, ale zapomene DÚ doma.
Sama na kluky nejsem, ale táta byl spíš vždy tak nějak bokem, nemají s prvním synem moc společného a neví, co si spolu povídat.
Jak se chovají vaši pubertální kluci? Jak jste je dokopali na slušnou střední?
Já ti sice neporadím, ale kdyby přišla ženská tak se ti 10× umeje, vyčistí zuby nageluje a vyfesakuje
takhle se choval pritelovo spolubydlící
Holku má, když k nám přijde, je úplně jinej. Jenže jak se za ní zavřou dveře, tak mám zpět toho svého louňase.
Ohledně hygieny, bych občas prohodila něco o tom, že děvčata o smraďochy nestojí.
A zbytek… Čeká mě to třikrát a najednou, modleme se
Ideální je domluvit se s manželem, že zkusí vymyslet něco, co bude bavit jeho a puboš to přežije a ze budou pravidelně trávit čas spolu. Případně je vyžeň sem, aby našli alespoň trošku společnou řeč. SLibuju že tam na ně budou hodní a nebude to trapné a není to kolektivní pionýrský tábor a ani sekta a ani kroužek protialkoholní léčby.
http://www.ilom.cz/…otce-a-syny/
Jinak teda to co popisuješ je normální puberta, jen se to holt musí přežḯt. S nejstarším to bude nejsložitější, pak už budeš mít vědět co a jak.
Má nejstarší něajké koníčky, které by způsobovali, že by jezdil o vídkendech na nějaé akce/soustředení/turnaje? Aby na chvíli vypadl pryč a ty sis odpočala? A zároveń aby měl nějaké kontakty, které mu třeba vysvětlí, že když bude smrdět, tak ho holky nebudou chtít.
Klidně ať je to spojené s počítači, jen když se bude reálně s někým potkávat.
CO ho zajímá?
A do premiantství ho nenuť. To je zcela zbytečná ambice a naprosto k ničemu. Vybírej si ty důležité bitvy - tedy aby nebyl moc nešťastný, aby moc nesmrděl a aby měl nějaké lidi co ho mají rádi kolem sebe. Zbytek se musí prostě přežít.
Jestli chceš knihy, tak mrkni sem
https://www.albatrosmedia.cz/…d-k-obsluze/
https://www.kosmas.cz/…035/puberta/
https://www.knihydobrovsky.cz/…ze-200533209
Další varianta - alespoň na chvíli se ho zbavit - čímž ho zlý osud donutí k emancipaci a větší samostatnosti. Nechtěl by jet na výměnný pobyt někam do ciziny, alespoň na čtvrt roku? Naučl by se jazyk a samostatnosti a vrátil by se o fous zralejší. Neb teda co střední s internetem? ![]()
Pravidelně trávit čas spolu… táta chce o víkendu sportovat, kluk na sport není a nikdy nebyl, takže jde táta sám nebo s prostředním. Když se táta překoná a jde na nějakou akci, co se líbí pubosovi, tak je prostě vidět, ze se překonává kvůli němu, ale chtěl by být jinde.
Koníčkum se syn věnuje dost v týdnu, o víkendu je rád doma a ja taky, trávíme čas spolu s menšími, bud se stekame nebo mi pomáhá.
V knihovně jsem často, řešit si tam děti mě nenapadlo, díky
@Hofida píše:
Pravidelně trávit čas spolu… táta chce o víkendu sportovat, kluk na sport není a nikdy nebyl, takže jde táta sám nebo s prostředním. Když se táta překoná a jde na nějakou akci, co se líbí pubosovi, tak je prostě vidět, ze se překonává kvůli němu, ale chtěl by být jinde.
Koníčkum se syn věnuje dost v týdnu, o víkendu je rád doma a ja taky, trávíme čas spolu s menšími, bud se stekame nebo mi pomáhá.
V knihovně jsem často, řešit si tam děti mě nenapadlo, díky
CHudáček -musí vyvinout snahu aby našel cestu ke svému synovi. Ano - tomu se říká otcovství.
A pokud na nejstaršího otec kašle a nesnaží se, tak proč by se měl snažit on? Míč je fakt na straně otce a jeho syn ho potřebuje a to i když tvrdí že ne. Je zaplavený hormony a neurologie mu namísto fungování dělá v těle divkou párty. Jeho otec tím prošel a ví jak to zvládnout a když se bude trošku snažit, tak i najde cesty k tomu, co potřeboval jako dospívající a nedostal to od svého otce.
A teda trošku se bojím, že ty naopak svého malého chlapečka budeš muset začít trošku pouštět a nechat ho žít s jeho rzhodnutími a to i když jsou chybná ![]()
My máme 16letého a teda fintí se půl hodiny než vyjde z bytu a to i když jde večer se psema ve tmě. Když jdeme někam společně rostu z toho čekání. Také je hodně citlivý. Jinak je opravdu v pohodě a snad žádnou pubertu ani nemá. Je na něj spoleh, je rozumný a moc hodný, až moc někdy, ale i na to už přichází. Fungujeme stylem, že mu hodně opravdu hodně povolíme. Máme čtyři mladší děti a k němu přistupujeme už jako k dospělému. Na druhou stranu musí šlapat. Doma pomůže sám od sebe, ke všem sourozencům se chová moc hezky, až toho někdy využívají, to zasáhnu. Měl chvilkové období, kdy zkoušel jen těžit výhody, ale chování tomu neodpovídalo. Stačilo jednou se k němu zachovat jako k malému a velmi brzy pochopil, že takto ne. Chce chodit na zábavy, jezdit s partou po výletech i několika denních, má slečnu, která u nás přespává a vše tohle, plus další věci jsou pro dospěláky, tak se tak musí chovat, to jinak nejde a on to moc dobře ví. U nás tohle funguje. Je ale pravda, že s tátou mají velmi blízko, poslední dva roky dá více na něj. U Vás by na tomto měl chlap zapracovat, kluk sám nepřijde, to je jasné.
Ahoj už jsem sem psala ale musim se jeste na neco zeptat psali mi ze je to normalni je mi 13 a ptala jsem se jestli jsem lesba kdyZ jsem videla jak dve holky maji sex ze to byl jiny pocit. Ale ze jinak na holky nekoukam ani se mi nikdy nelibily ani jsem nad tim nepremyslela. Proste nechci byt lesba. Psali mi ze se jen doviviji moje sexualita tomu verim protoze se mi jak jsem rikala holky nikdy nelibily. Vzdy se mi libili kluci ale ted jak si jsem jista ze na holky nejsem mi to vse prijde divne kdyz se s holkou obimas atd… znamena to neco?? a nebo to za chvilku prijde..?? Budu moc rada kdyz mi s tim nekdo poradi.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.