Jesle a rodičovský příspěvek

14.9.16 22:20

Jesle a rodičovský příspěvek

Pěkný den všem.

Moc prosím o radu. Dostala jsem možnost jít do práce na plný úvazek a je šance na „veřejné jesle“. Dítěti je rok a půl, ráda bych toho využila. Protože mu ještě nebyly dva roky, přijdu o rodičák.

Moje otázka: přijdu o něj navždycky? Budu tam mít ještě nějakou nedočerpanou část. Po druhých narozenínách dítěte budou opět splněny podmínky pro čerpání RP. Mohu o něj zažádat potom znovu a dočerpat zbytek? NEbo když jednou přeruším, ztrácím nárok napořád? Neumím na to nikde najít odpověď.

Všem moc děkuju!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
433
14.9.16 22:29

Ano, prispevek se da prerusit a pak docerpat, zrovna vcera nam o tom rikala reditelka v jeslich

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21614
15.9.16 05:52

Urcite nyni ukoncit a ve dvou letech zazadat znovu o ten zbytek. Ja to tak delala pred 5 lety. Ono se to uredne neda pozastavit, takze se ukoncuje a pak znova zada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.8.18 16:10

chci se zeptat, pokud bych po půl roce po porodu šla znovu do práce na zkrácený úvazek nebo na pár hodin, když dám dítě do soukromých jeslí nepřijdu o rodičák, vztahuje se to omezení 46 hodin za měsíc pouze na veřejné jesle a školky nebo i na soukromé jesle? Raději anonymně, nechci aby zatím rodina věděla jak to plánujem.

• Citovat
  • Upravit
36556
15.8.18 16:20
@Anonymní píše:
chci se zeptat, pokud bych po půl roce po porodu šla znovu do práce na zkrácený úvazek nebo na pár hodin, když dám dítě do soukromých jeslí nepřijdu o rodičák, vztahuje se to omezení 46 hodin za měsíc pouze na veřejné jesle a školky nebo i na soukromé jesle? Raději anonymně, nechci aby zatím rodina věděla jak to plánujem.

Teoreticky na všechny, prakticky… Kde není žalobce, není soudce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
15.8.18 16:40
@Anonymní píše:

https://www.penize.cz/…ukroma-skolk

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.8.18 17:32

zakl: my právě uvažujeme nad jeslemi v Českých Budějovicích a tam mi bylo sděleno, že dítě může chodit klidně celý měsíc a matka nepřijde o rodičák.

• Citovat
  • Upravit
9793
15.8.18 17:44
@Anonymní píše:
zakl: my právě uvažujeme nad jeslemi v Českých Budějovicích a tam mi bylo sděleno, že dítě může chodit klidně celý měsíc a matka nepřijde o rodičák.

Tak to plácají nesmysly, buď z nevědomosti nebo chtějí mít více děti v jeslích… Omezení platí pro všechna zařízení (tedy i soukromá), v zákoně to není omezeno jen na veřejná/státní. A tu povinnosti oznámit návštěvu jeslí úřadu práce máš ty jako příjemce RP. Ale rodičák případně pak můžeš opět čerpat od 2 let dítěte nebo i dříve, pokud ho třeba do jeslí přestaneš dávat na víc než 46 hodin a pokud stále bude nejmladším dítětem v rodině.

§ 31
(3) Podmínka osobní celodenní péče se též považuje za splněnou a rodičovský příspěvek náleží, jestliže

1. dítě, které nedosáhlo 2 let věku, navštěvuje jesle, mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti v rozsahu nepřevyšujícím 46 hodin v kalendářním měsíci,
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6993
15.8.18 20:54

@Lendeš můžu se zeptat, z čeho vyplývá, že to musím hlásit? Pochopila bych, že musím hlásit, když tam bude chodit na víc, ale proč hlásit, že chodí jen na pár hodin? (Je to opruz pro mě, lozit každý měsíc na úřad, takže se přiznám, že hledám důvod, proč to nedělat. Jináč jsem v tomhle spíš poctivej de*il)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
15.8.18 21:03

@Ornwen V žádosti je uvedeno, že se dokládá potvrzení o návštěvě jeslí, pokud je dítě navštěvuje (ne jen pokud převyšuje 46 hodin) a zároveň je tam uvedena povinnost informovat o všech změnách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.8.18 21:04

Zakl.
hlásit se to má, pokud je tam dítě nad 46 hodin,takže něco budeme řešit jeslema a něco chůvou, protože u nás se jedná asi o 50 hodin za měsíc a babičky hlídat nechtějí

• Citovat
  • Upravit
6993
15.8.18 21:07

@Lendeš tak to mám smůlu, díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
15.8.18 21:07

@Ornwen Ale jinak přímo, že by to bylo napsáno v zákoně, to si myslím takhle úplně není, ale je tam formulace, že „docházka do uvedených zařízení se nesleduje u dětí starších 2 let“, z čehož jde vyvodit, že u mladších se sleduje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
15.8.18 21:20
@Anonymní píše:
Zakl.
hlásit se to má, pokud je tam dítě nad 46 hodin,takže něco budeme řešit jeslema a něco chůvou, protože u nás se jedná asi o 50 hodin za měsíc a babičky hlídat nechtějí

Povinnost hlásit to máš i když těch 46 hodin nepřekračuje. Ještě znovu koukám na tu žádost o RP a tam dokonce i přímo zaškrtáváš, zda dítě zařízení navštěvuje nebo ne. Aspoň v aktuálním formuláři 2018, v dřívějším si nevybavuju, jestli to tam bylo, ale zřejmě taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat