Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
Potrebovala bych poradit. Mam zaplacenou dovolenou na sumave a pritel nemuze jet. Bohuzel jsem nikoho nesehnala, kdo by jel semnou
Zrusit to jde sloziteji a pokud za me nesezenou zaskok propadnou mi penize. Pemyslim ze pojedu sama, protoze dovcu uz potrebuji a mam jeste cca 20 dni nevycerpanych. Je to na tyden, ale bojim se, aby mi tam nebylo smutno a nasla sem si sama program a nebala se tam nekde sama na kole. Asi bych si vzala kolo. ![]()
Diky za rady ![]()
Jed klidne sama… ja ti reknu, ze co mam deti, tak za chvilku samoty bych nekdy snad i vrazdila ![]()
Nebo pozvi mamcu/segru - proste nekoho blizkyho, jako darek treba k vanocum dopredu, cokoli…
Deti ete nemam, ale verim ze pak si samoty clovek i vazi. no spis se bojim ze tam budu „sama“ na veceri sedet sama…jinak vyziti je tam super. krasnej hotel s krytym bazenem…trochu se bojim vyrazit na kolo sama, ptz loni jsme tam chodili pesky a treba nekoho par hodin ani nepotkali. No s mamcou sem byla na zacatku srpna natyden. Bohuzel uz nemuze jet, dovcu uz mela. Tata taky nemuze. Jsem jedinacek
. A vsechny kamaradky dovolenou uz mely a nemuzou. Proste ![]()
Dej sem fotu a pokud to není moc špatné tak snad kamaráda na ten tejden seženeš ![]()
Já bych taky jela sama. Jako pro tehotnou maminku dvouleté dračice je pro mne dovolená o samotě sen! (Ano, i bez manžela - pracuje z domova a jsme spolu prakticky 24hodin denně, občas mi z toho hrabe
). Teď se tedy chystám na tři dny se dvěma kámoškama, ale jela bych i sama. Píšeš, že je tam bazén, třeba i nějaké další služby..? Trasy na kolo bych vybírala s ohledem na to, aby byly spíš „populárnější“, tedy abys potkávala lidi, na večery zásobu knih, případně noťas, tablet nebo něco na spojení se světem či na přehrání filmu… a třeba narazíš u snídaně ap. i na nějakou společnost, záleží jak jsi družná. Nebo zajet místo kola po nějakých jiných atraktivních místech (záleží, jestli jsi autem a kam přesně na Šumavu to je, třeba u Lipna je ta stezka v korunách stromů, nebo Boubínskej prales, na Železnorudsku kolem jezer je lidí vždy dost a můžeš třeba i přes hranice…)
Záleží na povaze
Já na dovolenou, kterou jsem strávila sama na Broumovsku vzpomínám jako na jednu z nejhezčích. Kolo jsem neměla, chodila jsem pěšky a taky nikoho moc nepotkávala. Řešení je mobil s sebou a mít třeba číslo na recepci pro akutní případy (event. na horskou službu, jestli tam funguje).
Sedět na večeři sama není až tak strašné, fakt. Jako psychickou podporu si lze vzít s sebou na tu večeři knížku nebo noviny. A v krajním případě odjet můžeš vždycky, ne?
A nechces pozvat me?
urcite jed i sama-sumava je krasna, je tam spousta mist, kde lidi potkavat budes, nekde je az prelidneno. Zalezi kde mas hotel. Urcite potkas lidi pri vystupu na boubin, pak u pramenu vltavy(at jedes od kvildy nebo od borove lady),ted je hodne popularni stezka v korunach stromu na lipne(my byli loni na stezce v kor. stromu v neurchonau a super, maji tam i paradni lesni zoo),lidi potkas i na tristolicniku, trojmezi, plesnem jezere, v okoli vydry(tam to miluju). Jinak se nam i libi cerne a certovo jezero, pak se da jit kolem bile strze na ostry-super vylet a lidi taky dost
Ahoj, taky říkám: jeď klidně sama. Pokud nejsi povaha, že tě pár dní samoty zdeptá, určitě si to dokážeš užít. Ono to má své výhody - víc ticha, víc přemýšlení, lepší pročištění hlavy, pak se víc těšíš zase na lidi. Nemyslím, že je to horší, než když jedeš s někým - je to jen jiné. Ale záleží samozřejmě na povaze.
Já jsem byla letos v červenci sama v Beskydech deset dní. Taky to prostě tak vyšlo, neplánovaně. Každý den jsem chodila po horách nebo po městech, měla jsem plný program, nachodila jsem 150 km, rozhodně jsem se nenudila. Volné večery jsem trávila s knížkou, měla jsem s sebou notebook, primárně kvůli plánováním výletů (mapy, idos), ale asi dvakrát jsem si zachatovala s kámoškou. Nenudila jsem se ani chvilku. Měla jsem teda penzion bez stravování, takže jsem většinou jedla nějaké saláty hezky venku na zahrádce, jednou jsem šla na večeři do restaurace - seděla jsem na zahrádce, tak mi ani nebylo blbé, že jsme tam sama a měla jsem tam knížku, tak mi i to čekání na jídlo hezky uteklo. Ale je fakt, že jsme introvert a docela samotář, tak to pro mě bylo o to lehčí.
Jeď
třeba moje maminka zásadně jezdí sama, všichni se jí diví, ale ona si užívá ten klid, že nemusí s nikým mluvit, pracuje ve zdravotnictví a celý dny je mezi lidmi, takže dovolená, kdy promluví jen když si objednává zákusek, je jako sen ![]()
Taky bych jela sama, vzala bych si s sebou knížky, na které není jindy čas a klidně bych ji celou prolenošila v posteli
. Týden není dlouhá doba, budete si volat. Jen jeď a odpočiň si.
Jinak znám paní, která si k sedmdesátinám koupila zájezd na Kubu a byla tam úplně sama
. ![]()
Z vlastni zkušenosti doporučuji jet
a ze budeš na večeři sama? No a co? Já se těmi pohledy ostatních vždycky dobře bavila
A vždycky jsem si k Te večeři objednala i dvojku bílého. Uvidíš, ze pokud si dokážeš tu dovolenou užit, budes ji pak vyžadovat pravidelně
Já jich už několik absolvovala a je to opravdu skvělé, byt chvíli sama se sebou.
My s manželem - kdyz zrovna zijeme v CR, praktikujeme i vikendovou stridavou peci. Tzn, ze jeden zůstává o víkendu doma a „dela si co chce“ a druhy vezme dcerku a odjede k rodičům. Spokojenost na všech frontách. Tenhle komfort si dopravame jednou mesicne, takže zůstává i čas na společně víkendy.
Opravdu jed a uzij si to! ![]()
Z amě určitě vyraž. Jezdím sama už několik let. Poprvé jsem se bála „samoty“, ale ve výsledku si náramně užila svobodu. Na výlety bez problémů, chvíli jsem si zvykala, že mě nikdo neuchrání před případnými úchyláky, ale pak jsem to hodila za hlavu a vyrazila. Paráda. Pro případ úrazu (i taková blbost jako vymknutý kotník) s sebou tahám mobil. Jinak poslední sólo dovča byla ve třetím trimestru těhotenství a taky pohoda.
Holky díky za pozitivní rady
asi fakt vyrazím sama. Ubytko mám v hotelu Srní na šumavě a mám polopenzi. V hotelu je krasnej bazen, sauna, para, masaze… snad i kulecnik a pingpong a bowling. POjedu autem a vezmu si sebou kolo.
To atominnka: V koruně stromů jsem byla loni a bylo to super.