Jídelníček 10měsíčního dítěte s ABKM – tipy, zkušenosti

4311
19.5.25 17:07

Jídelníček 10mesicniho dítěte s ABKM

Ahoj, holky.
Synovi je čerstvých 10 měsíců, je kojený a bohužel máme ABKM do takové míry, že mu vadí, když já sním něco mléčného (což jsem dlooouho nedelala, včera jsem vyzkoušela dva plátky sýru a nic moc reakce). Jak vypadal jídelníček vašeho dítěte s ABKM? Do kolika let to přetrvávalo? Jak často se má “zkoušet”, jestli už alergie pominula (četla jsem, že často mizí v roce ale někomu trvá až do tři let)? Docházejí mi nápady co mu dávat, hlavně na rychlé svacinky. Zatím máme kojení podle potřeby, jinak pevné prikrmy dávám 3×, snídaně - kaše + ovoce, oběd - priloha (brambor, Pohank atd) zelenina + maso/ryba/vejce, večeře - stejná jako oběd. Do roka chci zavést ještě 2× svačinu, no a tak teda dotaz je co mu mám dávat? Znovu ovoce a zeleninu? Podle mě ho to tolik nezasyti. Prosím podělte se se mnou nějakými zkušenostmi, nápady a recepty. Děkuji :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Asta135
19.5.25 17:20

ABKM nemáme, ale napadají mě různé ovocné přesnídávky, v DM prodávají různé pomazánky na bázi mletých semen, tam nejsou stopy mléka, takže by měly být vhodné. Dále mě napadají různé zeleninové saláty např. s tuňákem, masové a luštěninové pasty, zeleninové pomazánky. Pečivo, kvalitní šunka, alpro jogurty a celkově vlastně cokoli z veganského oddělení. Možná bude na FB nějaká skupina lidí s ABKM nebo aspoň veganská skupina. Zkus se přidat tam pokud máš FB, v takových skupinách bývá spousta inspirace.

• Citovat
  • Upravit
4311
20.5.25 08:39
@Asta135 píše: Více

Ahoj, díky za odpověď, ale to není jídelníček pro desetimesicni dítě. Tunak, obzvlášť v konzerve, je naprosto nevhodný, zeleninové saláty chroupat taky ještě nebude. Šunka ať už je kvalitní nebo ne, se miminkům ani batolatům nepodává kvůli soli a dalším sloučeninám, no a alprojogurty nemají s jídlem nic společného, přečtěte si jejich složení, jsou to chemické sajrajty.. proto jsem se ptala jestli někdo byl ve stejné situaci s dítětem stejneho veku a nemohl by poradit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
680
20.5.25 08:46

Po roce jsem na zpestření dávala nějaký ovsanek, kokosový jogurt. Pekla jsem různé zeleninové placičky, na netu receptu spoustu. Sladké muffiny. Pečivo je většinou bez mleka. Na fb byly fajn skupinky.

Hold budeš muset chystat hodně doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4311
24.5.25 08:48
@Marmarram píše: Více

A dávala jsi mu hovězí maso nebo to taky radši ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
680
24.5.25 12:36

@someargue vyzkoušela jsem u obou, myslím, že nejdříve přes kojení. U starší byl problém i s hovězím (ale taky třeba kureci-vejce, prostě ty křížené alergie). Mladší jen ABKM+vejce+kořenová zelenina. Ono to je o testování potravin a metodě pokus omyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4362
24.5.25 12:44

Ta přirozeně bezmlecna strava je prostě jiná.
Já i syn mane ABKM, velmi málo jedl a skoro do roka a půl byl jen kojený ( nesnědl mi ani jednu klasickou porci jídla za den.
Prostě ráno nějaké vločky uvařené ve vodě, zelenina vařená, postupně přešel na pečivo, vloček snědl víc, klidně si dal raději rýží, těstoviny, než to pečivo. Masa měl vždy aspoň ty dvě porce denně, toho jedl téměř dospelou porci, tělo si asi žádalo bílkoviny a vařená zelenina v jakémkoli množství a podobě.
Vařené vajíčka.
Svačinam nikdy moc nedal, tím, že měl 3× denně teplé jídlo, tak mezi nimi stačily třeba křupky, kousek pečiva, kapsička, nebo ovoce… ještě ve školce míval jeden rohlik na podoledni i odpolední svačinu.
Teplou večeři doma praktikujeme normálně, je to výživnější a pestřejší, co taky na to pečivo dávat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí