Jídlo a hra u 9 měsíčního kojence

84
10.12.21 10:41

Jídlo a hra u 9 měsíčního kojence

Mamči podobně starých dětí, hledám inspiraci. Naše malá (9,5 m) se teď hodně ve vývoji posunula, začala sedět, lézt, staví se. Krásně jí vše, co ji dám, zlatý strávník :lol: V poslední době si občas říkám, jestli se jí věnuju dostatečně, jestli by to nechtělo něco nového, co jí bude rozvíjet, co bude zkoušet. Ale nějak nemám inspiraci :think: Jídlo má víceméně každý den to samé, s menšími obměnami. Ráno UM, potom ovoce, oběd masozelenina, hodně se snažím střídat zeleninu i přílohy, odpoledne jogurt, do toho občas vločky, jáhly, ovoce..Večer UM. Dáváte v tomto věku něco dalšího, něco pro zpestření, třeba nějaké lívanečky, muffiny upravené? Zkoušíte už větší kousky, nebo dáváte pořád víceméně kašovitou stravu? A co se týče hry - ač se snažím něčím ji zabavit, stavět věž, kutálet míček apod. u všeho mi vydrží tak 20 vteřin a leze zkoumat okolí. Vůbec ji žádné snahy z mé strany nezajímají :lol: a já z toho mám někdy pocit, že jsem hlavně „hlídací pes“ a nic ji pořádně neučím - to učení myslím samozřejmě s rezervou, vzhledem k věku ;) jinak básničky si říkáme, ukazujeme zvířátka, jak dělají, kde co je, ale u všeho vydrží strašně krátce. Ale zase vedle sebe mě potřebuje, jinak pláče. Máte to taky tak? Že spíš asistujete u zkoumání světa, než by jste s mimčem něco aktivně dělaly…? Fakt mám někdy trochu výčitky :oops: Děkuju za reakce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14719
10.12.21 10:52

Mam take 9,5mesicni holcicku. Nejvic si s ni hraji starsi sestricky, ja s ni zkousim treba navlekani krouzku na tycku. Jeji sestricky to umely v 10 mesicich, ale ona ty krouzky zatim jen ocucuva :) Nekdy ji bavi prohlizeni knizek (ale taky se
je spis snazi ochutnavat), hra se zrcadlem (uz si uvedomuje, ze je to odraz), bavi ji poustet pisnicky Albi tuzkou, dela paci paci, pa pa, plac. Ale obecne si myslim, ze v tomto veku neni potreba dite nejak cilene rozvijet.

Ohledne jidla - uz od 7 mesicu ji cele kulicky vina, kousky brambor apod. Urcite to zkus, jen hlidej, jestli se nedavi.

Edit: jeste ji bavi rozbijet stavby z Lega, jezdit s Lego autickem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
10.12.21 11:01

U jídla v tomhle věku už měli víceméně vše, i větší kousky. Od 10m jedli normální jídlo s náma (akorát bez koreni, soli, nesmazene). Klidně knedlík, testoviny, chleba na kostičky, ovoce a zeleninu třeba jen nakrájené na plátky. Co se týče hry, tak to sem nikdy nějak cíleně nerozvyjela, protože je hračky moc nebraly. Spíš chtěli vytahovat věci ze šuplíku, objevovat, zkoušet kam vylezou. Největší úspěch mela kuchyně- kastroly, krabičky, vařečky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2373
10.12.21 11:36

Malá v tomhle věku už kousala řízek :mrgreen:. Jídlo jsem mixovala asi jen 2 mesíce, pak mačkala vidličkou. Chce to zkusit, jak si malá s většími kousky poradí.
A aktivity? Ráda zkoumá, co doma máme :D. A učí se tím, co mi děláme a ona to napodobuje. Obzvláště od ségry. Samozřejmě nějaké vkládačky, stavění ( nebo spíš bourání) kostek, zvukové knížky, autíčka, zpívání, pianko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
10.12.21 13:14

No naše právě taky ráda vše zkoumá a objevuje, ale u hraček nebo něčeho cíleného ji skoro neudržím :nevim: miluje dělat blbinky, tak jen u toho vydrží dlouho :lol: jinak mám z vás pocit, že jsme fakt pozadu :lol: když já se těch větších kousků tak bojím… Přitom v pohodě zvládla kousky chleba, banánu, co jsme zkoušeli, normálně ji dělám drobnější těstoviny apod. Ale že bych ji dala na kousky třeba tvrdší ovoce nebo zeleninu, to si neumím představit. Má teda jen 2 zoubky.. Ještě se zeptám jako blbec, to teda dáte normálně jídlo, jen všechno nakrájíte na malé kousky, a krmíte? Nebo si dítko bere samo, když má větší kousky? Jsem fakt posera a vůbec nevím jak přejít bezpečně z kaší na pevnou stravu :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14719
10.12.21 15:55

@BARu4 klidne nakrajet na vetsi kousky a po jednom davat do pusy nebo do ruky. Kdyz toho ma v misce vic najednou, tak se tim nekrmi, ale rozhazuje to. Delaly to tak i jeji starsi sestricky. O zubech to fakt neni, je to o sikovnosti (trenovanosti) jazyka a schopnosti polykat kousky. Ja vlastne nikdy nemixovala, vzdy jsem maximalne mackala vidlickou, takze uz od prvnich prikrmu tam mely sem tam kousek. Neboj se tech kousku, proste bud porad u ni a hlidej, jestli se nedavi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
10.12.21 16:17

@Janča6 děkuju :) no, budem muset začít zkoušet :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2383
10.12.21 17:32

Je úplně normální, že takhle malé dítě se ještě nedokáže dlouho soustředit. Když ji baví sama objevovat okolí, tak ji prostě nech. Stejně se tak naučí nejvíc. Rozhodně nemusíš mít výčitky, že s ní neděláš nějaké didaktické hry - dítě s normálním vývojem se bez nich obejde a stejně se všechno naučí. To, že ji v tomhle věku jenom hlídáš, je v podstatě pravda a je to normální. Neboj, společných her a aktivit si užijete ještě dost, až bude trochu větší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí