Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky, chtěla bych vás poprosit, co vám lépe zní jako jméno k sourozenci - Filipovi, čekáme dalšího chlapečka a od začátku ve mně rezonuje Adam, Dominik, což jsou asi finální jména, mezi kterými budeme rozhodovat.
U Adama váhám kvůli zdrobnělinám, moc jich není a Dominik je jednodušší na výslovnost, ale proste zda se mi nějak intuitivně, ze i presto je víc signálu (sen, přítel) pro Adama. Příjmení je české, krátké.
Moje další varianty byly Petr, Štěpán, Tadeáš, Martin, přítel chtěl/chce hrozně Jakuba, ale mně se to jméno prostě nelíbí a teď je pořád hodně dávané, takže mi jaksi nejde na mysl jako vůbec. Každopádně hodí se vám přirozeně k Filipovi více Adam nebo Dominik? Obě dvě ty jména jsou pěkná, u Dominika je víc variant zdrobnělin, no jsem v tom nějaká zaseklá, tak by mě zajímal i jiný názor ![]()
Dominik. Znám hned několik Adamu a se všemi mam negativní zkušenosti. Aktuálně jsem na dva z nich vyloženě alergická. Takže za me jednoznačně Dominik. Jenže tyto asociace ma kazdy jiny. Stejne si to musite rozhodnout jen vy dva.
@Lasička9 píše: Více
Obě jména mně připadají k Filipovi nastejno. Ale k tomu bych se zas tak moc neupínala, však spolu žít nebudou. U Dominika těch zdrobnělin zas tak moc taky není, v mém okolí se jim říká Dome nebo Dominiku, Adamům zas Adame nebo Ado, matky a babičky jim občas říkají (k jejich nelibosti
) Dominičku a Adámku. Mluvím o klucích 15-25 let, malé děti v mojí sociální bublině nemám, ale přeci jen dítě je člověk jenom chvíli.
Adam. Všechny odvozeniny Dominika mi přijdou děsné, to jméno se mi nelíbí.
Jestli nebudete Adama oslovovat Áďo, tak Adama.
Jestli ano, tak Dominika.
@Markéta188 no jo, ale miminku říkat Adame, je tvrdý, říkat jen Adámku mi přijde jednotvárný
Adi, Adinku, jako zní to asi divně, ale moc mě toho nenapadá, u maleho kluka Adame, Adámku, Ádo ![]()
Osloveni Áďo se mi moc nelíbí, mame v rodině Adélu, té se říká Áďo stabilně ![]()
Příspěvek upraven 23.04.26 v 21:12
@Lasička9 píše: Více
Obe mi k Filipovi sedí. Z těch dvou by vyhrál Adam. Přijde mi víc mužský, silnější a nejspíš jich tolik nebude jako Dominiku.
Jakub se mi taky líbí. Jako hodně. Alespoň ten základní tvar. Jenže jich všude bambilion a v závěsu je hned Honzík/Jan. Takže jsem od něj ustoupila a dalším důvodem bylo příjmení. To by nedělalo dobrotu.
Vzhledem ke krátkému příjmení Dominik. Více se mi líbí Adam, vyjma oslovení Áďa. To je příšerné. U Adély mi nevadí.
Tady v tom výběru Dominik. Mi u Adama vadí, že má svátek na ŠD.
Tím je to jméno doživotně zavrženo. Štěpán taky ujde.