Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Co říkáte na jméno Denny? Je vůbec povolené? Svátek slaví na Denise? Příjmení je Oberreiter, poraďte mi, jestli se hodí.
Jmenoval se tak pes, se kterým jsem vyrostla. Miluju to jméno, ovšem jaksi pro psa. Nemůže dítě být ten Denis? Nebo Danny, jakože Dan, Daniel, Danny… v aj se to vyslovuje s E, ale píše pořád s A. Nicméně Denny existuje, jmenuje se tak jeden herec a tanečník či co.
Promiň, ale také mi to přijde jak jméno pro psa. Navíc by pak dítě někde permanentně vysvětlovalo, jak se správně píše. Dala bych nějakou známější variantu tohoto jména.
Dala bych třeba Daniela říkala mu zkráceně. Ale jako oficiální jméno bych to nedala.
@Pavluša33 píše: Více
Pavluško, uvědom si, že dítě bude jenom krátkou část života. Pak z něj bude dospělý muž, bude třeba lékař, já nevím i kdyby zedník, ale bude se chtít prezentovat důstojným jménem. Dejte mu jméno Daniel a Denny mu s pánembohem říkejte. Až vyroste, ˇať posoudí sám, jestli se chce nechat oslovovat jako pes nebo jako dospělý muž.
Denis, deniel. Denny ne! Když odmyslíme to, co už tu padlo, tak je to jméno takové neúplné.
Jméno Denny je neobvyklé, ale může být povoleno, pokud s tím souhlasí matrika. Svátek by pravděpodobně slavil na Denise. K příjmení Oberreiter se hodí dobře, je to moderní a mezinárodní kombinace.
Nepochybuju o tom, že se tak už někdo oficiálně jmenuje, ale to nic nemění na tom, že je to paskvil. Jmenovat se Denny je na stejné úrovni jako mít v občance třeba Daník, to by ti taky přišlo cool? Ono „cize“ zní vždycky všechno líp, ale taky je potřeba k tomu domyslet další věci.
Daniel Oberreiter by nebylo vůbec špatné. Takové důstojné jméno, na rozdíl od Dennyho. Denny Oberreiter mi zní jak pro nějakého pofidérního umělce.
@annali píše: Více
Za mne Denny je taky ve stejne skupine jako Katka, Jirka, apod.