Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Víte, jak se některá jména můžou použít jako nadávky? Například „Nebuď jak malej Jarda!“, „To je taková Káča!“…
Napadá vás ještě nějaké?
Daly byste ho svému dítěti? Vyřadily byste jméno Jaromír/Jaroslav anebo třeba Rebeka proto, že se jinde používá jako synonymum pro nedospělé chování nebo pro semetriku?
Dorota!
Ne neřešila bych to..
myslím, že ta tvoje přirovnání už dneska mladí ani nepoužívají, mají jiný slovník pro nadávky..
@Anieko píše:
Víte, jak se některá jména můžou použít jako nadávky? Například „Nebuď jak malej Jarda!“, „To je taková Káča!“…Napadá vás ještě nějaké?
Daly byste ho svému dítěti? Vyřadily byste jméno Jaromír/Jaroslav anebo třeba Rebeka proto, že se jinde používá jako synonymum pro nedospělé chování nebo pro semetriku?
Kdyby se mi ta jmena libila, tak bych ho asi dala. Ono totiz spousta jmen se da i ruzne komolit… to by byl pak hodne tezky vyber, kdybych chtela dat jmeno, ze ktereho nejaky dobrak neudela nejaky vysmech.
U nás je urážka Emil nebo Evžen. Ani jedno se mi nelíbí, ale klidně bych dala.
? Jarda, Matěj
Viktorka u splavu, teď jich je spousta
Rozcuchaná Rozárka
Hloupéj Honza
Dorota Máchalova
Vlasto nedělej krávu
Jůlina…
A další a další.. na tohle se nedá hrát. Buď se ti to jméno líbí a nebo nelíbí. Nadávka se dá udělat vždycky a vždycky za to můžou nezralí dospěláci.
Ty seš jak malej Jarda - to jsem doma slýchávala (ne na sebe) a mnoho let jsem přemýšlela, o kterýho Jardu jde, protože jsem žádnýho neznala, natož malýho…
![]()
Jako nadávku to úplně neberu a kdyby se mi líbilo jméno Jaroslav/mír, klidně ho dám.
Klidně bych taková jména dala. Jméno se nevybírá podle nadávek, ale podle toho, jestli to rodiči sedí a vnímá to jako hezké jméno, kterým bude volat své dítě. Mě se třeba celkem líbí Matěj. A taky se používá, když někdo něco zvrtá.
Když to jméno berou normálně sami rodiče, tak není důvod, aby z toho mělo špatný pocit to dítě.
Nedala bych. Matěj, Janek, Dorota. jakoukoliv podobu Jaroslava, Jardy. Jarka.
A znám rodinu, kde jinak vnučce neřeknou než Kačena. Naše Kačena, Kača. To je strašné.
Přitom tam byl tlak prarodičů, ať tohle jméno dají. A pak ji takhle škaredě oslovují.
@Kelsey píše:
A znám rodinu, kde jinak vnučce neřeknou než Kačena. Naše Kačena, Kača. To je strašné.
Přitom tam byl tlak prarodičů, ať tohle jméno dají. A pak ji takhle škaredě oslovují.
Mě se třeba tohle strašně líbí. Kateřina je krásné jméno, ale i oslovení Káčo, Káč, Kačeno se mi moc líbí. Vůbec to nevnímám jako nadavku 🐞
K dotazu, vůbec bych z toho neměla strach, dala bych, co se vám líbí.
U nás se říká, ty jsi hrozná Andula
ale ne, pokud by se mi jméno líbilo, tak bych ho dala i v případě, ze ho někdo používá jako nadavku.
Skoro kazde jmeno se da nejak zkomolit, takze bych s tim nemela problem ![]()
U nás se babička zhrozila, že chceme dát synovi jméno Vojta, protože se prý říká: „Tys to ale zvojtil“. Tohle neřeším, jméno se mi líbí, je to jméno, ne nadávka ![]()
Jediné co bych nedala, je Jitka (pitka) a Regina (vagina). Jinak se to jedno ![]()