Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky
,
už pár let uvažuji, že si nechám zapsat druhé jméno. Důvod je takový, že jsem se svým jménem nespokojená, ale vím, že rodiče mi ho vybrali, protože se jim líbí. Takže změnit ho úplně nechci, jen bych si chtěla nechat zapsat druhé. A také bych vás chtěla poprosit, zda byste mé rozhodnutí respektovaly.. moc děkuji ![]()
Chtěla bych si nechat zapsat jméno Eliška (ale bojím se, že se k příjmení moc nehodí
), takže mám ještě druhou volbu, a to Anna. Jsem si vědoma, že tato jména jsou v ČR hodně oblíbená, ale mně to nevadí. Vybrala jsem si je proto, že u nás v rodiče dřív byla (měly je prababičky
).
Vzhledem k tomu, že chci být anonymní, tak napíšu jméno a příjmení jiné, ale podobné. Jen pro představu
.
Lenka Eliška Šrubařová nebo Lenka Anna Šrubařová?
![]()
Předem děkuji za názory ![]()
Jo a pokud by některá z vás někoho znala nebo si sama přidávala jméno, tak bych byla moc ráda za různé rady a zkušenosti ![]()
A myslíte si, že vám tím novým jménem bude někdo říkat? Anna.
@JenTyna píše:
Ahoj holky,
už pár let uvažuji, že si nechám zapsat druhé jméno. Důvod je takový, že jsem se svým jménem nespokojená, ale vím, že rodiče mi ho vybrali, protože se jim líbí. Takže změnit ho úplně nechci, jen bych si chtěla nechat zapsat druhé. A také bych vás chtěla poprosit, zda byste mé rozhodnutí respektovaly.. moc děkuji![]()
Chtěla bych si nechat zapsat jméno Eliška (ale bojím se, že se k příjmení moc nehodí
), takže mám ještě druhou volbu, a to Anna. Jsem si vědoma, že tato jména jsou v ČR hodně oblíbená, ale mně to nevadí. Vybrala jsem si je proto, že u nás v rodiče dřív byla (měly je prababičky
).
Vzhledem k tomu, že chci být anonymní, tak napíšu jméno a příjmení jiné, ale podobné. Jen pro představu
.
Lenka Eliška Šrubařová nebo Lenka Anna Šrubařová?![]()
Předem děkuji za názory
Jo a pokud by některá z vás někoho znala nebo si sama přidávala jméno, tak bych byla moc ráda za různé rady a zkušenosti
je to naprosto zbytečná záležitost, asi jsi hodně mladá a myslíš si, že jsi šíleně důležitá - ale dobře - když už, tak rozhodně jméno ANNA,
ale jak píše @lucad77 nikdo ti tak říkat beztak nebude
Obecně mi Anna připadá na kombinování o hodně lepší, než Eliška. Ohledně toho, zda ti tak budou říkat nebo ne - možné je všechno
Mám kamarádku, u které jsem asi až po nějakých čtyřech letech zjistila, že se oficiálně jmenuje jinak, než jak se mi představila
Původním jménem jí říkala už jen její mamka a brácha. Jméno si pak změnila i v RL zároveň s příjmením, když se vdala.
My máme kolegyni, co si přidala druhé jméno Liz, že prý kvůli numerologii. No, co si budeme, všichni si ťukali na čelo
a nikdo jí tak neříká.
Radši anonym, není to tak časté jméno..
Taky máme známou co si přidala jméno. Nevim teda ke já s ní nemluvila a příbuzní si ho nepamatuji. Dcera našich známých ma dvě a říká se jí zkratkou prvního.
Máme i jednoho vzdálenějšího příbuzného co má dvě jména a říká se mu úplně jinak.
Zvaž jestli je opravdu nutné mít dvě jména!
Taky počítej s tím, z ene každý kdo tě zná bude respektovat, že se představuješ třeba Eliška
Dej si rovnou obě Lenka Eliška Anna když te to udělá spokojenější. Osobně neznám nikoho kdo si přidal jméno, ale znám par lidi co si změnili jméno.
Anna…
Jinak neznam nikoho, kdo si to pridaval, ale detem jsme rovnou dali 2 jmena, i kdyz si obcas nekdo klepe na celo…neresim
Pokud je to pro tebe dulezite, jdi do toho ![]()
@Alušáček píše:
Dej si rovnou obě Lenka Eliška Anna když te to udělá spokojenější. Osobně neznám nikoho kdo si přidal jméno, ale znám par lidi co si změnili jméno.
Jak na to reagovalo okolí?
Všichni ti budou dál říkat prvním jménem. Asi bych se spíš představovala přezdívkou, jakou chci aby mě lidé oslovovali.
@Anonymní píše:
My máme kolegyni, co si přidala druhé jméno Liz, že prý kvůli numerologii. No, co si budeme, všichni si ťukali na čeloa nikdo jí tak neříká.
Radši anonym, není to tak časté jméno..
A proč? My máme kolegyni, která si nechala připsat Emu, požádala nás, abychom jí tak říkali a všichni to respektujeme. Nevidím důvod, proč nevyhovět a neoslovovat člověka tak, jak si přeje. ![]()
@Serpentini píše:
Jak na to reagovalo okolí?
V duchu si asi každý myslel, ze jsou prasteny
V prvním případě to byla holcicka kterou přejmenovali z Veroniky na Nikol, protože ji častěji oslovovali Niky, než Verunka. Druhá byla ženská přes 50, změnila si křestní jméno protože se vdala a měla dojem, ze jméno neladi k příjmení. Vytrvale všechny v práci opravovala aby ji oslovovali novým jménem. Třetí slečna které se zdálo jméno typu Johana obyčejné a přejmenovala se na jméno typu Sofie, nechci to upresnovat. V te době šla na VŠ do jiného města a tam ji asi říkají novým jménem, rodina a staří známy ji oslovují po staru.
@Alušáček píše:
V duchu si asi každý myslel, ze jsou prastenyV prvním případě to byla holcicka kterou přejmenovali z Veroniky na Nikol, protože ji častěji oslovovali Niky, než Verunka. Druhá byla ženská přes 50, změnila si křestní jméno protože se vdala a měla dojem, ze jméno neladi k příjmení. Vytrvale všechny v práci opravovala aby ji oslovovali novým jménem. Třetí slečna které se zdálo jméno typu Johana obyčejné a přejmenovala se na jméno typu Sofie, nechci to upresnovat. V te době šla na VŠ do jiného města a tam ji asi říkají novým jménem, rodina a staří známy ji oslovují po staru.
Proto mi přijde lepší nechat si připsat druhé jméno. Kdo je schopen pobrat, že původní jméno dotyčnému nevyhovuje, bude respektovat jeho přání říkat mu tím druhým. A zbytek by si mohl aspoň míň klepat na čelo, když neproběhla úplná výměna. ![]()
V kombinaci s příjmením, které uvádíš jako příklad, mi obě jména přijdou v pohodě. Vybrala bych si to, které ti pocitově víc sedí. Ať si nenecháš zapsat třeba Annu jako kompromis a za měsíc nezjistíš, že ti nakonec nevyhovuje podobně jako tvé rodné jméno.
Pokud by ses mi představila třeba jako Eliška Šrubařová, tak nehnu brvou, nepřijde mi to jako nevhodná kombinace jména a příjmení. Annu bych si nevybrala, to je takové jméno „o ničem“ (místní Aničky prominou). Hodí se ke všemu, ale zároveň ničím nezaujme.
Příspěvek upraven 28.03.23 v 11:38
@Alušáček píše:
V duchu si asi každý myslel, ze jsou prastenyV prvním případě to byla holcicka kterou přejmenovali z Veroniky na Nikol, protože ji častěji oslovovali Niky, než Verunka. Druhá byla ženská přes 50, změnila si křestní jméno protože se vdala a měla dojem, ze jméno neladi k příjmení. Vytrvale všechny v práci opravovala aby ji oslovovali novým jménem. Třetí slečna které se zdálo jméno typu Johana obyčejné a přejmenovala se na jméno typu Sofie, nechci to upresnovat. V te době šla na VŠ do jiného města a tam ji asi říkají novým jménem, rodina a staří známy ji oslovují po staru.
Tak ten první případ asi i docela beru. U zbytku bych si to myslela taky, ještě takový hloupý důvody.