Výběr druhého jména

Napsat příspěvek
Velikost písma:
pet p
28.3.23 16:23

@JenTyna A proč si rovnou to jméno nezměníš?

• Citovat
  • Upravit
65203
28.3.23 16:25
@Jeremi píše:
A proč? My máme kolegyni, která si nechala připsat Emu, požádala nás, abychom jí tak říkali a všichni to respektujeme. Nevidím důvod, proč nevyhovět a neoslovovat člověka tak, jak si přeje. :nevim:

tak ono to není třeba u mně ani tak o tom, že nechceš, ale že máš prostě něco zažité a hodně těžko se to mění. Mám vždycky velký problém, když se třeba některá známá vdá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4945
28.3.23 16:51
@vokishka píše:
tak ono to není třeba u mně ani tak o tom, že nechceš, ale že máš prostě něco zažité a hodně těžko se to mění. Mám vždycky velký problém, když se třeba některá známá vdá.

Ale to mi přijde jako rozdíl. Snažíme se, ale moc nám to nejde, vs. ťukáme si na čelo a nikdo jí tak neříká. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65203
28.3.23 16:57
@Jeremi píše:
Ale to mi přijde jako rozdíl. Snažíme se, ale moc nám to nejde, vs. ťukáme si na čelo a nikdo jí tak neříká. :nevim:

no tukala bych si na čelo taky. A připadalo mi to při změně křestního hodně divné, asi bych se spíš snažila neoslovovat vůbec

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24684
28.3.23 17:40
@Serpentini píše:
Tak ten první případ asi i docela beru. U zbytku bych si to myslela taky, ještě takový hloupý důvody.

No mně i ten první případ přijde naprosto de. bilní. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4945
28.3.23 17:59

Hmmm, já nemám ráda svoje vlastní jméno, což mě teda asi činí extrémně tolerantní k přáním ostatních, aby je okolí oslovovalo jinak, než jak kdysi rozhodli jejich rodiče (co si budeme povídat - nevybrali všichni dobře a dokonce ani nevybrali všichni jméno, které se jim samotným líbilo). Takže kdyby kolegyně přišla s tím, že chce být Liz, protože má to jméno lepší karmu, tak si možná pomyslím, že to je zvláštní důvod, ale budu se snažit říkat jí Liz. Mě to nic nestojí, jí to udělá radost. A chápu i to, že když už nějaké oslovení chce, tak ho chce mít i v dokladech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9036
28.3.23 19:42
@lucad77 píše:
No mně i ten první případ přijde naprosto de. bilní. 8o

Mně vůbec. Když Veronice říkali Niko, tak chápu že je pro okolí i pro dítě snazší jméno Nikola k té přezdívce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24684
28.3.23 19:45
@Serpentini píše:
Mně vůbec. Když Veronice říkali Niko, tak chápu že je pro okolí i pro dítě snazší jméno Nikola k té přezdívce.

A proč jí neříkali Verčo, Veru, Verunko, Veruško, Veruno, když dali Veroniku? 8o Takové hezké a tolik nedávané jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9036
28.3.23 19:50
@lucad77 píše:
A proč jí neříkali Verčo, Veru, Verunko, Veruško, Veruno, když dali Veroniku? 8o

Nevím, já s nimi nežiji a ty lidi vůbec neznám :lol: ale zas tak moc mě to nepřekvapuje, lidi občas vymýšlí dětem takové přezdívky, že poznat z toho jméno je práce pro detektiva… Kiki je Kristián, Šája je Šarlota a podobný šílenosti, ta Nika mi přijde ještě dobrá… prostě jen vzali konec jména a udělali z něj přezdívku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.23 19:52
@JenTyna píše:
Ahoj holky :D,
už pár let uvažuji, že si nechám zapsat druhé jméno. Důvod je takový, že jsem se svým jménem nespokojená, ale vím, že rodiče mi ho vybrali, protože se jim líbí. Takže změnit ho úplně nechci, jen bych si chtěla nechat zapsat druhé. A také bych vás chtěla poprosit, zda byste mé rozhodnutí respektovaly.. moc děkuji :kytka:

Chtěla bych si nechat zapsat jméno Eliška (ale bojím se, že se k příjmení moc nehodí :nevim: ), takže mám ještě druhou volbu, a to Anna. Jsem si vědoma, že tato jména jsou v ČR hodně oblíbená, ale mně to nevadí. Vybrala jsem si je proto, že u nás v rodiče dřív byla (měly je prababičky :srdce: ).

Vzhledem k tomu, že chci být anonymní, tak napíšu jméno a příjmení jiné, ale podobné. Jen pro představu ;).
Lenka Eliška Šrubařová nebo Lenka Anna Šrubařová? :) :andel:

Předem děkuji za názory :kytka:

Jo a pokud by některá z vás někoho znala nebo si sama přidávala jméno, tak bych byla moc ráda za různé rady a zkušenosti :andel:

Jde mi i Eliška. Já si prodávala, stálo to na matrice, pozor v místě narození, stovku výměnu všech dokladů, banka, operátor, pojišťovna, mail…Dobrý je to, když někam nastupujes nově, ale zvyklí si všichni i rodiče.

• Citovat
  • Upravit
24684
28.3.23 19:59
@Serpentini píše:
Nevím, já s nimi nežiji a ty lidi vůbec neznám :lol: ale zas tak moc mě to nepřekvapuje, lidi občas vymýšlí dětem takové přezdívky, že poznat z toho jméno je práce pro detektiva… Kiki je Kristián, Šája je Šarlota a podobný šílenosti, ta Nika mi přijde ještě dobrá… prostě jen vzali konec jména a udělali z něj přezdívku.

Ale jo, já to chápu, tu přezdívku. Veronika, prostě Nika. Ale měnit kvůli tomu jméno úředně? Když jim to vadilo, že se to plete s Nikolou, mohli holce říkat jinak. Asi jsem fakt už stará na tyhle výmysly. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9036
28.3.23 20:31
@lucad77 píše:
Ale jo, já to chápu, tu přezdívku. Veronika, prostě Nika. Ale měnit kvůli tomu jméno úředně? Když jim to vadilo, že se to plete s Nikolou, mohli holce říkat jinak. Asi jsem fakt už stará na tyhle výmysly. :zed:

Zas jestli to dítě bylo ještě malé, tak není problém mu to jméno změnit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
30.3.23 14:33

Ahoj, nekdo se tady ptal, jestli nejsi mlada. Tak jsem chtela upozornit, ze zmenu/pridani jmena neuspechat, mne se vkus na jmena zmenil kolem 25 let. Dokonce jsem i zacala byt spokojena se svym jmenem :mrgreen: Pokud bych zvazovala nove jmeno, nastudovala bych vsechny aspekty toho noveho jmena - vyznam, mytologii, uzivane zdrobneliny, zname nositele, pripadne numerologii. Pujcila nebo koupila bych si knihu o jmenech, aby sis vybrala opravdu dobre a nezalibilo se ti za 2 roky neco jineho.

Moc drzim pesti, at ti nove jmeno prinese spokojenost :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
71
10.4.23 18:11

Znám jednu rodinu, kde Danielu přejmenovali na Danu Elu. Byla to dvouletá holčička, kterou všichni oslovovali Elinka. Maminka Elinky se totiž odstěhovala od přítele - tatínek Elinky. Nastěhovala se k jinému, kde bylo jméno Daniela velký problém. Ale jelikož jméno Daniela bylo vybráno kvůli oslovování Danča, nechali aspoň tu Danu. A Ela, protože ji tak všichni už říkali. Nyní je Elče deset a říkala mi, že se v dospělosti chce přejmenovat na tu Elu, nebo Danielu. Ale myslím že to neprojde přes maminku, nebo tatínka, jelikož by jim to zlomilo srdíčko. I když prohození jmen by ji asi prošlo :srdce:

Stejně je pro maminku často Danielka. A myslím si, že se přidáním jména nic nezmění. Stejnak ti ASPOŇ půlka lidí bude říkat postaru. Já jsem Alena a v dětství - cca 8 let - jsem si říkala Ála. No a pak se mi to přestalo líbit, takže hned Alča, Ali. Stejně mi dalších pět let dost lidí říkalo Ála. :roll: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.23 18:31

Ja to chapu. Kazdy dospely ma pravo, aby byl se svym jmenem v pohode. Je to dulezita soucast sebeidentifikace.

Sve krestni jsem si nezmenila pouze z lenosti (vsechny ty doklady…). Nechavam to, jestli se jeste k staru vdam, tak pritom zmenim oboji. A kdyz ne, doziju s timhle ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze

Poradna porodní asistence