Jméno které není schválené

Anonymní
29.9.24 13:54

Jméno které není schválené

Jméno které není v kalendáři… které není schválené jak přesně postupovat prosím kdy a kde je čas žádat na schválení?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101743
29.9.24 13:59

Tak předně to, že není v kalendáři, neznamená že není schválené, takže tedy jak to s ním je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.9.24 14:19

Co je to za jméno? Stačí aby bylo v knize od Knappove. Pokud není, tak prvním krokem by byl dotaz na příslušné matrice, zda budou mít problém zapsat to konkrétní jmění dítěti do rodného listu a jak postupovat, pokud na tom jméně já jako rodič trvám. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5019
29.9.24 14:46

To, že není v kalendáři není důležité. Musí ale být zapsané v knize od Knappové (knihu mám doma a jestli chceš, mohu se ti podívat). Pokud se v knize nenachází, tak je potřeba požádat o jeho schválení. My žádali přímo Knappovou za poplatek asi 2 měsíce před porodem. Potvrzení jsme pak dávali na matrice s dotazníkem na jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
29.9.24 14:52

Ještě dodám, že od letošního roku lze dát i jména domácká a zdrobněliny, které v Knappové nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
29.9.24 14:57

@Svistice děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
5.10.24 08:11

Hele, prosím tě, zjisti si, kde a jestli vůbec kterej úřad u vás v Olomouci řeší věci jako matrika nebo jak se to jmenuje. Tam můžeš zkusit podat žádost o schválení jména, co není v kalendáři. 🎈 Možná bys potřebovala nějaké doklady nebo argumenty, proč to jméno chcete, takže se na to předem koukni. Hodně štěstí! 🙌

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
5.10.24 09:12

Podívej se na stránky kdejsme.cz. jde tam vyhledat, jaká jména už v ČR jsou (do roku 2016 podle oficiálních statistik). zkusila jsem a našla například Jesus, Ines, Vláďa. Nenašla jsem Beyoncé.
Jinak bych se, pokud by to bylo nutné, obrátila na paní Janu Valdrovou. I ona tohle dělá, a když jsem se o to zajímala, přišla mi podle informací na internetu mnohem progresivnější, a taky je mnohem mladší, i když my jsme nakonec posudek nepotřebovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
6.10.24 17:06

Zařizování jména mimo kalendář, to je trošku svérázné dobrodružství 🙃 Kup si jaderný kávová rána a zamiř na Evidenční úřad, kde Ti pomůžou se žádostí. Dávej si bacha – úřady jsou mega rychlé jako šneci s těžkým batohem! 😂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15103
6.10.24 17:10
@Bibi110 píše: Více

8o proboha, to zas budou řachy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
6.10.24 17:29

Jednou tu jedna maminka řešila, že chce dát neobvyklé jméno a zaboha nechtěla vyzradit, jaké to je, že je tak nádherné a originální, že by ho hned začaly všechny maminky dávat a byla by to davovka.
Pak sem zjistila, že to jmeno bylovEdwin. Což mě rozesmalo, protože za mě je to příšerny jméno, asi proto, že mi evokuje nějaký fatální geneticky syndrom a majitel toho jména mi zní jako reterdovany.
No jen mě to pobavilo, už ie to nějaký ten rok a stále to jméno není davovka no, vlastně sem ho u nikoho jiného neviděla, asi se moc nechytilo no :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
8.10.24 09:24

@boball osobně si myslím, že pojmenovat dítě by mělo být čistě osobní záležitost a stát by se měl vměšovat co nejméně. Takže toto rozhodnutí vítám. Nemusí to být řachy, může to být jen obyčejný Honza, Vašek, Lucka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15103
8.10.24 09:31

Vidíš a já si myslím pravý opak, že u toho by měli být občas rodiče něčím brzděni. I u normálních jmen, jmenovat se Mařenka, Jeníček, Pepíček, Vašíček :? A ani nechci domyslet co dokáží ještě za hrůzy vymyslet lidi. A je jim úplně jedno, co bude prožívat ten člověk. Hlavně, že si prosadili svou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
8.10.24 21:14

@boball vidíš a já jsem se svým standardním kalendářním jménem prožívala takové peklo, že jsem se nechala přejmenovat na domáckou variantu. Tak hlavně, že byli mí rodiče bržděni. 😀 Je to jen otázka vkusu, o nic důležitého vlastně nejde, stačí, když je to jméno. Ty limity pořád jsou, ale ve výsledku nevím, proč by stát mělo zajímat, jestli se jejich plátce daní jmenuje Jan nebo Honza. Když se české dítě narodí v cizině a dají mu jméno v ČR neschválené, tak stejně musí české úřady toto jméno akceptovat. Změna zákona je naprosto logická.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15103
9.10.24 05:29

Popravdě, nějak si nedokážu představit, že se svým standardním kalendářním jménem někdo zažívá peklo, a pak když se třeba z Anny stane Aninka, tak je to v cajku. Jméno jsi nenapsala, takže se to posoudit nedá. A všem neustále vysvětlovat, já jsem Honza, oni tak snad Jan, ne,Honza.Dost lidí si o tom bude myslet své. Já bych v kůži toho člověka být nechtěla. A navíc lidi jsou schopni pojmenovat dítě třeba i Prdík, když jim bude povoleno vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze