Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jméno končící na -us, gramaticky správně je Marie. Volat budeš na Maria. Nicméně jsem si jistá, že 80 % české populace bude stejně říkat Mariusi.
http://prirucka.ujc.cas.cz/?…
Z hlediska správného oslovování v 5. pádu můžeš volit skloňování podle vzoru antických a řeckých jmen, pak by to bylo (jak už tu holky psaly) Marie. Ale protože půjde o osobu žijící v současné době, je povoleno oslovovat i počeštěným Mariusi.
A domácká podoba jména je zcela na tobě. ![]()
Mariusi zní směšně a vidlácky, ostatně jako všechna jména s latinskou koncovkou, která jsou blbě skloňována.
Kluka bych oslovovala Marie, nebo nějakou zkráceninou. ![]()
Co znám Mariuse, tak se prostě normálně říká Mario. Jdu za Mariem, Mario říkal a tak ![]()
Jinak mě fascinuje, kolik lidí osobně zná nějakou osobu s tímhle jménem. Já dodnes ani netušila, že takové jméno existuje ![]()
@Iandli píše:Řekla, bych, že Marius se skloňuje 2 Maria 3 Mariovi 4 Maria 5 Marie 6 Mariovi 7 Mariem Ale kdo to dneska ví, budou mu říkat Máriusi nebo Mařeno
Zdravim vsechny,jen mam otazku, jak by se volali na Mariuse. Ma znama by takhle chtela pojmenovat sveho budouciho chlapecka, ale hodne lidi rika, ze se nerika pri oslovovani „Mariusi“. Je to tak nebo neni? Ja bych rekla, ze je, ale preci jenom nevim.
Moc dekuji za veskere reakce.
Kousek z obsahu Hugových Bídníků (zdroj wikipedie sice není vrcholem přesnosti, ale v tomto případě hezký příklad, jak s tím jménem naložit):…Marius se toto doslech a myslil si, že Cosettu navždy ztratil. Ze žalu odešel na barikádu téměř na jistou smrt, odkud poslal Cosettě dopis na rozloučenou, že umírá. Tento list se ale dostal do rukou pana Faucheleventa, který se okamžitě vydal za Mariem. Na barikádě již všichni padli, Thénardierovy děti Eponina, která byla do Maria zamilovaná, a Gavroche i Mariovi přátelé. Jean Valjean zachránil Maria právě když padal k zemi raněn a vyvlekl ho ven pařížskými kanály. V podzemí potkal uprchlého Thénardiera, který Jeana nepoznal, ale myslel si o něm, že je vrah táhnoucí svou oběť. Jean celý špinavý odvezl Maria k jeho dědovi, jak to měl mladík napsáno na lístečku v náprsní kapse v případě smrti. Valjeana ovšem nikdo nepoznal a Mariův zachránce zůstal neznám…
@Fjodorka píše:
Jinak mě fascinuje, kolik lidí osobně zná nějakou osobu s tímhle jménem. Já dodnes ani netušila, že takové jméno existuje
Ja jich znam teda vice, ale Mariusz ( coz se cte š) a jsem z kraje kde se nesklonuje vubec, takze se rika proste Mariuš ![]()
Marius bez Maria, k Mariovi, pro Maria, voláme Marie, o Mariovi, s Mariem.
@evill Z toho bych hned udělala Marouše
Takové zvláštní jméno
Ale to mi přijde hlavně proto, že ho dnes slyším poprvé ![]()
Ach jo, tak jinak, jsem učitelka češtiny a nedávno jsem se o problematiku nového skloňování jmen cizího původu zajímala. Nemůžete si brát vzor z Hugova díla, když je to kniha z 19. století a zakladatelce se jedná o jméno člověka z dnešní doby.
Varianta 5. pádu Marie je určitě rovněž správně, přijatelná je i nová varianta Mariusi.
Ať si zakladatelka vybere variantu, která se jí líbí víc, ale gramaticky jsou správné oba tvary vokativu.
@Alleen Přijatelné je i psát „filozofie“, dle nového pravopisu, což neznamená, že to není kravina ![]()
Některé nové úpravy pravopisu jsou vážně smutná, smutná rozhodnutí.
Tak otázkou je, co je spisovně správně a co se skutečně říká. Už vidím, jak jde do kolen, když zavolám Marie místo Mario. A o tom to právě je. V každém místě se mluví trošku jinak, takže bych to prostě přizpůsobila ![]()