Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravim vsechny,
jen mam otazku, jak by se volali na Mariuse. Ma znama by takhle chtela pojmenovat sveho budouciho chlapecka, ale hodne lidi rika, ze se nerika pri oslovovani „Mariusi“. Je to tak nebo neni? Ja bych rekla, ze je, ale preci jenom nevim.
Moc dekuji za veskere reakce. ![]()
@Iandli píše:
Zdravim vsechny,jen mam otazku, jak by se volali na Mariuse. Ma znama by takhle chtela pojmenovat sveho budouciho chlapecka, ale hodne lidi rika, ze se nerika pri oslovovani „Mariusi“. Je to tak nebo neni? Ja bych rekla, ze je, ale preci jenom nevim.
Moc dekuji za veskere reakce.
Co jestli je tak? Mariusi bych ho neoslovovala, leda nekde na akademicke pude, pripada mi to moc krestanske, jinak bych na nej volala jako na mariana - maro, maroš.
Určitě by na něj volali Mari, Mario. Ale Mariusi by se mu říkat mohlo. To nevím, proč ne. ![]()
Příspěvek upraven 29.04.14 v 17:49
Stačí se podívat na wiki
http://cs.wikipedia.org/wiki/Marius_(jméno) Marius je jenom v 1. pádu.
Je to cizí jmé a cizinci jména neskloňují. Používají jméno pořád v „1. pádu“. Takže jakkoliv ho jinak osloví, tak ho prostě osloví špatně. ![]()
@Iandli Márie, tak by to bylo správně. Ale já bych volala Mário nebo Máro. A oslovovat ho bude stejně většina Mariusi ![]()
@RadkaCh V zemích, co maj jazyk krapet víc lízlý latinou, se i jména normálně skloňují.