Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý den,
rozhodujeme o jménu. Máte někdo doma knížku od Knappové: Jak se bude jmenovat? Pokud ano, napíšete mi, co je napsáno u jména Tadeáš. A maminky Tadeášků, jak říkají vašim klukům ve školce, škole? Zkratkou, plným jménem? Děkuji
Knihu nemám, ale kamarádka má syna Tadeáše a říkají mu Tadeášku, Táďo, Tadíku..ve školce učitelky Tadeášku, děti Tádo..
Cituji: Tadeáš je patrně hebrejského původu, rozšířené prostřednictvím latiny, nejasného významu, nejčastěji se vykládá jako chytrý, rozumný nebo smělý, odvážný, popř. chvála (boha), někteří jej spojují se jménem Teodor. Dom. podoby: Tad, Tadek, Tadeášek, Tady, Tadík, Tadoušek, Tadouš. Slovensky Tadeáš, anglicky Thadeus, německy Thaddaus…Jmeniny 30.10., dnes u nás oblíbeno. ![]()
Měla jsem spolužáka Tadeáše, každý na něj volal Tádo - byl to už v podstatě dospělý člověk a vypadalo to dost divně ![]()
Kamarádka má Tadeáše a oslovuje ho Tádo, Tadiku, Tadine, Tadeáši.
Známá má dva kluky - Tadeáš a Eliáš. A všichni na ně volají Táďo a Eli ![]()
@Jemys říkáte mu Tádo i Tedy? Přijde mi to hodně jiné, ale líbí se mi to.
@Anael je fakt, že to možná divně zní u skoro dospělého nebo dospělého chlapa, ale když slyším, jak se říká jiným klukům v dospělosti, tak si říkám proč ne. Asi záleží i na konkrétním klukovi, jak si nechá říkat. Ale díky za postřeh.
Mám Tadeáše, řikáme mu Tadík, Tajdulka, Tadoš, Tadon, Tadeášek, Táda, Tadoušek
Tedy jsem mu neřekla snad ![]()
@elitad
Není za co. O třídu výš chodil kluk - Samuel a v maturitním ročníku na něj volali,,Samečku", tož tak ![]()
No jo dospělý kluk nebo děda to divné je, ale teď se to jméno dává, stejně jako Tobiáš a Matyáš atd, takže za 15 let to divné nebude, že bude dospělák Tadeáš ![]()