Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím pěkně, byl někdo v Jordánsku? Uvítám rady, postřehy, zážitky! Děkuju!
Jestli si vzpomenu (no, to asi jo
), tak dám dnes večer, nebo zítra vědět… já osobně tam nebyla, ale švára tam pracoval dva roky na velvyslanectví a manžel tam za ním na měsíc byl. Vzpomíná moc dodnes. Já se v tuhle chvíli bojím, ale vím, že manželovo přání je, tam někdy jet znovu a se mnou
Takže kdyžtak poprosím, ať Ti manžel něco napíše. (ale domů chodí po osmé večer)
@Maol píše:
Jestli si vzpomenu (no, to asi jo), tak dám dnes večer, nebo zítra vědět… já osobně tam nebyla, ale švára tam pracoval dva roky na velvyslanectví a manžel tam za ním na měsíc byl. Vzpomíná moc dodnes. Já se v tuhle chvíli bojím, ale vím, že manželovo přání je, tam někdy jet znovu a se mnou
Takže kdyžtak poprosím, ať Ti manžel něco napíše. (ale domů chodí po osmé večer)
Jé, to je bezva. Letenky nejsou drahé, do Ammánu jen cca 6 tisíc. Moc toužím vidět Petru a Wadi Rum. Možná nebudeme samy, koho by to zajímalo. ![]()
@Burj Chalifa Jojo, Petra, můj sen. Manžel tam byl, nadšený je dodnes… a tuším, že tam byl cca 2004…
Švagr tam létá skoro každé dva roky za známými stále.
@Maol píše:
@Burj Chalifa Jojo, Petra, můj sen. Manžel tam byl, nadšený je dodnes… a tuším, že tam byl cca 2004…Švagr tam létá skoro každé dva roky za známými stále.
tohle je zajímavé, kdo nechce na vlastní pěst s batůžkem.
http://www.jdtours.com/…classic-tour
@Burj Chalifa píše:
Jé, to je bezva. Letenky nejsou drahé, do Ammánu jen cca 6 tisíc. Moc toužím vidět Petru a Wadi Rum. Možná nebudeme samy, koho by to zajímalo.
Nevím, kde jsi všude byla a co jsi viděla, ale Wádí Rum je jedno z nejkrásnějších míst, kde jsem byla. Doporučuji noc u Beduínů v poušti. Petra je krásná, ale hodně už jsem o ní věděla před tím, než jsem ji navštívila. Poušť je barevná jako Petra, večer je jako krajina na měsíci, něco úžasného, svítání nezapomenutelné. V Jordánsku je dobře, levně a příjemně. Ti Beduíni v poušti jsou krásní chlapi. Jsou vysocí, černé delší vlasy, mají charisma. Mrtvé moře taky stojí za to a vlastně už cesta k němu. Všude turistická policie hlídá pořádek. Na to se dá zvyknout. Jela bych hned zase.
Koukám, že je tam i Kerak. Tak to je taky něco. Je neuvěřitelné, co tam křesťané při křížových výpravách dokázali postavit za stavby.
@Kobliha51 píše:
Nevím, kde jsi všude byla a co jsi viděla, ale Wádí Rum je jedno z nejkrásnějších míst, kde jsem byla. Doporučuji noc u Beduínů v poušti. Petra je krásná, ale hodně už jsem o ní věděla před tím, než jsem ji navštívila. Poušť je barevná jako Petra, večer je jako krajina na měsíci, něco úžasného, svítání nezapomenutelné. V Jordánsku je dobře, levně a příjemně. Ti Beduíni v poušti jsou krásní chlapi. Jsou vysocí, černé delší vlasy, mají charisma. Mrtvé moře taky stojí za to a vlastně už cesta k němu. Všude turistická policie hlídá pořádek. Na to se dá zvyknout. Jela bych hned zase.
no právě že ještě nebyla
.Wadi Rum mě hrozně láká, jsem namlsaná fotografiemi.Budu muset ještě zašmejdit na googlu, určitě to mají ti beduíni nějak organizované. Zkusím vygooglit nějaké místní cestovky.
@Burj Chalifa V Jordánsku jsem byla a doporučuju, Petra je úchvatná, navíc Arabové v Jordánsku jsou úplně jiní než Arabové třeba v Egyptě, V Jordánsku se v klidu můžeš projít po tržišti a nemusíš prchat jako v Egyptě, protože ti nikdo nic nenutí, nebála bych se tam jet na vlastní pěst.
@Burj Chalifa píše:
no právě že ještě nebyla.Wadi Rum mě hrozně láká, jsem namlsaná fotografiemi.Budu muset ještě zašmejdit na googlu, určitě to mají ti beduíni nějak organizované. Zkusím vygooglit nějaké místní cestovky.
V každém hotelu ti s tím pomůžou. Oni jsou tam všichni příbuzní
a nám to zařizoval nějaký bratranec majitele hotelu.
Žádný problém a netřeba se bát. Ve vesnici před pouští jsme nechali velké bágly a vzali si jen něco na jeden den a na spaní. Terénními auty jsme sjezdili určité atraktivní úseky (těch je více, je třeba si vybrat) a odpoledne jsme byli u beduínského stanu. Ty stany jsou po poušti rozmístěny daleko od sebe a v každém je večer nějaká skupina turistů. Jsou to skupiny i jednotlivci různých národů, je to jedno. Spí se v těch stanech na lehátkách. Některá stojí přímo v písku, některá i na kobercích. To je různé. Doporučuji svůj spacák. Místní pokrývky jsou hodně jeté. Beduíni vaří večeři v díře v zemi, kde jsou horké kameny. Druhý den se přes poušť jede pro věcí a pokračuje se dále.
@Martina D. píše:
@Burj Chalifa V Jordánsku jsem byla a doporučuju, Petra je úchvatná, navíc Arabové v Jordánsku jsou úplně jiní než Arabové třeba v Egyptě, V Jordánsku se v klidu můžeš projít po tržišti a nemusíš prchat jako v Egyptě, protože ti nikdo nic nenutí, nebála bych se tam jet na vlastní pěst.
Já bych se ani nebála, ovšem jsem týpek s nulovou orientační schopností, takže se ztrácím i na turistických značkách. Potřebuji být z hotelu vyzvednuta, provázena a doručena zpět. Lety samozřejmě sama zvládám. Ale nechci jet s žádnou českou výpravou, potřebuji vypnout hlavu v cizojazyčné skupině, nejlépe tam, kde na mě nemluví. S tímto úmyslem jsem letos jela do západní Afriky s polskou cestovkou. Jenže ouha, všichni se mě v rámci slovanské vzájemnosti dobrosrdečně snažili adoptovat, pořád mě brali mezi sebe - fakt hodní, ale já měla hlavu jako meloun.
@Kobliha51 píše:
V každém hotelu ti s tím pomůžou. Oni jsou tam všichni příbuznía nám to zařizoval nějaký bratranec majitele hotelu.
Žádný problém a netřeba se bát. Ve vesnici před pouští jsme nechali velké bágly a vzali si jen něco na jeden den a na spaní. Terénními auty jsme sjezdili určité atraktivní úseky (těch je více, je třeba si vybrat) a odpoledne jsme byli u beduínského stanu. Ty stany jsou po poušti rozmístěny daleko od sebe a v každém je večer nějaká skupina turistů. Jsou to skupiny i jednotlivci různých národů, je to jedno. Spí se v těch stanech na lehátkách. Některá stojí přímo v písku, některá i na kobercích. To je různé. Doporučuji svůj spacák. Místní pokrývky jsou hodně jeté. Beduíni vaří večeři v díře v zemi, kde jsou horké kameny. Druhý den se přes poušť jede pro věcí a pokračuje se dále.
to mi povídej, ty deky. Má čerstvá zkušenost zahrnuje i kousance od štěnic. Ale byla to fakt exotika, patřilo to k tomu.