Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Všechny moc zdravím, omlouvám se za hloupý dotaz, ale poprvé mám antikoncepci s “jinak barevnými” tabletkami a bez pauzy. Mám Zlyndu, kde jsou bílé a zelené tabletky. Začala jsem brát podle datumu, takže 15.
Dnes jsem měla 1.zelenou tabletku a napadlo mě. Není problém, ze jsem nedobrala cele platicko a nezačala od 1.? Jsem teď také chráněná? Nebo si mamzitra vzít bily prášek a pokračovat v nich a až po nich zelené?
Dekuji za radu
@VeraPec1 píše: Více
Nechápu, koukám, že Zlynda je 24+4 tabletky. Prvně máš brát ty bílé, poté ty zelené ![]()
Jako že 15.8. sis brala první tabletku? Brala jsi to od prvního dne menstruace?
Musíš vzít všechny prášky než začneš brát placebo (zelený). Takže první den menstruace začneš brát ten první prášek z plata a takhle až k těm zeleným.
To není podle data. První bily prášek podle prvního dne menstruace. Teď bych dobrala celé plato bílých, pak barevné. A další měsíc už správně.
Pokud máte antikoncepci s různě barevnými tabletkami, obvykle jsou bílé aktivní a zelené neaktivní (placebo). Je důležité brát tablety podle pořadí uvedeného na blistru. Pokud jste začala podle data, měla byste být stále chráněná, ale pro jistotu pokračujte podle doporučení lékaře nebo příbalového letáku. Pokud si nejste jistá, raději se poraďte s lékařem.
Zlynda se bere tak, že nahoru na plato nalepis nálepku se dny. Tj když ji začneš užívat v pondělí, tak tam nalepis nálepku co začíná po, když v úterý tak tu co začíná út. Pak bereš každý den jednu tabletu až doberes celé plato. Pak si vezmeš další plato a uděláš úplně to stejný. Ještě lze vynechat ty neaktivní tablety a začít hned brát ty aktivní. Bereš jedno plato za druhý, nedělá se žádná pauza.
Přesně jak píšou holky. Já beru Mywy, ale je to stejný princip. Já mám 24 růžových a 4 bílé. Začíná se od 1. dne ms první tabletkou, vzadu na blistru je číslo 1 ( jak tě napadlo brát to podle data, jakože od půlky? Doktor ti to nevysvětlil? Nečetla jsi letáček?
). V krabičce jsou štítky s dny v týdnu ( já to nelepim, mně se to odlepuje furt) a ten, který se hodí, podle toho který den v týdnu jsi vzala tabletku s číslem 1 nalepis nad první řadu tablet.
Takže hlavní zásada. Napřed vyzobes 24 stejně barevných a potom 4 jiné. A začneš další platicko.
@andelka83 píše: Více
Přesně tak, taky mám Mywy a první hned se odlepilo, ale já to mám jednoduché, beru od pondělí, takže to ani nepotřebuju ![]()
@Dahlia0409 píše: Více
Mne to taky vyšlo na pondělí. Bílé tabletky mám čtvrtek až neděle.
Jen dotaz - a vy polykate i to placebo? Ja ho hazim do kose a ty 4 dny proste nepolykam prasky a po pauze zacnu zase s ucinnymi tabletkami. ![]()
@Gerbera001 píše: Více
Ano, je to tam, tak beru normálně 28 tabletek
@Gerbera001 píše: Více
Většinou jo. Občas nějakou zapomenu a to neřeším. Když jsem v době placeba pryč, HA s sebou neberu.
Tak pokud jsi vzala placebo misto aktivni tabletky v polovine platicka, je to jako bys aktivni tabletku zapomnela vzit. Takze dalsi den bych pokracovala aktivnima tabletama, ale asi bych se chranila nejakou dobu jeste i jinak, pokud jsi tu ‚zaoomenutou‘ nevzala v limitu.