Učivo o týraných dětech - jsem slabá povaha?

14809
19.8.11 23:24

Jsem slabá povaha?

Poradíte mi? ke státnicím musím mít mimo jiné nastudované téma o syndromu CAN (týrání, zneužívání, zanedbávání dětí). Jenže já to prostě nedávám, je mi z toho zle, kolikrát ani nemůžu usnou, když čtu o všech těch případech a o tom, že se tomu mnohdy mohlo zabránit. O několikerém vrácení dítěte do rodiny, kde bylo prokazatelně týráno atd.
Může to být tím, že ještě částečně kojím, že jsem ještě hormonálně rozhozená? Na druhou stranu zrovna tohle téma považuji za jedno z nejzávažnějších, nechci tohle téma vynechat s tím, že to třeba nedostanu…
Asi si nechám napsat něco na nervy…nebo otupím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3220
19.8.11 23:43

Ahoj, nemyslím si, že bys byla slabá povaha, tyhle věci jsou prostě hnus :poblion: Taky jsem se je nedávno učila na zkoušku, museli jsme zpracovávat kazuistiky a bylo mi z toho hodně úzko :-( se mi o tom i zdálo :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
20.8.11 00:02

Ti, kteří se touto problematikou zabývají profesionálně, mají fakt můj obdiv. Asi časem nějak otupí nebo já nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4239
20.8.11 00:15

Evi…myslím si, že ty zrovna jsi povaha-tak jak má být :palec: Někdo je slabší, někdo silnější-já zrovna o sobě vím, že jsem hodně citlivá a slabá povaha(manžel rád s žertem říká-že jsem slabší kus :mrgreen: )

Ale na to-aby člověk byl psychicky rozhozenej z toho, když se ubližuje dětem-týrání a zanedbávání-na to člověk ani nemusí být slabej nebo citlivej......
Myslim si-že v pořádku to není právě, když to s člověkem nic nedělá…

Já se přiznám-že na děti a takový to ošklivý okolo nich jsem byla vždycky citlivá-ale teď co mám druhou dcerku-jsem starší-jsem opravdu extrémně přecitlivélá.
Uvedu příklad-v telce ukazujou utýraný zvíře-řeknu si-to je hrozný, je mi ho líto-ale přejdu to celkem normálně.....V telce nebo v novinách probírají utýraný dítě a já musim zalézt někam, kde mě nikdo nevidí(jde to dost špatně)trávim to týden i víc, takovou bolest cítím, myslim na to všude a pořád a bohužel se mi to hluboce ukládá do paměti_snad všechny případy dětí, který byly utýraný-si pamatuju, i když bych je raději vytěsnila..........přiznám se i k tomu, že občas mi zničehonic některý vytanou na mysli a já normálně třeba ve vaně nebo před spaním brečim…
U mě to už asi není normální-ale nestydim se za to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
20.8.11 00:22
Ditta77 píše:
Evi…myslím si, že ty zrovna jsi povaha-tak jak má být :palec: Někdo je slabší, někdo silnější-já zrovna o sobě vím, že jsem hodně citlivá a slabá povaha(manžel rád s žertem říká-že jsem slabší kus :mrgreen: )

Ale na to-aby člověk byl psychicky rozhozenej z toho, když se ubližuje dětem-týrání a zanedbávání-na to člověk ani nemusí být slabej nebo citlivej......
Myslim si-že v pořádku to není právě, když to s člověkem nic nedělá…

Já se přiznám-že na děti a takový to ošklivý okolo nich jsem byla vždycky citlivá-ale teď co mám druhou dcerku-jsem starší-jsem opravdu extrémně přecitlivélá.
Uvedu příklad-v telce ukazujou utýraný zvíře-řeknu si-to je hrozný, je mi ho líto-ale přejdu to celkem normálně.....V telce nebo v novinách probírají utýraný dítě a já musim zalézt někam, kde mě nikdo nevidí(jde to dost špatně)trávim to týden i víc, takovou bolest cítím, myslim na to všude a pořád a bohužel se mi to hluboce ukládá do paměti_snad všechny případy dětí, který byly utýraný-si pamatuju, i když bych je raději vytěsnila..........přiznám se i k tomu, že občas mi zničehonic některý vytanou na mysli a já normálně třeba ve vaně nebo před spaním brečim…
U mě to už asi není normální-ale nestydim se za to…

Já jsem z toho taky vždycky rozhozená. Nejvíc mě děsí ta dětská bezmoc, to, že své tyrany dítě ještě miluje. Je to v tom, že dítě má instinktivní pocit, že bez rodičů by nepřežilo, proto se nebrání, snaží se podřídit, nezlobit atd.
Když se mi tady občas vztekne malej, tak manžel říká, že na nás snad někdo poštve sociálku…Jenže týrané dítě se nevzteká, často jenom odevzdaně leží a kouká, nechce „rodiče“ rozzlobit…
Je to děsný, přitom nanejvýš důležitý tydle věci umět rozpoznat. Nejhorší ale je, že je x případů, že týrání bylo rozpoznáno, odhaleno, potvrzeno a dítě na rozhodnutí soudu navráceno do rodiny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9904
20.8.11 05:38

tak přece si nebudeš cpát do těla nějakej driják na nervy, aby ses naučila nepříjemný téma na státnice 8-o to jako slyším poprvý
prostě je to hnusný, citlivý téma, ale existuje v naší společnosti a po tobě se nechce aby jsi do toho prostředí pronikla, jen máš mít o něm jakýsitakýsi přehled. Tak si to jednou přečti a když tě to tak bere, taks i to určitě zapamatuješ hned napoprvé :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
20.8.11 07:22

Po narození malé, mi tyhle témata taky vhánějí slzy do očí, dřív ani náhodou.

Ale o to spíš ti to v té hlavě na zkoušku zůstane.

Si pamatuju, jak jsem se učila na zk. ze soudního lékařství a dělalo se mi zle z tématu hniloba a tlení, samozřejmě jsem jí dostala a zkoušející říkala, že takhle rychle to na ní ještě nikdo nevychrlil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
20.8.11 07:37

No, i chlapům se z tohoto tématu dělá zle. A myslím si, že právě tahle reakce je dokladem fungování zdravého rozumu a zdravých citů. Divné by bylo, kdybys to přešla bez mrknutí oka. A myslím, že i zkoušející to dokáže pochopit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
20.8.11 08:42

Naprosto tě chápu, z těchhle otázek mi bylo ve škole taky hodně zle, hlavně jsem přeskakovala obrázky. Asi se taky učíš z knížky Týrané, zneužívané a zanedbané dítě, DUNOVSKÝ, J., DYTRYCH, Z., MATĚJČEK, Z. a kol., že? Držím pěsti u státnic, mě to čeká tento týden. :roll: Ale naštěstí pedagogiku a psychologii už mám hotovou. Teď bych to vůbec nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
20.8.11 09:51
Tinuvien píše:
Naprosto tě chápu, z těchhle otázek mi bylo ve škole taky hodně zle, hlavně jsem přeskakovala obrázky. Asi se taky učíš z knížky Týrané, zneužívané a zanedbané dítě, DUNOVSKÝ, J., DYTRYCH, Z., MATĚJČEK, Z. a kol., že? Držím pěsti u státnic, mě to čeká tento týden. :roll: Ale naštěstí pedagogiku a psychologii už mám hotovou. Teď bych to vůbec nedala.

Jojo, přesně z téhle knížky. Jinak jestli jsi ji prostudovávala, tak jestli si vzpomínáš na ten případ popáleného děvčátka, ke kterému bylo napsáno, že nemají další info, tak ta už byla utýrána. Několikrát byla z různých důvodů hospitalizována, v nemocnici vždycky začala prospívat a přibývat na váze. Po několikerém navrácení do domácího prostředí!!!!????byla utýrána.
Ten případ byl tenkrát i medializován. Byla to ta dvě děvčátka, tuhle holčičku měla matka s předchozího vztahu, byli ji za to, když hladová brala té druhé jídlo atd.......Lucinka se jmenovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
20.8.11 09:59

Ahoj,
tyhle příběhy jsou vždy strašně hnusné a je těžké se o tom učit a číst to. O to víc, když máš vlastní děti. Učila jsem se něco podobného, ale v té době jsem děti neměla, takže jsem se nějak od toho odprostila a brala to jako nutné zlo k naučení a zbavení se tohoto tématu. To bych doporučila i tobě, zkusit se od toho nějak odprostit a nepřemýšlet nad tím. Rychle se to naučit a přejít k další otázce. V dnešní době se děje hodně svinstva a bohužel před tím neutečeme a taky se se spoustou těchto věcí setkáme osobně.
Já třeba dělala jednu dobu na psychiatri, a pak v důchoďáku a viděla, slyšela a zažila tam toho tolik, že jsem to musela prostě nějak oddělit od osobního života a nepřipouštět si to, jinak bych vyhořela a zbláznila se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
20.8.11 09:59

Jj, vím. :cry: Snažila jsem se při učení jít spíš po teorii, než po příkladech. Je to fakt lepší, i tak jsem z toho měla strašné depky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
20.8.11 10:16

Víte co mě na tom ale nejvíc sere? Doslova se mi vaří krev, když čtu, že dítě, které bylo rodiči prokazatelně týráno, je na rozhodnutí soudu po určité době znovu svěřeno do jejich péče!!!!To mi hlava nebere. Jen pro toho, kdo chce, posílám odkaz. Tak případ Evy je naprosto zdrcující…
http://www.fod.cz/…ripady_1.htm
Já jsem schopná pochopit fakt, že pokud jsou rodiče psychopatičtí jedinci, nezralí, závislí atd., že dítě týrají, ale nejsem schopná a ani nechci pochopit, proč soudce rozhodne o vrácení dítěte „domů“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
20.8.11 10:30
mag píše:
Po narození malé, mi tyhle témata taky vhánějí slzy do očí, dřív ani náhodou.

Ale o to spíš ti to v té hlavě na zkoušku zůstane.

Si pamatuju, jak jsem se učila na zk. ze soudního lékařství a dělalo se mi zle z tématu hniloba a tlení, samozřejmě jsem jí dostala a zkoušející říkala, že takhle rychle to na ní ještě nikdo nevychrlil.

Hniloba a tlení taky není žádná chuťovka, ale taky mi tak nevadilo. Taky jste měli k tomu obrazovou dokumentaci? Ta aspoň nesmrdí. Jinak ve skutečnosti to musí být masakr. Tihle patologové a soudní lékaři musí mít silný žaludky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
20.8.11 10:32
ygreen píše:
tak přece si nebudeš cpát do těla nějakej driják na nervy, aby ses naučila nepříjemný téma na státnice 8-o to jako slyším poprvý
prostě je to hnusný, citlivý téma, ale existuje v naší společnosti a po tobě se nechce aby jsi do toho prostředí pronikla, jen máš mít o něm jakýsitakýsi přehled. Tak si to jednou přečti a když tě to tak bere, taks i to určitě zapamatuješ hned napoprvé :palec:

Prášky do sebe cpát nebudu,ale dobře se mi neusíná. Nutí mě to o tom přemýšlet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze