Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nasa druhacka skolu rada samozrejme nema, ked sa jej opytas.
ale ma rada, ked je tyzdennickou
ma pohodovu skolu, triednu.. dobre znamky.
minule som sa s nou rozpravala o tom, ze co by robila, ak by nebolo skoly… nemala by kamaratov, nenaucila by sa nove veci. tak mi odpovedala, ze raz do roka by do skoly ist mohla ![]()
ale… naozaj jej skola prospieva - rastie, zmudrieva, vyvija sa, socializuje sa. ucitelka im robi zazemie, aby to bolo vsetko mozne. aj ked si to deti neuvedomuju.
musim teda povedat, ze ju stresuje najma skusanie. ale ked sa rozpravame a pozorujem jej spravanie, nemyslim si, ze tam nechodi rada.
Příspěvek upraven 16.01.24 v 21:05
Jako matka patačky, která poslouchá denně, co jsou smráďata schopny vyvést, děkuji všem učitelům a učitelkám, že to nevzdáváte
![]()
Zkus si to nebrat osobně, i když je to asi těžké.
Dcera, 7 let první třída, ve škole je spokojená, v družině taky, odpoledne mi vždycky vypráví, co všechno ve škole dělali, líbí se jí tam.
V neděli večer a někdy ráno, když je unavená vyloženě kňučí, že se jí nechce. Je spáč a má ráda domácí pohodu, o víkendu pýžo do deseti, snídaně do postele apod. Takže všední den je pro ni nepříjemný, když musí vstát na povel a jít do zimy a tmy, nemá to nic společného s paní učitelkou ![]()
Myslím si, že to je právě ten omyl dnešní doby. Škola musí hlavně děti bavit, takže snížíme laťku, budeme si hrát, nebudeme dávat úkoly, ve škole bude zábava. A hle, děti do školy stejně většinou rády nechodí. Ty jsi do ní chodila ráda?
@Králičice píše:
Jako matka patačky, která poslouchá denně, co jsou smráďata schopny vyvést, děkuji všem učitelům a učitelkám, že to nevzdáváte![]()
![]()
![]()
![]()
No, někdy je vážně síla. Učím celkem divokou pátou třídu. Teda 80 % dětí je zlatých, ale i zbylých 20 % dokáže pokazit ostatním zábavu. Třeba jsem musela hodně zredukovat hry, práci ve skupině, heuristické metody apod. Těch několik žáků to nezvládá. Nevydrží se 2 minuty soustředit na zadaný úkol, minutu nevydrží být potichu. Je mi to hrozně líto vůči ostatním dětem. Už jsem to zkusila i tak, že ti, kteří nezvládli skupinovou práci dostali podobné zadání vypracovat individuálně (a méně zábavnou formou), nastaly výbuchy vzteku, ale k poučení zatím nikdy nedošlo. Ale je to lepší, než na podzim. Musím být opravdu přísná, jinak by mi skákali po hlavě.
Bohužel jejich chování často pramení z přístupu v rodině. Chovají se podobně ve všech hodinách (kromě AJ, protože 90 % času píší do pracovního sešitu, u psaní zvládají být relativně v klidu). Ale jiné učitelky to neřeší. Na rodičáku jsem byla jediná, která jejich chování zmínila, takže si rodiče myslí, že problém mám jenom já
.
Ale zbytek dětí je skvělých, někteří se do školy i těší (hlavně jedna žákyně, ale to je výjimka, tu baví i hudební nauka
.
Elán mi to nevezme. Dělám to pro ně, snažím se je naučit vše, co budou potřebovat v dalším životě.
@Da12 píše:
Myslím si, že to je právě ten omyl dnešní doby. Škola musí hlavně děti bavit, takže snížíme laťku, budeme si hrát, nebudeme dávat úkoly, ve škole bude zábava. A hle, děti do školy stejně většinou rády nechodí. Ty jsi do ní chodila ráda?
Souhlasím. Primární funkcí školy není, aby se do ní děti chodily bavit, ale aby se v ní děti naučily pracovat. Měli bychom jako učitelé zajistit, aby se ve škole děti cítily bezpečně, abychom jim připravili optimální podmínky pro jejich rozvoj, připravili k práci přívětivou atmosféru. Zakladatelka by si měla udělat pořádek v tom, jaká je její role. Není bavič.
@Da12 píše:
Tento přístup je u dětí hodně patrný. Nebudu to dělat, protože mě to nebaví. Nejsem příznivcem snižování laťek. Nelze snižovat nároky do nekonečna. On přínos školy nemusí být na první pohled zřejmý. Znalosti z naukových předmětů nevyužiji denně každý den, ale díky těmto předmětům jsem se naučila myslet v souvislostech. Výtvarná výchova není jen o namalovaném obrázku, ale o trénování jemné motoriky, o rozvíjení fantazie apod. Jazykový systém rozvíjí abstraktní myšlení. Takto by se dalo pokračovat.
@hanka.br. píše:
Souhlasím. Primární funkcí školy není, aby se do ní děti chodily bavit, ale aby se v ní děti naučily pracovat. Měli bychom jako učitelé zajistit, aby se ve škole děti cítily bezpečně, abychom jim připravili optimální podmínky pro jejich rozvoj, připravili k práci přívětivou atmosféru. Zakladatelka by si měla udělat pořádek v tom, jaká je její role. Není bavič.
Naprosto souhlasím. I na fakultě v pedpsy nám to říkali. Z učitele se nesmí stát bavič dětí. Samozřejmě občasná zábava souvisí s příjemnou atmosférou. Ale nikde se nelze jen bavit.
@AnnieTRoj píše:
Tento přístup je u dětí hodně patrný. Nebudu to dělat, protože mě to nebaví. Nejsem příznivcem snižování laťek. Nelze snižovat nároky do nekonečna. On přínos školy nemusí být na první pohled zřejmý. Znalosti z naukových předmětů nevyužiji denně každý den, ale díky těmto předmětům jsem se naučila myslet v souvislostech. Výtvarná výchova není jen o namalovaném obrázku, ale o trénování jemné motoriky, o rozvíjení fantazie apod. Jazykový systém rozvíjí abstraktní myšlení. Takto by se dalo pokračovat.
to je pravda. ale napriklad u tej nasej druhacky pozorujem, ako jej skola a to, co sa sa tam nauci, pomahaju orientovat sa vo svete a realizovat sa. u tych nizsich rocnikov to je asi viditelnejsie.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.