Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zaměstnej si hlavu něčím jiným, než pozorováním svého těla. Jdi do kina, na procházku, na výlet s přáteli. Zkusí si najít nějaké relaxační techniky a návody na internetu na odbourání stresu.
Zajdi si na fyzio, at odstrani pripadne blokady, ktere muzes mit (klidne i ze stresu), a odhal pricinu toho stresu/strachu. Najdi si relaxacni techniky a cinnosti, u kterych vypnes hlavu a prestanes premyslet a odpocines si. Ale bez toho, aniz bys odstranila pricinu, se ti neulevi.
Kde vy berete čas na takové sebepozorování? Málo práce? Málo normálních starosti? Kdyby ti něco bylo, doktoři by to zjistili. Bez si zaběhat a cestou se porozhlidni, kde bys mohla třeba pomoct. Třeba nějakému seniorovi s úklidem, co ty na to?
Přikláním se k blokádám v zádech. To mimochodem působí nejen to srdce, ale i úzkost. Zkus se objednat na nějakou samoplátcovskou fyzioterapii. A zkus cvičit jemný cviky typu pilates. Jemně rozhýbat oblast mezi lopatkama. Po odblokaci to pak půjde líp.
Záda dokážou sejmout psychiku, prostě to spolu souvisí.
Jako první pomoc docela pomáhá si prostě čas od času lehnout na tvrdou zem, jogovou podložku a nechat uplně uvolnit záda. Mrkni i na tzv. somatická cvičení (zaměřená na pánev, v podstatě uvolníš, rozpéruješ pánev, kyčle), to se taky odrazí i na té hrudní páteři. Hlavně to uvolní psychiku.
A držím palce, zrovna v tom po letech jedu taky, takže oprašuju metody. Na fyzio se mi zatím nechce.
Ale ty jdi, dozvíš se tam ty souvislosti a naučíš se, jak si pomoci sama.
Seniorům fakt uklízet nemusíš. ![]()
Psychoterapie, případně nasazení AD. Ty záškuby u srdce jsou extrasystoly, které má kde kdo včetně mě a jsou neškodné. Všechno ti to dělá stres.
Příspěvek upraven 08.05.25 v 09:19
Neboj se, se srdcem určitě nic nemáš, to by Ti na kardilogii zjistili.
Já jsem se také kdysi bála, že mám něco se srdcem, protože mi několikrát denně jakoby „přeskakovalo srdce“ a byly to extrasystoly způsobené stresem, ale v té době jsem měla i nedostatek železa, takže to s tím mohlo také souviset.
A doporučuji si koupit kvalitní hořčík.
Příspěvek upraven 08.05.25 v 10:14
@AdrianaNovák píše: Více
K tomu železu se taky přikláním. Když si dáš 14 denní kůru nějakýho liposomálního, tak to neublíží, ale pomůže, pokud ten nedostatek fakt máš.
a navíc hele.. citace z netu
Neopodstatněná úzkost. Jako by váš život už tak nebyl náročný, může vám nedostatek železa navodit ještě větší pocit úzkosti. Nedostatek kyslíku „zvýší otáčky“ sympatického nervového systému, který má ve vašem těle podobnou funkci jako plynový pedál v autě.
Já tě nechci děsit, já is taky vsugerovala, že mám jen panickou ataku, a byl to infarkt. Bylo mi nevolno, nemohla jsem se donadechnout, začalo mě bolet za krkem, pak to šlo do ramen, hlavně vlevo. A hrozně mě pálilo na hrudi, jak kdyby mi tam hořelo. A strašná fyzická únava.
Nechtělo se mi věřit, že ve skoro 49 bych já měla infarkt. Ještě jsem měla krátce po preventivce, která dopadla skvěle včetně EKG.
No a stejně nakonec infarkt. Ještě nakonec celkem komplikovanej, a to ze začátku to vypadalo, že budu bez následků.
Proto bych si radši zajela do nemocnice, ať nedopadneš stejně. Nenechávej to rozjet.
Při atace nemůžeš vydechnout. Na hrudi neboli, maximálně buší srdce. Plus silný, velice silný pocit uzkosti. Ataka samozřejmě umí infakt zdarile imitovat.
Ale tady u zakladatelky s celkovým popisem to budou jen uzkosti - neškodné extrasxstoly a stažené svaly kolem hrudní páteře.
Fyzioterapie, cvičení, naučit se odbouravat stres a uzkost zvladat - skvělá je na to KBT v kombinaci s AD.
A ještě ke KES - panickou poruchou jsem prošla (uz jsem 4 roky, bez AD)a spustila mi vysoký podíl KES, opakovane namereno cca 18%KES že vsech tepu. Stejně jsem chodila, běhala, neomdlivala, srdce zdrave.. Po zaleceni jsem se postupně vrátila pod 5%.
Ahoj poslední dobou se necítím nějak v pohodě stále mě bolí záda, jsem pořád unavená mám takový jakoby záškuby v srdci, někdy i takové záchvatovité bušení které trvá ani ne sekundu je to nepříjemné tehdy jsem to řešila na kardiologii tam nic nezjistily, prý vše v pořádku, prý je to stresem který mám… Já se teď na to tak hrozně zaměřila že mám něco se srdcem že se mi pořád svírá hrudník špatně dýchá a bolí mě čeká hrudní páteř, bojím se infarktu, no jsem šílená, prosím máte nějaká vlídná slovíčka která mě uklidnila?,:)))))