K čemu je filosofie?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Teda nevim, jestli je dnes k necemu zrovna Platon
Tak asi zajimave myslenky se tam taky objevi, ale vic relevantni mi prijde z tech historickych postav treba Nietzsche, Heiddgger… Asi dalsi omyl skolstvi, kdyz zaci vi kde co o Platonovi a k moderni filozofii se nedostanou.
A jasne ze je filozofie k necemu. Treba cela etika (eutanazie, potraty, pomoc Ukrajine, politika - ochrana svobody jednotlivce vs. ochrana spolecnosti jako celku…) Logika uvazovani, argumentace. Vic nez o nachazeni jasnych odpovedi jde o navod, jak se na ne vubec ptat a odpovidat.
Konkretni myslenky a postrehy jsou zajimave treba co se tyce nabozenstvi, smyslu zivota, jak funguje nase mysleni…Kdyz rikas, ze te zajima seberozvoj, tak rada psychoterapeutickych smeru vyslovene vychazi z filozofie.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zmatka To jsi napsala moc hezky. K moderni filosofii se take planuji dostat, ale chtela jsem zacit temi klasiky… a o Heiddeggrovi jsem slysela, ze pro zacatecniky urcite neni ![]()
- Citovat
- Upravit
Já si myslím, že urcite není na škodu znát základ. Já když jsem filozofii studovala vždycky jsem žasla nad tím, jak mohly takové myšlenky vzniknout v době, kdy nic nebylo, neměli možnosti a znalosti jako my. A když už by ti to nic jiného nedalo, tak aspoň prehled ![]()
Modernější filozofie je zajímavější a lépe ji využijes v dnešním životě.
Já obecne měla folozofii jako předmět ráda, líbí se mi variabilita, na jeden problém více pohledu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tyhle humanitární obory jsou k ničemu. Vždyť jejich absolventi nic neumějí, pracují v neziskovkách a tak. Asi proto každý druhý na internetech fušuje do historie, což je právě humanitární disciplína jako prase. ![]()
Filosofuje občas úplně každý a filosofie jako obor je zajímavý. Jak by taky nebyl, když se zabývá i smyslem života, bytí, světa, existence… Já mám nejradši Schopenhauera. ![]()
- Citovat
- Upravit
@MartaProchajda píše: Více
tak jistě
prej humanitární ![]()
Za mne je fajn číst co nejvíc a pak si vybrat, co dotyčnému sedí..
Platona bych nečetla, pro mne již dnes zdlouhavé… východní filozofie mi sedí nejvíc… evropští myslitelé OK, ale že bych se u toho nějak zvlášť bavila, to fakt ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když už jsi blbá, tak alespoň drž ústa.
Humanitární
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Historie je humanitární obor. ![]()
To bude dcera ráda. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše: Více
Přesně, Brno nebo Brod. Lidé jsou dnes úzkoprsí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když nevíš, k čemu to je, proč se tím chceš zabývat?
Ejhle, jaké překvapení, že přemýšlet do hloubky a v souvislostech není jen tak. Ale jako laik to neřeš, tvoje samostudium v této oblasti nebude mít zřejmě dlouhého trvání, to už je přínosnější učit se jakožto samouk nějaký jazyk.
Filozofie totiž vždy stala a stojí kromě těch del samotných i na jejich interpretaci, takže tam jsi bez učitele nahraná. Koneckoncu i ti antičtí filozofové kolem sebe sdruzovali zaky, kteří na základě jejich myšlenek udělali vlastní a opět je předali a tak dále. Vše je to provázané a i moderní filozofové samozřejmě tyhle “staré” věci znají a pracuji s nimi, takže když se něco budeš pokouset číst jen tak bez souvislosti, je to defakto uplne zbytečné a riskujes, ze podlehnes i určitým dezinterpretacím a nepresnostem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja bych rekla, ze ten zacatek byla od @MartaProchajda ironie.
nebudme na sebe zle, kazdy se obcas spleteme ![]()
@Semtex tak v me otazce je vlastne obsazena odpoved… ja doufam, ze mi filozofie k seberozvoji pomuze, ze ma co predavat, a ze jen musim vytrvat a hned to nevzdat - chtela jsem, aby me tady k tomu odpovedi postouchly a motivovaly, a podle toho jsem sepsala ten prispevek
ale tva odpoved me netesi
i kdyz si rikam, ze si v dnesni dobe ty interpretace muzu kdyztak dohledat nekde na internetu. Kdyz ne v cestine, tak v anglictine.
- Citovat
- Upravit
Tak k otázce „k čemu je filozofie“ mám výborné video, které nám tento semestr pouštěl profesor právě na Filozofii.
Shodou okolností byl přednášející autor této série videí, super chlap ![]()
https://youtu.be/hR-GxI8AY5w?…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak Platona a dalsi filosofy jsme na vysce brali na povinne filosofii, ale zrovna Platon me teda nijak neuchvatil. Treba Seneca je za me lepsi, ale to asi i kvuli tomu, ze me obecne oslovuje stoicismus. Z modernich filosofu se mi zamlouva Petricek, ktereho jsem i osobne poznala. Filosofii povazuju za obor, ktery cloveka uci nahlizet veci z ruznych perspektiv a klast otazky. Taky to nebyva lehka cetba a clovek u toho potrenuje mozek a soustredeni. Jestli se ctenim filosofie clovek stane lepsim clovekem, neni uplne jednoznacne. Spis zalezi na tom, co si z te cetby odneses a jak to aplikujes do sveho zivota. A taky na tom, jak vlastne definujes lepsiho cloveka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, pred par lety jsem zacala hledat odpovedi na sve otazky a bolesti v ruznych selfhelp knizkach, ktere se vetsinou zabyvaly spiritualitou a vychodni filosofii. Asi uz jsem si z nich vzala vse, co jsem potrebovala, a chtela bych se posunout nekam dal. Chtela bych vedet vic, porozumet sobe i svetu vic, proto jsem se pred nejakou dobou rozhodla presunout k zapadni (klasicke) filosofii. Zacala jsem knizkou Sofiin svet (strucny prulet historii filosofie pojaty zabavnou formou), ktera byla fajn, ale ted jsem se pustila do Platona a jsem zklamana. Je to celkem obtizne a taky uz mi to neprijde moc relevantni. Vzdyt veda od dob Platona (i dalsich klasickych filosofu) objasnila tolik veci, tak k cemu nam jsou jejich (v leccem mylne) nazory? Muze nam dnes jeste filosofie neco prinest, nebo je to prezitek? Myslite, ze diky filosofii muzu byt lepsim clovekem? Jak?