Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Už se mě to sice netýká, ale když jsem dnes viděla ty houfy dětí s vysvědčením říkám si, jak dokážete pokrýt hlídání 8 týdnů prázdnin. Hlavně vy co nemáte babičky, příměstské tábory nebo jste na děti sami. Pro spoustu lidí je to fajn že můžou opustit školní režim, ale věřím že pro mnoho rodičů je to noční můra. Jak je to u vás?
4 týdny dovolená, 3 týdny prarodiče, 2 týdny príměstský tábor
Je to 9 týdnů. Já beru děti do práce, pošlu je na tábor, potom si vezmu dovolenou a nějaký neplacený volno. A bude zase škola.
Ted jsme se z dovolene vratili, takze mladsi ma o 2 tydny vic. 3 tydny tabor, 2+1 tyden dovolene my, zacatek cervence ma dovolenou manzel, plan byl presunout se na chatu, podle pocasi. Dobre zavedene mame i vymenne pobyty s kamarady.
já jsem OSVC a práci si mohu poměrně zorganizovat tak, že oprabdu pracuju tak 2 dny v týdnu a to jeste jen tak 7 hod/den a to zvladnu s dětma a jinak mám na leto s nima spousta plánů (stanování, cykovýlety, vláčkovýlety, termální lázně, návštěvy kamarádek, tenis…takže pro mě budou ty 2 měsíce málo ![]()
4 tydny primestske tabory, skoro tri tydny dovolena a o zbytek se podeli babicky ( doufam). Nastesti uz mam deti ve veku, kdy se daji vzit i do prace v pripade nouze, nebo nechat doma samotne. Ja se desim nemoci, za cenu primestkych taboru a taboru pro dve deti bychom meli krasnou dovolenou v zahranici aspon na 14 dni pro vsechny. A jeste jsem uhnana jak blazen, protoze zadny z primestskych taboru neni tak dlouhy, abych je tam mohla v klidu odvezt a vyzvednout, musime se o to podelit.
Mám dovolenou 5 týdnů, chlap s klukem bude další 3. Ale stejně hodně času budeme trávit u babiček. Mám tolik plánů, že bych potřebovala to volno delší ![]()
@lucenka taky se nejvíc bojim aby jsme ty 2 mesice nejak nepromarodili…ted měl hnisavou anginu a zitra končíme s ATB… mám spousta plánů a nemoc by mi udělala čáru přes rozpočet
@Karleon Tak to mas fajn, ze si muzes deti brat do prace
. Muzu se zeptat co delas?
my řešíme prázdniny rozdělenými dovolenými- společný máme jen 1 týden:( , přím.tábory a babičky pár dní pohlídají, ale nikdy nevím zda to je jisté- horší zdrav.stav, letos nám vyšly lázně- takže jsem rušila tábor, ale mám 4 týdny „volna“ s nimi…jak to bude příští rok to netuším, to bude horší…
Moje deti zatim pujdou teprve do skolky, jinak tohle resim uz od narozeni, resp. mam z toho obavy, jelikoz mame jen jednu babi a ta pracuje a ma svoje dalsi aktivity. Takze rada vyslechnu rady opravdu od tech „nemamhlidani“ maminek.
Teď už jsou i mladší děti relativně velké (11), takže pohoda - můžou zůstat i pár dní přes den samy. Noční můra byl věk, kdy jsem nastoupila zpět do práce a u nás přes prázdniny nefungovala školka. Příměsťáky pro předškoláky byly obsazené hned po vypsání v březnu (a i ty dotované MČ stály 900 Kč/týden). Platila jsem soukromou školku 10-12 tisíc/měsíc.
Pak ty první roky ve škole jsme to řešili kombinací táborů (4tis. za dva týdny), příměsťáků (2-2,5 tis. podle náplně, od DDM se občas dalo sehnat něco levnějšího) a dovolené (2 týdny).
Ano, vždycky se mi velmi ulevilo, když zase začal školní rok. Psychicky i finančně.
My opravdu hlidani nemame. Babicky hlidat nebudou, maji vlastni program. Manzel dostane pres leto max 2-3 tydny volna. Zbytek je nepokryty. Jedine reseni je, ze jsem v domacnosti a nepracuju, abych mohla deti hlidat (i behem skolnich prazdnin).
3 tydny dovolena ja,1 tyden neplacene volno ja,2 tydny dovolenou tatinek a 2 tydny dovolenou babicka,1 tyden skolka.Za rok az bude ve skole,tak 2 tydny tabor.
@Andymo nase babicky o prazdninach nehlidaly nikdy ve stylu, ze bych tam na tyden ( nebo mesic ????) odvezla deti a trada. Tchanovci nehlidali nikdy a moje mamka mi pomahala s hlidanim prvni rok prace, vracela jsem se vzdycky hned po materske ale jen na puluvazek. Resila jsem to kombinaci placeneho hlidani, rozvrzenim sve pracovni doby plus manzel co zvladl a dovolenou. Ve skolce jsou prazniny jenom mesic, to lze v pohode pokryt dovolenou. Od 5ti let primestske tabory, min. 3 a zbytek dovolena. Kdyz jsem nezvladala vodit na tabory, opet placenou chuvu. Pokud jsme na cestach vycerpali mesic dovolene v breznu, dubnu tak bylo o prazdninach prim. taboru vic, na zbytek jsme se odstehovali na chatu odkud manzel dojizdel do prace, ja pracovala o vikendu a pres tyden mela cas.