Kamila, jak dál?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Flenka
12.4.15 07:56

@boball Nemají ani jmena po kmotrech? Není to nutnost, ale zpravidla se dává druhé jméno, buď po kmotru, nebo nějak vyjadřující vztah k víře (např po světci).

• Citovat
  • Upravit
15088
12.4.15 07:58

@Flenka ne,v křestním listě nic nemají. Jen svá jména.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Flenka
12.4.15 08:05
@zrcadlo píše:
Nic špatného na tom není, ale ptala ses na názor, a když se řekne v ČR „svatá Anežka“, většina lidí vnímá Anežku Českou. Pokud je to po Anežce Římské, jsou varianty Agnes a Ines mnohem pochopitelnější. Mně prostě přijde divné dávat podobu jména používanou jinými národy na jiném území (nechápu, proč když se u nás používá např. Hana, má někdo potřebu dát jméno Hannah apod.). V případě Anežky Římské a křtu bych se klonila k latinské variantě Agnes, která je nejblíže italskému Agnesa, a je univerzální. Ines je hezké, ale pro mě je to španělská podoba jména, a to propojení formy a obsahu mi tam chybí.

Ines je ve výběru, protože moje kamarádka se jmenuje Inesa. Nevěděla jsem, že jde o španělsko podobu, nepatrala jsem. Moje Ine je ruska.

• Citovat
  • Upravit
66815
12.4.15 08:30

@Flenka Iklidně dejte Ines/a, ani Kamila není původně česká podoba jména.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.4.15 17:46
@Flenka píše:
Ahoj holky máme doma holčičku Kamilu a chceme ji dát pokřtít. Shodou okolností je kmotra také Kamila a tak jsme se rozhodli dát holčičce druhé jméno po svaté Anežce (pro ty kteří nevědí, nebude ho mít v matrice). Teď však řešíme v jaké podobě. Možnosti jsou Kamila Anežka (což nám moc nelahodí), Kamila Agnes(a), Kamila Agneška, Kamila Ines(a).Děkuju za reakce.

Nechala bych Kamila Anežka, ale když vám to nelahodí tak Kamila Agneška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
13.4.15 06:06

Samozrejme, nemusi mit zadne druhe jmeno, je to jen zvyk, ktery, rekla bych, casteji naplnuji neverici, kteri si svoje deti nechavaji pokrtit kvuli paradicce a foteckam - to druhe jmeno je potom taky takova paradicka - kolikrat taky daji tech jmen jak v anglicke kralovske rodine (maximum je myslim 7). Co znam verici, tak maji proste Annu, Frantiska a hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
13.4.15 09:19
@Pudloslava
@Pudloslava píše:
Samozrejme, nemusi mit zadne druhe jmeno, je to jen zvyk, ktery, rekla bych, casteji naplnuji neverici, kteri si svoje deti nechavaji pokrtit kvuli paradicce a foteckam - to druhe jmeno je potom taky takova paradicka - kolikrat taky daji tech jmen jak v anglicke kralovske rodine (maximum je myslim 7). Co znam verici, tak maji proste Annu, Frantiska a hotovo.

No my máme třeba Kristýnu (neoficiální, druhé křestní jméno), v rodině mají Magdalenu…Dřív se to hodně bralo podle kmotrů, teď už nemusí - taky nemáme po kmotře.
Ale souhlasím s tím, že dnes křtí řada lidí jen pro efekt a víckrát je v kostele už vidět nebude.(zakladatelko, neber osobně :kytka: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Flenka
13.4.15 19:36
@Pudloslava píše:
.

Příspěvek upraven 14.02.16 v 21:24

• Citovat
  • Upravit
Flenka
13.4.15 19:38

@pe-terka Neberu si to nijak. :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie