Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@zrcadlo píše:
Nic špatného na tom není, ale ptala ses na názor, a když se řekne v ČR „svatá Anežka“, většina lidí vnímá Anežku Českou. Pokud je to po Anežce Římské, jsou varianty Agnes a Ines mnohem pochopitelnější. Mně prostě přijde divné dávat podobu jména používanou jinými národy na jiném území (nechápu, proč když se u nás používá např. Hana, má někdo potřebu dát jméno Hannah apod.). V případě Anežky Římské a křtu bych se klonila k latinské variantě Agnes, která je nejblíže italskému Agnesa, a je univerzální. Ines je hezké, ale pro mě je to španělská podoba jména, a to propojení formy a obsahu mi tam chybí.
Ines je ve výběru, protože moje kamarádka se jmenuje Inesa. Nevěděla jsem, že jde o španělsko podobu, nepatrala jsem. Moje Ine je ruska.
@Flenka Iklidně dejte Ines/a, ani Kamila není původně česká podoba jména.
@Flenka píše:
Ahoj holky máme doma holčičku Kamilu a chceme ji dát pokřtít. Shodou okolností je kmotra také Kamila a tak jsme se rozhodli dát holčičce druhé jméno po svaté Anežce (pro ty kteří nevědí, nebude ho mít v matrice). Teď však řešíme v jaké podobě. Možnosti jsou Kamila Anežka (což nám moc nelahodí), Kamila Agnes(a), Kamila Agneška, Kamila Ines(a).Děkuju za reakce.
Nechala bych Kamila Anežka, ale když vám to nelahodí tak Kamila Agneška
Samozrejme, nemusi mit zadne druhe jmeno, je to jen zvyk, ktery, rekla bych, casteji naplnuji neverici, kteri si svoje deti nechavaji pokrtit kvuli paradicce a foteckam - to druhe jmeno je potom taky takova paradicka - kolikrat taky daji tech jmen jak v anglicke kralovske rodine (maximum je myslim 7). Co znam verici, tak maji proste Annu, Frantiska a hotovo.
@Pudloslava píše:
Samozrejme, nemusi mit zadne druhe jmeno, je to jen zvyk, ktery, rekla bych, casteji naplnuji neverici, kteri si svoje deti nechavaji pokrtit kvuli paradicce a foteckam - to druhe jmeno je potom taky takova paradicka - kolikrat taky daji tech jmen jak v anglicke kralovske rodine (maximum je myslim 7). Co znam verici, tak maji proste Annu, Frantiska a hotovo.
No my máme třeba Kristýnu (neoficiální, druhé křestní jméno), v rodině mají Magdalenu…Dřív se to hodně bralo podle kmotrů, teď už nemusí - taky nemáme po kmotře.
Ale souhlasím s tím, že dnes křtí řada lidí jen pro efekt a víckrát je v kostele už vidět nebude.(zakladatelko, neber osobně
).
@Pudloslava píše:.
Příspěvek upraven 14.02.16 v 21:24
@boball Nemají ani jmena po kmotrech? Není to nutnost, ale zpravidla se dává druhé jméno, buď po kmotru, nebo nějak vyjadřující vztah k víře (např po světci).