Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@lovesmile píše:
Mě se líbí to poslední - Kamila Ines
Me taky, ale dala bych Anežku. ![]()
@zrcadlo píše:
Já jsem vlastenec, pokud je to po Anežce České, nechala bych českou podobu jména Anežka.
Mám stejný názor.
A jestli lahod nelahodí… nějak nechápu, když ho nikde nebudete udávat. Jde o křest jako takový. Proč se to dělá, jakou to má podstatu ze strany věřícího člověka, atd…
@zrcadlo @Aries6 Anežku (předtím jsem nezmínila, že Římskou) jsme vybrali, protože má pro nás osobní význam. Jinak bychom jako druhé křestní jméno ke Kamile vybrali úplně jiné. Nevím co je špatného na tom, když chceme aby nám to znělo hezky (Anežka se nám prostě moc nelíbí). Mám známou, která si v 18 nechala připsat křestní jméno i do matriky.
Jinak všem moc děkuji za reakce.
Ještě to probereme doma. Ale mě většina utvrdila v té Ines
.
@Flenka píše:
@zrcadlo @Aries6 Anežku (předtím jsem nezmínila, že Římskou) jsme vybrali, protože má pro nás osobní význam. Jinak bychom jako druhé křestní jméno ke Kamile vybrali úplně jiné. Nevím co je špatného na tom, když chceme aby nám to znělo hezky (Anežka se nám prostě moc nelíbí). Mám známou, která si v 18 nechala připsat křestní jméno i do matriky.
Nic špatného na tom není, ale ptala ses na názor, a když se řekne v ČR „svatá Anežka“, většina lidí vnímá Anežku Českou. Pokud je to po Anežce Římské, jsou varianty Agnes a Ines mnohem pochopitelnější. Mně prostě přijde divné dávat podobu jména používanou jinými národy na jiném území (nechápu, proč když se u nás používá např. Hana, má někdo potřebu dát jméno Hannah apod.). V případě Anežky Římské a křtu bych se klonila k latinské variantě Agnes, která je nejblíže italskému Agnesa, a je univerzální. Ines je hezké, ale pro mě je to španělská podoba jména, a to propojení formy a obsahu mi tam chybí.
@zrcadlo Já to nemyslela špatně
. Děkuju za reakci, ještě to promyslíme. Jinak s tou Anežkou (Českou/Římskou) chápu, chtěla jsem to napsat, ale zapomněla jsem na to. ![]()
@Flenka píše:
Ahoj holky máme doma holčičku Kamilu a chceme ji dát pokřtít. Shodou okolností je kmotra také Kamila a tak jsme se rozhodli dát holčičce druhé jméno po svaté Anežce (pro ty kteří nevědí, nebude ho mít v matrice). Teď však řešíme v jaké podobě. Možnosti jsou Kamila Anežka (což nám moc nelahodí), Kamila Agnes(a), Kamila Agneška, Kamila Ines(a).Děkuju za reakce.
V jake matrice. Jestli to bude jrestni jmeno tak bude v matrice - cirkevni samozrejme. Jestli ale to jmeno nebue v rodnem liste (holcicka uz je narozena a jmenuje se jen kamila), tak je to uplne jedno, jmeno bude jen v te matrice a na rodnem liste a krome chvile, kdy to zazni v kostele to jinak nikdo nikdy neuvidi a neuslysi. Akorat vy budete vedet, ze ma za patronku svatou anezku a muzete ja nevim, treba chodit na poute…
Ja bych jmeno nasi vyzname svetice neprznila. Teda ma to byt anezka ceska, nebo rimska? U te rimske byste mozna prosadili nejakou zahranicni podobu, ale proc.
@zrcadlo píše:
Nic špatného na tom není, ale ptala ses na názor, a když se řekne v ČR „svatá Anežka“, většina lidí vnímá Anežku Českou. Pokud je to po Anežce Římské, jsou varianty Agnes a Ines mnohem pochopitelnější. Mně prostě přijde divné dávat podobu jména používanou jinými národy na jiném území (nechápu, proč když se u nás používá např. Hana, má někdo potřebu dát jméno Hannah apod.). V případě Anežky Římské a křtu bych se klonila k latinské variantě Agnes, která je nejblíže italskému Agnesa, a je univerzální. Ines je hezké, ale pro mě je to španělská podoba jména, a to propojení formy a obsahu mi tam chybí.
hele ja to naopak u normalne pouzivanych jmen chapu. Kdyz nekdo dava diteti jmeno, ta je to predevsim kvuli tomu, jak to zni a vypada. Dite se oslovuje, predstavuje a podepisuje. A i me samotne Ines zni lip, nez anezka - nemam rada jmena s hacky a carkami.
Ale zrovna u krtu je to uplne jedno, to jmeno ma pouze nabozensky vyznam, neuvadi se nikde a dite se s nim neoslovuje.
@Flenka píše:
aha, tak to je pak jasne - potom je to asi jedno, Ines se mi libi.
Kamila Ines se mi moc libi
.
Anezka ne, mit takove druhe jmeno, tak se tim radeji nikdy ani nepredstavim a zapiram ho
mi se takove jmena nelibi
.
Zajímalo by mne, jak jste přišli na ta křestní jména, po nás nikdy jiné než měly děti farář nikdy nechtěl. ![]()