Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, byla jste některá na dovolené na Kapverdach s dvouletým dítětem? Termín začátkem června, Boa Vista.
To že létat nemám apod. od lidí co tam nebyli prosím nechci slyšet. Jen pokud jste tam některá byla a máte zkušenost
dikyy mockrát ![]()
My sice nebyli s dvouleťákem, ale postřehy: moře pro dítě nebude. Po celý rok bývají vlny a dost silné proudy. Malé děti si hrály spíše na pláži. Náš 11letý se vyblbnul, ale moře moc vhodné pro takto malé dítě není. Dost fouká, což snižuje pocitovou teplotu, já se spálila hned první den, i když bylo zataženo. A to s tím nemívám problém. Let - pokud nepoletíte přímo, ale s mezipřistáním, je to dost úmorný. Ostrovy jsou dost chudé, se zdravotní péčí nemám naštěstí zkušenosti. Voda se dováží, z kohoutku teče odsolená a ta je hnusná. Z toho mít strach nemusíte. Občas bývá hodně komárů, my naštěstí nezažili. Ale jinak my byli na Salu a vím, že se určitě vrátím. Lidi jsou tam úžasní a my byli nadšení. Já osobně bych asi jela s tak malým dítětem někde po Evropě nebo třeba Turecko a Kapverdy nechala až za pár let. Ale je to na tobě.
@Hanula1212 díky za názor, jediné čeho se bojím, jsou ty vlny. Ale zase si rikam, že malý je většinu času stejně na břehu v písku a ten je tam krásný 🙂 do vody jde jen s námi a když uvidíme, že jsou vlny velké nepolezeme do nich. V Turecku jsme s ním už byli a na nás je to hrozně masivní destinace, hlava na hlavě všude, všichni tě nutí něco kupovat. To neni nic pro nás, chceme klid a teplo. A musíme jet na začátku června, takže aby bylo v dané lokaci teplo a voda na koupání 🙂
My tam byli s 8 letou a ok. ale leteli s nami i s mensimi detmi, jednomu mohlo byt okolo 2 let a zvladli to v pohode.
ale vlny jsou tam fakt velke a plavat se tam moc nedalo ani dospelym, deti bud v bazenu nebo na kraji more a jen se zalivali vlnama. osmiletou jsem porad jen drzela za ruku a i tak jsem mela dost co delat, aby ji pak zpetny proud neodtahl
blbnuti s lehatkem atp by fakt neslo. Jen jeden den bylo more klidnejsi, ze jsem si i zaplavala. ale bylo nas par kousek od brehu a navzajem jsme se hlidali
pri nasem pobytu se tam dokonce utopil turista, resuscitovali jsme ho s manzelem a nejakym francouzkym parem, ale neuspesne
plavcici ho jen vytahli z vody a nechali ho lezet na brehu. takze jsme zacli s resuscitaci, cekali jsme nez dojede zachranka. Nic, za 30 min dorazila sestra v aute s prosteradlem na zakryti tela. poslali jsme ji pryc, ze budeme resuscitovat nez dojede lekar. Za 10 minut prijela policie, zahnala nas, prikryla ho a za hodinu odvezla
Cimz te nechci strasit, spis ze ta zdravotni pece tam stoji fakt za prd
Na Kapverdách bude počasí podobné celý rok. Je to u rovníku, takže to slunce je tam fakt zrádné. Kapverďané vám určitě nic nutit nebudou, nemají to v povaze. Je tam dost Senegalců, kteří nabízí výlety nebo taxikaří. Ale nejsou urputní jako turci, spíš je s nimi sranda. To moře a písek jsou nádherné, ale dvouleté dítě bude fakt jen na pláži nebo v bazéně. Místní jsou úžasní, akorát žijí stylem no stress, takže třeba vrácení peněz v obchodě trvá klidně hodinu
Ale v hotelu pro vás udělají první poslední a všichni se pořád usmívají. Jestli jsi na FB, přidej se do skupiny Kapverdské ostrovy. Je tam spousta info a najdeš tam i čechy a slováky, kteří na ostrovech žijí. Na Boa Vista je to Jana Rusnáková. Jo a jestli budeš mít místo v kufru, vemte místním dětem například školní potřeby, pastelky, omalovánky atd.
A holky kdy jste byli? Mě dost lidí říkalo, že vlny jsou také ale že červen - srpen jsou menší.
@smvladenka píše:
A holky kdy jste byli? Mě dost lidí říkalo, že vlny jsou také ale že červen - srpen jsou menší.
Začátkem srpna, na vyblbnutí to bylo, ale dvouleťáka bych tam nepustila. Tak je to oceán. Jeden den se přehnala pár kilometrů od pobřeží bouřka a to byl mazec. Je to ráj pro kitery, právě protože jsou vlny a vítr.
My tam byli na silvestra. Koupat se dalo, poprve jsem se nespalila. Na veceri uz kalhoty a nekdy mikina
Nakonec se nam pobyt prodlouzil o dva dny - byla pisecna boure a letadlo nemohlo pristat