Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
chtěli bychom na přelomu dubna/května využít volné dny a vypadnout na dovču, uvažujeme o Mexiku mayske riviéře nebo Maledivach… Mate někdo zkušenosti z těchto destinaci? Trochu se bojím, aby nás nepřekvapilo počasí na Maledivach, jestli není pozdě… na Mexiku se zase bojím bezpečnosti a ty dlouhý cesty, pojedeme i s dcerou předškolačkou, tak jestli Vás napadne třeba i jiná destinace, kde je teď teplo včetně moře, budu rada ![]()
Díky ![]()
@pistacie Mexiko super. Pokud budete v turistických oblastech s nepolezete nikde, hlavně večer samí, tak úplně v klidu ![]()
Ohledne Mexika jsou ted nova doporuceni pro turisty, co vse maji mit pripravene a tak, bohuzel byvaji na hranicich velke problemy. Radsi si to najdi
@pistacie Mexiko v pohodě. Jen jestli máte v plánu si půjčit auto, tak využijte nějaký z národních řetězců i když jsou dražší. No a pak můžete při přejezdu mezi jednotlivými regiony potkat ozbrojenou hlídku. Zastavit vás můžou, ale, pokud nebudete nic nelegálního převážet, tak vám nic neudělají. Pokud pojedete po nejčastěji turisticky vyhledávaných místech, tak bych se nebála. Možná vás někde napálí nějaký stánkař, ale to není nic hrozného. Jo a pak pozor při odletu, nevyplatí se vyvážet alkohol (mít ho v kufru i v zavazadlovém prostoru).
Maledivy za mě nuda, nic moc zajímavého. Moc se mi líbil Madagaskar nebo JAR. Ale s předškolákem - předpokládám dítě cca 5-6 let, nevím.
Příspěvek upraven 08.04.23 v 23:23
Do Mexika bych jako člověk, který je považován za člověka z východní Evropy, v této chvíli nejezdila.
Maledivy jsou fajn, ale nevím, zda splní Vaše očekávání, pokud uvažujete i o Mexiku.
@Sany80s píše:
Do Mexika bych jako člověk, který je považován za člověka z východní Evropy, v této chvíli nejezdila.
Maledivy jsou fajn, ale nevím, zda splní Vaše očekávání, pokud uvažujete i o Mexiku.
Pročpak? Co se děje v Mexiku lidem z Východní Evropy.
@Sadman píše:
Pročpak? Co se děje v Mexiku lidem z Východní Evropy.
Bohužel, obávám se, že z důvodu, jak tam jednu dobu jezdily rodit Rusky, tak se Mexičani zbláznili a stává se, že tě prostě zadrží na hranicích, ačkoli máš platná víza, zajištěné ubytování v hotelu na omezenou dobu, normální zavazadlo a vše potřebné a očividné k dovolené, tak tě nepustí na území, strávíš noc někde v nějaké zadržovací cele a pošlou tě zpátky.
Je to úplně absurdní, fakt se to děje i běžným turistům. Bohužel, jsme malá země a pro spoustu států není mezi námi a Ruskem extra rozdíl. Nebo jestli je jiný důvod, tak ho neznám, vysvětluji si to takhle, ale děje se to a není to ojedinělé.
@Sany80s to si pletete s Argentinou.
ja bych urcite Mexiko doporucila, nicmene na Mayske riviere jsem pred par lety byla prave v polovine kvetna a vsude na plazich byly naplavene chaluhy - projela jsem Cancun, Isla Mujeres, Cozumel, Tulum, Playa de Carmen a byly vsude. jinak vse super, more krasne, ale dojem to trosku pokazilo.
s Maledivami srovnani nemam, tam jsem nebyla.
@under.pressure nevím jaký mají Mexičané důvod, ale opravdu na letišti posílají zpět do Evropy. Mám tam ted bratrance a ten to potvrdil. Já bych jela na jistotu a vybrala Maledivy. Sice tam k vidění nic moc není, ale nehrozí, že by člověka jen tak otočili na letišti zpět domů.
Děkuji za reakce, Maledivy jsem chtěla vždycky vidět, jen by tam byli 4 noci a 7 dni, což s tou naši dcerkou by bylo fajn, ze by se nenudila, ale ta cesta
a nevím jestli nám to za to stojí jet tak daleko, trávit dny v letadle a pak jet skoro hned zpět. S Mexikem jste mě překvapily - určitě pojedeme s CK, tak snad by jsme mohli být v klidu ![]()
Holky mají pravdu. Omlouvám se za elaborát… Vím může si to dohledat každý. Každopádně já taková dobrodružka nejsem…takže bych na tvém místě volila Maledivy!
Zdroj www.mzv.cz
**Jak se vyhnout nevpuštění do Mexika?
16.01.2023 / 20:33 | Aktualizováno: 20.03.2023 / 21:06
V posledních letech se množí případy nevpuštění cestovatelů do Mexika. Zde najdete praktické rady, jak se takové situaci vyhnout
Upozorňujeme cestovatele, že i přes oficiální otevřenost mexických hranic se zejména na mezinárodních letištích v Mexico City a v Cancúnu množí případy nevpuštění do země, a to i pro cestovatele, kteří prokáží místo svého pobytu a prostředky na něj a nebo kteří přijíždějí s cestovní kanceláří.
Podmínky vstupu do Mexika - jak mohu předejít nevpuštění?
S cílem vyhnout se případnému nevpuštění do země zde přikládáme bližší informace o podmínkách vstupu:
Dle oficiálních stránek mexického Migračního institutu INAMI je zapotřebí v tištěné podobě (ve většině případů neexistuje možnost předložit podpůrnou dokumentaci v telefonu či tabletu) předložit:
a) Platný pas s minimální platností ke dni opuštění Mexika, tzn. občan ČR může opustit Mexiko i v poslední den platnosti pasu - ovšem nedoporučujeme
b) Předložit zpáteční letenku (max. doba pobytu 180 dní jako turista či jako zaměstnanec české či zahraniční firmy - tento zaměstnanec však nesmí být placen mexickou stranou)
c) Podpůrná dokumentace
Doklad o zajištěném ubytování (rezervace hotelu na celý pobyt, souhlas majitele nemovitostí s ubytováním či obdobná forma dokladu o zajištěném ubytování)
Doklad o zajištěné dopravě po Mexiku - např. rezervace vozidla, rezervace autobusové jízdenky, letenky po Mexiku apod., nebo alespoň itinerář cesty a plán přejezdů
Pro vyslané pracovníky: Dopis mateřské, dceřiné či zahraniční společnosti, ve které se uvádí, že tato osoba je vyslána z důvodu poskytnutí pracovní/odborné praxe na území Mexika a tato společnost zaměstnanci vyplácí mzdu mimo území Mexika. Doporučuje se i předložení platového výměru (či výpisu z účtu) nebo uvedení ve zvacím dopise skutečnost, že vysílací společnost bude hradit veškeré náklady spojené s ubytováním, stravou, dopravou a zdravotním pojištěním.
Tato podpůrná dokumentace musí být ve španělštině. Každý cestovatel musí mít v tištěné podobě připravenou kompletní výše uvedenou dokumentaci. Neexistuje možnost, že by jeden z členů skupiny měl u sebe dokumentaci všech ostatních. Upozorňujeme, že v případě nevpuštění do země je cizinci na celou dobu zadržení na letišti před nastoupením do repatriačního letu většinou zabaven mobil.
Jak postupovat, pokud mi na letišti odepřou vstup do Mexika?
Jaké jsou pravomoci českého velvyslanectví v těchto případech?
Velvyslanectví ČR (a jakéhokoli dalšího státu) v Mexiku bohužel nemá pravomoc změnit rozhodnutí mexických orgánů o tom, koho do země vpustit či nikoli. Jedná se o výsostné právo každé země rozhodnout o tom, zda cizinci umožní vstup na své území. Toto právo využívá i ČR na svých hranicích.
Konzulát však může (a opakovaně tak činí) požadovat, aby podmínky během čekání na zpáteční let byly důstojné a aby českým občanům byl zajištěn po celou dobu pobytu na letišti přístup k hygieně, občerstvení a informacím o dalších krocích.
Konzulát dále, pokud o to český občan požádá a dodá příslušné informace, může informovat rodinu, přátele či známé nevpuštěného českého občana, aby jim vysvětlil situaci a sdělil jim, jaký bude další postup mexických orgánů.
Konzulát také může, pokud mu český občan doručí svou stížnost, tuto přeposlat oficiální cestou příslušným mexickým orgánům.
Kde si mohu stěžovat na postup mexických orgánů?
Pokud jste přesvědčen/a, že mexické orgány nejednaly s Vámi standardně a byla porušena Vaše základní lidská práva, doporučujeme se po návratu do ČR obrátit se stížností na Velvyslanectví Mexika v Praze, nebo podat stížnost na našem úřadě, případně i cestou Ministerstva zahraničních věcí ČR v Praze. Náš úřad poté stížnost předá příslušným mexickým orgánům k šetření.****
Ještě nás napadá Kuba ![]()
Manžel navrhoval Omán, nicméně já tyhle arabské destinace nemusím - konkrétně v Ománu prý dlouhé rukávy a ideálně kalhoty. Egypt krásný podvodní svět, ale zase riskovat střevní obtíže s malou ![]()
@under.pressure Nic si neplete, je to teď celkem časté téma, např.:
https://www.idnes.cz/…em-sveta_hig
Z toho důvodu bych v současné době Mexiko asi neriskovala.