Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím. Jsem pozvaná od takové vzdálenější rodiny do Kanady. Už je to starší člověk, tak možná neví, jak to chodí teď. Psal mi, že mám zavolat na ambasádu a říct jim, že chci jet na pozvání na tři týdny, dát jim jeho adresu a oni ho osloví. Pak pošle nějaký zvací dopis. Mezitím jsem se dočetla, že do Kanady stačí jen elektronicky vyplnit eTA formulář, který bude spojený s vašim pasem. Plus teda budu muset mít povolení notářsky ověřené, že druhý rodič souhlasí s tím, že vycestovávám s dcerou sama. Je jí už 15, ale musí to být do 18 let. Potom musím prokázat, že mám dostatek finančních prostředků. Tzn. mám mít výpis z účtu z banky. Povinnost je mít 100-150 CAD na den na osobu. Plus potvrzení od doktora o lécích které užívám, že si je nevezu jen tak, ale potřebuji je. Stejně mi to nedalo a na ambasádu jsem zavolala. Paní nevěděla vůbec nic. Že je nějaký formulář eTA věděla, ale zda musí být i ten zvací dopis neví. Tak teď nevím na čem jsem. Letíme v červenci. Letenky nám bude platit on. Chce co nejdříve, protože v sezóně budou drahé. Takže co teď. Máte někdo zkušenost?
Díky
@Sisika9 A komu dát tu adresu pána, když na ambasádě paní nevěděla, zda je nutný zvací dopis. Nevím jak a přes koho ho vyřídit. 🤷🏼♀️
@impossible píše:
@Sisika9 A komu dát tu adresu pána, když na ambasádě paní nevěděla, zda je nutný zvací dopis. Nevím jak a přes koho ho vyřídit. 🤷🏼♀️
Celníkovi při vstupu do země.
@Sisika9 Ale strýc z Kanady mi psal, že na ambasádě mám nahlásit jeho adresu, oni mu napíší nebo zavolají a ověří si to. Ale paní na ambasádě věděla prd. Katastrofa.
@impossible cetla jsi tu stranku odkazu, co jsem ti poslala? Proste vyplň tu eTu, tam budeš mít i napsané jaké dokumenty sebou vzít. Max mu zavolají pak celnici z letiště, ale to jen pokud budeš působit neverohodne. Opravdu z toho nemusíš dělat kovbojku, cestují miliony lidí denně, není to nic těžkého ![]()
@impossible píše:
Zdravím. Jsem pozvaná od takové vzdálenější rodiny do Kanady. Už je to starší člověk, tak možná neví, jak to chodí teď. Psal mi, že mám zavolat na ambasádu a říct jim, že chci jet na pozvání na tři týdny, dát jim jeho adresu a oni ho osloví. Pak pošle nějaký zvací dopis. Mezitím jsem se dočetla, že do Kanady stačí jen elektronicky vyplnit eTA formulář, který bude spojený s vašim pasem. Plus teda budu muset mít povolení notářsky ověřené, že druhý rodič souhlasí s tím, že vycestovávám s dcerou sama. Je jí už 15, ale musí to být do 18 let. Potom musím prokázat, že mám dostatek finančních prostředků. Tzn. mám mít výpis z účtu z banky. Povinnost je mít 100-150 CAD na den na osobu. Plus potvrzení od doktora o lécích které užívám, že si je nevezu jen tak, ale potřebuji je. Stejně mi to nedalo a na ambasádu jsem zavolala. Paní nevěděla vůbec nic. Že je nějaký formulář eTA věděla, ale zda musí být i ten zvací dopis neví. Tak teď nevím na čem jsem. Letíme v červenci. Letenky nám bude platit on. Chce co nejdříve, protože v sezóně budou drahé. Takže co teď. Máte někdo zkušenost?
Díky
Zdravím, letěla jsem do Kanady minulý rok a stačil nám vyplněný ETA formulář za nějakých 20 dolarů (nejsem si jistá), tehdy jsme potřebovali i očkování na covid, ale takhle jinak vše ![]()
Celníci (pak až v Kanadě) po Vás můžou chtít prokázat, že máte prostředky na cestu, cíl cesty apod. ale to se ve většině případech neděje.. Takhle možná prověřují „rizikové“ osoby, např. s cestovatelskou historií na blízkém východě apod.
O zvacím dopisu nic nevím, to možná platí pro občany jiných zemí (?), nevím - jen spekuluji
Případně se obrátit na kanadskou ambasádu v ČR nebo českou ambasádu v Kanadě - buď jedni nebo druzí by měli poradit nejlíp ![]()
Hezký den,
Viki