Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dobrý den všem, ráda bych se zeptala na zkušenosti s cestováním těch z vás, které mají necestovní miminko. Tím je myšleno, že v kočárku ani autosedačce neusne - dokáže to tolerovat tak 20minut a potom je řev a uspávání probíhá v nositku při skákání na balónu. Děťátko má 10 měsíců a v době dovolené bude mít 13 měsíců.
Jsem z toho v nervu už teď. Jinak než někdo bude mít negativní komentáře proč se do toho pouštíme, tak máme nemocnou babičku a ta si přála, abychom všichni ještě naposledy jeli k moři, takže jede celá rodina. To je asi 15 dospělých a 5 dětí.
Poletime večer, 2h a právě mám strach, že tam bude chtít spát ale nezvládnu ho bez balónu uspat. Jediné co mě uklidňuje, že snad půlku letadla zabere naše rodina a ti to snad nějak přežijí možná i pomůžou a ostatní snad budou mít slitování. No jinak nás napadlo žádný balón s sebou nebrat a doufat že v novém prostředí se to nějak zlomí a nebude už to vyžadovat
(naivní já vím
) ale pak máme strach že dovolená bude horor. Jinak ani si nejsme jisti jestli tahat kočárek
když ale zas možná na nějaký přesun do restaurace by to mohlo být fajn
. Proto by mě zajímaly vaše rady a zkušenosti. A kdyby bylo ještě cokoliv co by vás napadlo co nesmí chybět tak budu ráda. Jinak jak jste řešili plenky do vody? Mám pro malého oblek s uv filtrem tak nevím jestli v tom bude chodit do vody tak aby do toho necural tak pod to dát plenku, ale to bych jich musela sbalit hromadu. Nebo jestli dávat jen do bazénu a do moře bez? Jinak doporučení na botičky? Začíná ťapkat tak ať tam není v horkém písku třeba.. no co třeba raději sbalit vše do lékárničky? Něco už mám, ale třeba co vám někdy pochybelo..
Děkuji za všechny rady a zkušenosti. Hezky den.
ach jo,
takže popořadě - uspávání skákáním na balónu v 10 měsících
no tvl, jsi otrok dítěte - takže uspávání skákáním na balónu začít odbourávat co nejdříve, nejlépe hned dnes i za cenu řevu, to chceš praktikovat jako do kdy? skákat na balónu s tříletým? - když dnes začneš odnaučovat, za další 2 měsíce už to bude v cajku,
dále - letadlo je pro 180 lidí, takže ne, nezaberete půlku letadla, ale je výhoda, že se můžete střídat v tom, kdo bude dítě zabavovat, zpívat, nosit, ukazovat hračky, cokoli,
k moři kočárek určitě vemte, užijete ho tam, nejlépe teda golfáče,
plavky do moře nepotřebujete, tam s holou prd. elkou,
do bazénu koupací pleny určitě ano,
botičky - nějaké určitě ano, on ten rozpálený písek šíleně pálí na chodidla i dospělého, natož miminko, takže něco jednoduchého plastového, aby se to dalo lehce sundat a nandat,
hezkou dovolenou ![]()
Jo a ještě léky - tak určitě proti horečce a bolesti, fenistil gel i kapky, a dobré mléko po opalování a 50tku krém nebo mléko na opalování, jinak to, co jste zvyklí používat doma,
na hlavu plátěný klobouček, dobrý je s takovou jakoby „záclonou“ vzadu, aby malému nesvítilo na krk zezadu,
místo skákacího balónu sebou vezměte malý nafukovací bazének - tam malému nanosíte vodu a bude se tam cachtat
Příspěvek upraven 04.04.23 v 09:31
Uspávat můžeš přece chůzí nebo pohybem sebe, když máš nosítko, na co balon?
Plenky na plavání se dají koupit, dávala bych do bazénu. Do moře ne. Ano, budeš jich muset sbalit hromadu, přece nenecháš dítě nakadit do bazénu.
Boty bych dala nějaké capáčky nebo třeba Nike Sunray. Lékárničku klasika - antipyretika, fenistil, lék proti průjmu, mast na opruzeniny, dezinfekce, poopalovací krém, náplasti, manikúrní nůžky, pinzeta. Klídek, ono to půjde, hlavně na dítě nepřenášej stres z dovolený půl roku předem, to si pak opravdu neodpočinete. ![]()
Tím negativním myšlením si tu “hororovou” dovolenou sama přivoláváš. Mysli pozitivně, těš se na rodinnou dovolenou a bude-li během cesty nějaký problém, jistě ho zvládnete operativně vyřešit.
Mas 3 měsíce na to, dítě naučit uspavat bez balonu, stejně je už velké, si tak za chvíli oddelas zada akorat. Kočár bych určitě brala, lekarnicku tak nějak normálně no, něco na teplotu, průjem, alergii. Záleží kam jedete. Plenky do bazenu potrebujes, přece do nej nebude kakat, do moře bych to tak neřešila, nebo koupit plavky, co kdyžtak bobek taky udrží ![]()
Na komentaře alla otrok dítěte se vyprdni, asi dotyčné neví co to je neuspatelné dítě… Přesto bych se ale asi snažila to skákání na míči postupně odbourávat, popř. si to nechat jako poslední záchranu, když je fakt nejhůř.
Se změnou prostředí je ale opravdu šance, že se dítě nechá uspat i jinak. Zkusila bych na to ale zapracovat s předstihem, vážně to není nutné dělat násilně hned dnes, i za cenu x hodin řvaní. Mě fungoval na změnu spánkových asociací dobře postup - když chceš něco zrušit, tak nejdříve něco přidej, pak uber to nechtěné a nech dítěti tu novou asociaci - zůstane mu tak alespoň něco, co zná… Např. k tomu skákání na míči v nosítku přidej zpívání písniček/pohádky, nech to zařazené třeba 2 týdny, pak bych ubrala na intenzitě houpání/skákání a po dalším třeba týdnu přestala skákat úplně a namísto toho jenom chodila/stála s nosítkem a zpívala/vyprávěla pohádky. Časem třeba s tím nosítkem budes už jen sedět a nebo třeba jen vedle sebe ležet. Za zpívání písniček/pohádek si případně dosaď jakoukoli jinou asociaci, kterou tě nebude štvát provádět dalších x měsíců (např. poplácávání po zadečku nebo hlazení po čele taky často zabírá
.
Ad lékárnička - MUDr. Knězková má na svém IG (mklife prvni pomoc detem) super seznam ke stažení co s sebou s dětmi do lékárničky. Doppručuji postupovat podle něj ![]()
Plenky do vody bych dávala jen do bazénu, do moře netřeba. A doporučuji normální pratelné s gumičkami (např. rostoucí Bobánek) namísto jednorázovek (ty akorát nacucnou tunu vody a dítěti se blbě hýbe).
Ad boty - počkala bych těsně před dovolenou, zda vůbec bude tou dobou chodit, ve 13 m se na to určitě spoléhat nedá. Pokud bude, vzala bych nějakř jednoduché capáčky z plavkoviny (např. Slipstop, třeba ale seženeš něco levnějšího…) - my byli s 18 m dítětem, něco na nohy by se bývalo bylo hodilo, ale nějak jsme se bez toho obešli (ale na té pláži jsme zase až tolik času netrávili, u klasické válečky by mi asi chyběli - ale jen u chodce, pokud pořád poleze, tak ti to je k prdu).
Zaklad klidné dovolené je vzít dítěti vše, na co je zvyklé, takže klidně i ten balon. A třeba ho chtít nebude, a třeba ale jo a pak mas prusvih
Uv oblek je super, plenu do moře netřeba, do bazénu ano. Jinak kloboucek, hafo triček a mne osobně se osvědčily tenke dlouhé látkové kalhoty do písku (z trickoviny). A klidně i ponozky. V kratasech nebo když byl jen v plene malému do pleny lezl Písek a to nebude nic příjemného
Písek mezi prstiky mu vadil a rozciloval ho, tak proto ty ponozky jsem mu dávala. A na chození někam potom sandalky nebo látkové tenisky.
Má rada je na vše, co od dítěte chci, ho nejdřív připravit. Toleruje 20 min, super. Tak trénovat a postupně prodlužovat - zásada je končit dřív než je problém. Tudíž jezdit ze začátku 15 min a honem domů. Postupně přidávat. Chcete spát na novém místě - tak dříve pár přespání u babičky. Houpání bych taky přeučila, odrovnáš si záda. Vyběr si nějakou spánkovou asociaci, kterou chceš používat, zaveď ji s balónem, balón na postupně seber a zaveď cílové uspávání - np. že usne vedle tebe.
Jenom čekat, až se to zlomí je blbost. Miminka lze naučit na ledacos, ale samé se to neudělá.
Díky za odpovědi.. k tomu spaní- už nějakou dobu k tomu přidávám ššš ale když chvilku přestanu houpat tak on se vztekne a začne řvát tak nejak nevim jak dal postupovat. Nekdy se mi podaří uspat bez balónu třeba jen chůzi ale to trvá většinou dlouho. Tou chuzi to ale jde jen kdyz je v pohodě, treba ted mu rostou zuby tak je to úplně bez šance. Když jsem zkoušela aby spal úplně bez houpání tak začal akorát řvát, pak se začal zalykat a víc už jsem nedala. Já to teda neberu jako otrocinu. Jasný není to nic extra ale beru tk že jednoho dne to skončí a už mě ani potřebovat k uspavani nebude a mám jedno dítě takže mu tenhle „luxus“ můžu dopřát.
Za všechny ostatní rady děkuji
.
Mnohem lepsi nez plenky do vody jsou klasicke plavky. U nas se treba do bazenu s koupacimi plenami ani nesmi, pry nejsou dostatecne tesne.
Tak moje dítko přes den nespalo od narození, auto ani kočárek nebralo jako spací místo a i tak zvládlo ve 3 měsících cestu 300 km autem a za týden i zpět, a to bez spaní a jekotu. A to jsem byla řidič a nikdo další jako zábava pro dítko v autě nebyl.
Podle všeho dítě asi špatně spí celkově??
Nemá režim. Uspávaní houpáním nebo na balónu je právě špatně. Ještě je čas ho to naučit, teď se jí, teď spí, ale je to těžké.
Sedačku by mělo mít pohodlnou ala vajíčko, aby mohlo usnout. Malý jako mimčo ve vajíčku rád spal. Sedačku do auta polohovací. Teď se rád dívá na stromy a vozí autem. Horší je delší cesta, to už je unavený a když je venku tma, tak ho to nebaví, tak zasáhnu s mobilem a pohádkou, když už je hodně unavený, tak si chvíli popláče a usne, co mu zbývá.
U moře jsme ještě nebyli, asi za 2 roky až bude druhé na světě a odrostlé.
S tím balonem jste to prostě přehnali, ale znám zase jiné, co drandí v 8 večer v zimě s kočárem venku, jinak jim dítě neusne, to už vůbec nechápu. Brrr
@Anonymní píše:
@Kasandra159 a jak jste toho docilila?
Nijak, měla jsem dítě, co spalo jen od 21 do 5 hodin a stačilo mu. V kočárku a autě by mohlo o něco přijít ![]()
Já si před porodem malovala, jak budu s dítkem po obídku spát a ono potvora mě nenechalo spát ani ráno ![]()
Dobrý den všem, ráda bych se zeptala na zkušenosti s cestováním těch z vás, které mají necestovní miminko. Tím je myšleno, že v kočárku ani autosedačce neusne - dokáže to tolerovat tak 20minut a potom je řev a uspávání probíhá v nositku při skákání na balónu. Děťátko má 10 měsíců a v době dovolené bude mít 13 měsíců.
. No jinak nás napadlo žádný balón s sebou nebrat a doufat že v novém prostředí se to nějak zlomí a nebude už to vyžadovat
(naivní já vím
) ale pak máme strach že dovolená bude horor. Jinak ani si nejsme jisti jestli tahat kočárek
když ale zas možná na nějaký přesun do restaurace by to mohlo být fajn
. Proto by mě zajímaly vaše rady a zkušenosti. A kdyby bylo ještě cokoliv co by vás napadlo co nesmí chybět tak budu ráda. Jinak jak jste řešili plenky do vody? Mám pro malého oblek s uv filtrem tak nevím jestli v tom bude chodit do vody tak aby do toho necural tak pod to dát plenku, ale to bych jich musela sbalit hromadu. Nebo jestli dávat jen do bazénu a do moře bez? Jinak doporučení na botičky? Začíná ťapkat tak ať tam není v horkém písku třeba.. no co třeba raději sbalit vše do lékárničky? Něco už mám, ale třeba co vám někdy pochybelo..
. Hezky den.
Jsem z toho v nervu už teď. Jinak než někdo bude mít negativní komentáře proč se do toho pouštíme, tak máme nemocnou babičku a ta si přála, abychom všichni ještě naposledy jeli k moři, takže jede celá rodina. To je asi 15 dospělých a 5 dětí.
Poletime večer, 2h a právě mám strach, že tam bude chtít spát ale nezvládnu ho bez balónu uspat. Jediné co mě uklidňuje, že snad půlku letadla zabere naše rodina a ti to snad nějak přežijí možná i pomůžou a ostatní snad budou mít slitování
Děkuji za všechny rady a zkušenosti