Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, ráda bych se zde zeptala na vaši zkusenost se štítnou žlázou. Mám teď týden po operaci. Brali mi zatím levou polovinu, protože jsme tam měla velký útvar, který tlačil. Funkce byla v pořádku, léky jsme nebrala. Po operaci mi doktor řekl, že tam byly útvary dva a čeká se na histologii( příští tyden). Dělali mi i biopsii 2×, ale byla vždy neprůkazná. V případě, že by ta histilologie dopadla blbě, čeká mě operace druhé půlky a pak léčba dle typu nádoru, to jsme si tak nějak zjistila. Zajímá mě, jak rychle to bude, zda se třeba hned dává radiojod a pak až druhá operace, nebo se nejdříve bere zbytek šž? Jak rychle po té první vlastně můžou znovu operovat atd. Má někdo tuto zkušenost?
Tak operovat můžou v podstatě hned a taky to nejspíš udělají, pokud se nález potvrdí. Karcinom to být ale nemusí, častější bývají uzly a cysty. Já jsem měla papilární karcinom v roce 2015, jenže u mě se na to přišlo až v okamžiku, kdy mi najednou vyrostla velká boule na krku (během cca měsíce zničehonic). Předtím se nic se štítkou neřešilo, nebyl důvod. Tak z té boule brali vzorek a z histologie to vyšlo pozitivně, čili za dalších 14 dní hned radikální operace, brali celou ŠŽ + spoustu uzlin, měla jsem to rozlezlé už po celém krku. Na první radiojód jsem šla asi dva měsíce potom. Do letoška mám za sebou celkem 5 operací a 8 radiojódů, teď jsem v remisi, snad to dlouho vydrží, ťuk, ťuk.
@lucad77 uf, to jsi teda měla náročné, držím pěsti, ať už máš klid ![]()
Já jsem byla několikrát na uz, nebyl to uzel ani cysta, biopsie vyšla neprukazne. Takže útvar cca 3,5cm který ale nerostl. Věřím, že bude histologie v pořádku, ale zase bych ráda věděla co mě čeká, kdyby to vyšlo blbě.
@Staworowski píše:
@lucad77 uf, to jsi teda měla náročné, držím pěsti, ať už máš klid
Já jsem byla několikrát na uz, nebyl to uzel ani cysta, biopsie vyšla neprukazne. Takže útvar cca 3,5cm který ale nerostl. Věřím, že bude histologie v pořádku, ale zase bych ráda věděla co mě čeká, kdyby to vyšlo blbě.
Držím palce! ![]()
Je po operaci odebrání šž a léčba radiojodem nárok na lázně. Slyšela jsem, že ano. Byl někdo, jak dlouho kde? Předem děkuji za jakoukoli radu.