Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky..
Již několik měsíců možná už i rok nevím přesně men trapi kašel…Ale není to kašel, že bych se dávila nebo tak..
Prostě mě lechta v krku a to mě donutí zakaslat…Každé ráno po probuzení(většinou když vstanu) tak někdy hned někdy po chvilce tak mi zadrazdi v krku a prostě emusim zakaslat…Většinou zakaslu jen jednou a je na chvíli klid…A po chvíli zase…Během dne je to jak kdy. Nekdy vícekrat, někdy méněkrat..Ale pořád to stejné. Drazdeni v krku. Nemocna nějak nebyvam.Ted naposled asi 14 dní zpět jsem měla jeden den horečku zimnici a druhý den jakoby nic..
Při fyzické námaze (například běh, nebo teď jsem Sekala velkou zahradu sekačkou bez pojezdu-i do kopce) se normálně zadycham, ale ke kašlání mi to nedráždí…Možná víc kašlu doma než venku. V noci většinou nekaslu to fakt třeba 1× za měsíc že mě c noci zadrazdi tak zakaslu, ale jinak ne.
V březnu jsem byla na interně jelikož mi zjistili vysoký tlak a nabrali i krevní obraz -vsechny hodnoty v pořádku poslechla mě vše ok. Plus jsem byla na ORL kde mi vyšetřovala paní doktorka tou kamerkou přes nos jak vede až do krku. Krome zbytku nosní mandle taky vše v pořádku…
Možná mám občas pocit že něco leze i nosohltanem ale to fakt nevím jestli je to tím…Mě nikde na plicích, průduškách neboli.Ani samo ani pro hlubším nádechu nic..Ani při kašlání že bych jako měla pocit že mi to jde z plic nebo tak..Opravdu prostě mám pocit toho dráždění v krku..Někdy stačí jen tzv. odchrchlat že nemusím ani vyloženě zakaslat..(někdy něco odkaslu někdy ne. Strida se to.Ale většinou aspoň trošku něco ano)
Sice po přečtení tady mi přijde že oproti těm potížím to nemám tak horké (jelikož já fakt nemám žádné davive stavy) ale přece jen je to otravné…Každé ráno se vzbudím a čekám kdy to zadrazdeni přijde…Člověk samozřejmě má tendenci číst na netu různé články a já nevím co.Ale to je na palici protože hned vyskočí rakovina plic atd…A to si myslím, že vzhledem k tomu že to mám takhle x měsíců tak bych už asi vypadala jinak a když krevní obraz nádor neukáže, tak ale nějaké hodnoty by tam už mimo normu si myslím byli…Tak spíš mě zajímá jestli jsou nějaké volně prodejné léky na to dráždění v krku? Nebo musím k doktorce…Děkuji ![]()
Příspěvek upraven 04.05.25 v 07:41
Alergie? Suchý vzduch? Nevím, ale občasné odkašlání po ránu nebo během dne mi nepřijde jako něco nepřirozeného, co bych musela řešit po doktorech. Všichni si odkašleme, všichni smrkáme i mimo nemoci (já už mám konkrétně asi 5 let rýmu, kdy denně padne cca 10 kapesníků, podle alergoložky normální, antihistaminika trochu pomáhají, ale i s nimi smrkám prostě furt, máme to tak v rodině🤷♀️). Spíš to máš jenom v hlavě, přestaň se pozorovat a za chvíli o tom nebudeš ani vědět😉
@Daisy98 píše: Více
Je pravda že ted posledni měsíc se na to jako soustředím trochu víc…Ale opravdu už to mám x měsíců každé ráno…Není ráno abych prostě třeba 8×cca nezakaslala…Ale jak jsem psala je to vždy zadrazdeni v krku zakaslu a chvíli klid…A během dne taky…Naštěstí to nejsou žádné davive stavy nebo tak…Spíš jako mě to otravuje tak mi napadlo poohlédnout s epo něčem co by to zastavilo.
…Nevím jaký kašel se povazuje už za takový že se musi nebo měl by se řešit.
Pokud tě svědí v krku, může to být alergie. Nebo taky reflux.
@vokishka píše: Více
Taky mi to napadlo no…
Jo dráždí to v krku…Není to že by mě to lechtalo v plicích nebo průduškách nebo že by mě tam bolelo…Prostě mám pocit v krku takový jako lechtání, dráždění nevím jak přesně to popsat. A p ozakaslani většinou něco málo odkaslu, ale fakt malinko…
Zkusím nějaké postylky a uvidim…Nebo něco na ten relfux zkusit, ale to je jen na předpis asi ze?
@Vaha1991 píše: Více
můžeš si koupit i sama, určitě něco jde, porad se v lékárně. Já se bez léků neobjedu (mám Nolpazu), strašně mě v krku svědí, kašlu, div se nepozvracím. A lehčí formu mi dělá alergie, to přejde, když si vezmu Xyzal.
Léky na alergii určitě nasadit v rámci terapeutického testu, může předepsat PL, některé jsou i volně prodejné.
Byl by vhodný i PepTest k vyloučení případného refluxu.
Pokud by antihistaminika neměla efekt a PepTest byl negativní, muselo by se zvažovat i lehčí asthma bronchiale, fenotypově cough-variant.
@Doctus píše: Více
To poslední znamená co přesně??? ![]()
Nenapadá mi co jiného než ten reflux nebo alergie… ![]()
Jinak nevím..???.Když je to tím že mi dráždí v krku ale při zakaslani mi nic nebolí..
A ty volně prodejné léky jsou taky opravdu účinné???
Nebo jsou lepší na předpis? To ale musím na alergologii ne??? ![]()
@Vaha1991
Mnoho lidí si představuje asthmatika jako někoho, kdo je dušný, „píská“, sípe. Ale je mnoho asthmatiků, co jen kašlou, mnozí o tom bohužel nevědí (u dětí je jich asi hodně, kolik těch „školkových kašlů“ je ve skutečnosti CVA?).
Účinnost druhogeneračních antihistaminik je prakticky stejná, Zyrtec či Analergin jsou volně prodejné. Na předpis je jich hromada, může předepsat i PL, nejen alergolog. Kdybyste chtěli mít jó jistotu, tak 2 tbl. Zyrtecu denně odstíní prakticky všechny alergické příčiny, zcela bezpečné jsou až 4 tbl. denně, ale to se týká chronických kopřivek. Na internetu si můžete objednat PepTest, pojišťovna ho nehradí nikdy, takže žádanka od doktora je k ničemu.
Ahojky…Tak jsem měsíc brala Helicid…Jako určitě to není horší, ale že by to přestalo to ne…
Je to jak kdy…Jsou dny kdy po ránu zakaslu 2× a dobrý, pak je den kdy ráno nezakaslu a zakaslu třeba déle a pak jsou dny kdy kašlu ráno xkrat a prostě to dráždění v krku je dost…
Jak jsem psala tak v březnu jsem měla vyšetření na ORL tou kamerou přes nos tam.vse Oki…Ten kašel po ránu(dráždění v krku mám tak ten rok) nicméně doktorka říkala že je možnost mě poslat na gastroskopii, aby se podivali jeslti tam není nějaký zánět…
Mám z toho strach…
Jak z toho vyšetření jako takového, tak z toho že tam najdou něco vážného (i rakovinu) i když kromě toho kašle nemám žádné potíže (když nepočítám občasné pálení žáhy),ale zase musím říct (tuk tuk tuk),že ta mě nějakou dobu už nepalila 1,5 možná 2 určitě…Nevím přesně..
Máte někdo zkušenost s tímto vyšetřením??? ![]()
@Okta Nene beru jen ten Helicid…Jako 100 nezabral ze bych jako nezakaslala, ale je to jak kdy někdy méně někdy víc někdy ne…
Ale mam doma Desloratadin 5mg.Tak mohu zkusit brát to…
@Doctus píše: Více
Ano, to, co zakladatelka popisuje, mám taky. Ráno pouze. Kašel, až bych se pozvracela. Jde o lehké astma bronchiale. Diagnózu mám od porodu prvního dítěte, tedy skoro patnáct let. Jako malé dítě školkového věku jsem měla astma, že jsem nemohla ani chodit do školky, hodně jsem byla doma, pamatuju si napařování heřmánkem, jinak nic, měla jsem i alergii na holubí peří, jestli jsem něco brala, netuším. Pak to zmizelo ze života a přišlo v porodnici, bylo to děsně otravný, měla jsem to i ve dne, v noci, furt. Dávaly mi tam sestřičky nějaký bylinkový sirup, to vůbec nepomáhalo. Připadala jsem si tam jak blbec, co všechny ruší kašlem, včetně sebe, nemohla jsem ležet, spát, jen sedět. Chodila jsem na chodbu brečet, aby mě nikdo neviděl. Bylo to zoufalý. Kdykoliv chytnu rýmu a kašel od nachlazení, tak se dávim přes den, už jsem se s tím naučila žít, přijde mi, že je to i hodně v hlavě. Nic na to neberu. Dostala jsem před patnácti lety takovou foukačku, ale použila jsem ji párkrát před lety.
@Anonymní píše: Více
Pokud máte výrazný kašel při infekci, asthma bronchiale by se aktuálně hodnotilo jako intermitentní, exacerbované infekty. Aspoň intervalově by se inhalační léčba hodila.