Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky prosím poraďte. Jsem už z toho zoufalá. Syn (v lednu 3 roky) už 4 týdny kašle. První týden jsem mu dělala domácí tymiánový sirup, ale začal chrčet, měl rýmu a teplotu, tak jsem s ním šla po týdnu k doktorce. Ta nám dala sirup Prospan. Chrčení přestalo, rýma také, vypadalo to, že i kašel ustupuje. Ale po víkendu zase začal kašlat, hlavně ráno po probuzení a večer než usnul. Tak jsme šli zase k doktorce a dala nám Sinecod, s tím, že ho máme dávat jen večer, že když přes den nekašle, tak ne. O víkendu se ale zase zhoršil, začala mu žlutá rýma, dneska kašlal i v noci. Takový ten dávivý suchý kašel, který nemůže vykašlat. Už fakt nevím, co mám dělat. Dávám na topení mokré ručníky, v posteli má zvýšenou polohu. Máme jít zase k doktorce? Hrozně mě trápí, že takhle trpí a nemohu mu pomoct. Asi se toho kašle nezbavíme ![]()
Jsme na tom stejně, holka moje trpí na laryngitidu takže my si užíváme pokaždé jakmile se objeví ve školce.
Teď jsme na mucosolvanu a tymiánové masti, rýma už je docela ok. Ten dávivý, suchý kašel? nebylo to jakože „štěkání“? aby taky neměl laryngitidu… jinak bych k dr klidně už zašla, že prostě nic nezabírá. A zkusit jestli vám nedá třeba Spiropent, je na předpis, možná je to atb (nejsem si jistá) ale zabírá suprově…
Štěkání ne. Našpulí pusinku, nemůže vykašlat a jakoby se dáví
Přes den je v pohodě, zakašle opravdu tak 2×. Ale pak začne před spaním a v noci ![]()
No, to už je možná i na antibiotika, k doktorce bych asi šla…
Tak trvej na testech na černý kašel. Tím že se dneska očkuje, tak je v mírnější formě všude mezi náma a dr ho nedokáží rozpoznat. A trvá několik týdnů s tím, že se i zaměňuje za alergii, nebo astma…
Zkus to ![]()
Tak to na laring nevypadá ale k dr bych šla. ten černý kašel nevím, já ho sice jako malá měla a nepřeju to nikomu ale u mě to mělo absolutně jiný průběh, možná proto že teď to očkování je takové všelijaké. al etím nechchi strašit, dojdi k dr a trvej na pořádném vyšetření, stěry, krev…opravdu vyloučit veškeré možné onemocnění.
U doktorky jsme byli právě ve čtvrtek (3.10.) a dala nám ten Sinecod. Když se prý nezlepší, tak máme přijít v pátek a udělá mu stěry. Mě přijde, že se mu to přes víkend zhoršilo, předtím kašlal jen před spaním a teď i v noci
Dnes se probudil, kašlal, ale zase už nemá tu rýmu. Ach jo ![]()
Tak zase když je léčeno tak vždy přijde zhoršení, jako reakce na právě aktuální boj léku a bacilů uvnitř. pak vyhrají léky a začne se zlepšovat!
Za mě je sinecod slabý, dr nám ho už nepíše protože holce nezabírá ale vydržte do pátku, po pár dnech nemůžeš čekat zázraky.
Účinek tymiánového sirupu právě je rozředit hlen a umožnit jeho vykašlání.
Takže chrčení k tomu patří, protože je tam víc tekutiny.
Co klasické zábaly? Zkoušela jsi? ![]()
Je nutné vyřadit mléčné výrobky a cukr ze stravy.
@terka85 malá to samé, v noci dusivý, přes den trochu do mokra. Rýma chvílema žluto zelené. Přes tři týdny, vždy to chvíli vypadalo, že to ustupuje a pak zase.. Doktorka vzala stěr z nosu, že to může být bakteriální (výsledek zítra nebo pozítří) a nasadila Sumetrolim a na noc Dithiaden. No kašle pořád, ale daleko, daleko méně..
Nedávno jsem to měli, dr. mi řekla, že je zahleněnej a to ho pak dráždí k tomu kašli. Takže jsme se od krku zaměřili na nos. Koupila jsem mořskou vodu, poctivě stříkala a vysávala, nakonec nakapala antibiotické kapky, co jsme dostaly od dr. a takhle furt dokola, vůbec jsem neřešila kašel. Nakonec to světe div se pomohlo ![]()
@terka85 čert víc, co s tím. Mi takhle kluk začne chrchlat cca na konci září a skončí to v dubnu až květnu.. ale je to dáno tím, kde bydlíme /ms kraj/. Léčit jsme zkoušeli, pomáhá trochu jitrocelovýc sirup, trochu cibule s cukrem, trochu tymiánový. Ale vyléčit zcela nelze ![]()
Od pátku mu dávám i cibulový sirup, ale zase nevím, zda ho nedráždí. Zábaly jsem ještě nezkoušela, tak dnes vyzkoušíme…
Malá měla suchý kašel, pak během dnů se změnil ve vlhký, nasadila jsem mucosolvan a spiropent a do týdne je bez kašle
![]()
Zkusím, oživit diskuzi. Už to bude taky 4.týden s kašlem. Nejdřív jen kašel, asi týden dávala jsem mucosolvan, nezabral, šla jsem k Dr. předepsala Spiropent, přišlo mi to lepší, ale pak se doma unal (hlídal tatínek) a ráno kašel rýma. Znova Dr. - dala Levopront, po týdnu lepší, rýma postupně odešla, přešli jsme na bylinný sirup. Před víkendem už jsem myslela, že budu konečně pokoj, takže šel po 10 dnech do školky. A zase je to horší. Tak já nevím, mám to držet doma a čekat až kašel poleví, předtím jsme pořád chodili ven, i Dr. nás v tom podporovala, horečku nemá, na poslechu nic, CRP velmi nízké. Řešit, neřešit, jít k jiné Dr., nechat ho natvrdo doma bez vycházek ven?
Jak se toho zbavit ![]()