Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zadní rýma? Zvětšená nosní mandle? Děti to mají po rýmě často, ustupuje to pomalu. Kdyžtak zkuste navíc zvlhčovat vzduch v ložnici. Popř. zajděte na ORL, prohlédnou ji pořádně a příp. předepíší něco na uvolnění. Naše dr. ještě doporučuje na noc fenistil na uvolnění dýchacích cest.
@brambora80
Zvětšená nosní mandle u kojence nebývá.
Pokud je epizoda kašle jen po probuzení, může za tím stát syndrom zadní rýmy, tam by se hodil momethason do nosu (může předepsat PLDD). Fenistil kapky nejsou k zahození.
Bohužel postinfekční kašel / pokašlávání po COVIDu může být i dlouhé měsíce.
Na noc bych nakrájel cibuli na talířek, silice uvolňující se z nakrájené cibule dokáží často hodně pomoci.
Jinak mě trošku udivuje, že se aspoň u dospělé části domácnosti nepodnikly kroky na zjištění možné příčiny protrahovaného kašle. Nemusí za tím stát jen COVID a jeho následek. Sérologie na černý kašel, plicní mykoplasmata a chlamydofily se došetřovala? ![]()
@Doctus píše: Více
Ne, nic z toho se u dospělých nedošetřovalo. Jinak dospělí už nekašlou, mám pocit, že malá už byla celkem ok a teď se to nějak lehce zhrošuje.
@Anonymní píše: Více
Nedá se vyloučit, že to některá ze zmíněných infekcí nebyla, bez přeléčení ATB může kašel ve vlnách trápit i 3 měsíce. Obdivuji trpělivost vašich PL, že podrobnější vyšetření nebyla provedena.
@Doctus píše: Více
Je to hrůza, nikdo nic nevyšetřuje, loni až na moji vyslovnou žádost po tříměsíčním kašli bylo provedeno vyšetření, objevena mykoplazmata, nasazen Klacid na 5 dní. Pomohl, po týdnu vše zpět, Klacd na 14 dní a to konečně pomohlo. Po této zkušenosti už bohužel při neustupujicim kašli chodím na ORL, radost z toho nemám, protože odborný lékař neslouží k léčbě běžných infekci, ale co má člověk dělat, že…
@Eva2610
5denní Klacid je bohužel nedostatečný, to je bohužel chyba předepisujícího lékaře. Neřešit 3 měsíce trvající kašel je do nebe volající. Toto všechno má řešit PL. Někdo „lepší“ v okolí není, že by vás zaregistroval?
Osobně volím raději doxycyklin (10 až 14 dnů), někdy je nedostatečný odpověď na klaritromycin či azitromycin.
Upřímně, už nevím, co s tím. Malá(9 měsíců) měla v září tak cca 14 dnů covid(na začátku). Z toho se dostala bez větších problémů.
Pak v říjnu něco chytla, měla pár dní teplotu, šíleně jí teklo z nosu a kašel a bolest v krku.
Rýma byla neprosto šílená, denně jsem měnila prostěradlo, i když jsem odsávala maximálně, jak to šlo. Přesto i deset minut po důkladném odsátí jí tekl sopel z nosu.
V každém případě dostala pamycon, ten užívala 7 dní, pak 5 dní nasivin, pak přestáka a pouze slaná voda, a pak opět nasivin a opět slaná voda(vše po konzultaci s doktorkou), rýma velmi poalu začala ustupovat, kašel v podstatě také, než jsem nic neodsála, trvalo to fakt 25 dní.
Všichni jsme to od ní chytli a fakt je to svinstvo, hrozně nenápadné, napřed to třeba týden člověk skoro neví, myslí si, že to začíná ustupovat, a pak chrapot, kašel, rýma, co neustává a to vše jen s velmi pomalým zlepšováním, pracující člen domácnosti šel k doktorovi a zánět nosohltanu. Celé noci jsme všichni prokašlali(desítky dní), já budila malou. Strašné, vykašlávali jsme v podstatě měsíc hlen. V životě jsme nikdo neměl nic, co by se zlepšovalo tak pomalu. Na antibiotika to ale nebylo.
Doktorka si malou poslechla a ok, z nosu vůbec nic neodsaji, jenže při probuzení vždy tak chvilku kašle a při dýchání to vypadá, jako kdyby někde měla hlen.. Podloženou postýlku má. Zkouším sterimar, ale fakt neodasaji vůbec nic.
Jsme z toho už dost nervózní a nevím, co s tím. Je to fakt jen chvilka(5-10 vteřin), když se probudí a není to takový ten chrchlací kašel, spíš suchý. Má někdo zkušenost a pomohlo něco?
Astma nikdo nemáme a bydlíme v oblasti bez znečištěného prostředí.