Kde dohledat zápočťák?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Kde dohledat zápočťák?
Maminky, mám dotaz, je tu některá, která rozumí pracovnímu právu atd? Jsem na rodičovské dovolené, v dubnu mi bude končit a měla bych se vrátit do práce. Jenže-během rodičáku se firma přejmenovala, ta původní se kterou mám smlouvu je napsaná na nějakého Bulhara, byli tam nějaké podvody, někteří z vedení prý sedí v kriminálu…ale o to nejde, jde o to, že nevím, kde nyní seženu zápočtový list, v nové firmě se k tomu nikdo nemá, prý si to mám zjistit sama, sehnat někde jednatele bývalé firmy. Připadá mi, že by v takové situaci měl nějak pomoci stát, pracák…jak já příjdu k tomu, že kvůli tomu, že nemám zápočtový list mě pravděpodobně nevezmou od května na pracák? Myslíte si, že mám šanci, aby mě zaevidovali na pracáku? Anebo-může si pracák nějak ten zápočťák dohledat? kde jinde by mi ho mohli vystavit? Děkuji za případné odpovědi…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Myslíte jako na tu sociálku, co se tam dávají přídavky atd? Napadlo mě, zeptat se třeba i na finančáku, ale fakt netuším…na úřadě práce jsem se ptala té bezplatné právničky a ta mi řekla, dohledat si to sama, obeslat dopisy, kam se dá…ale co když to opravdu nedohledám? Přeci nebudu bez koruny… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, na pracák tě bez zápočtáku vezmou, ale nedají ti žádnou podporu, čssz ti zápočták také nevydá, jediná možnost je nahlásit firmu na státní úřad inspekce práce http://www.suip.cz/, ti je prověří a dostanou nařízeno vydat ti zápočtový list, já takhle ze zaměstnavatele dostávala zápočták celý jeden rok, nakonec dostal od inspekce pokutu a zápočták vydal, dále taky potřebuješ mít potvrzený další papír pro úřad práce, vydají ti ho právě na úřadu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jadulinka píše:
Maminky, mám dotaz, je tu některá, která rozumí pracovnímu právu atd? Jsem na rodičovské dovolené, v dubnu mi bude končit a měla bych se vrátit do práce. Jenže-během rodičáku se firma přejmenovala, ta původní se kterou mám smlouvu je napsaná na nějakého Bulhara, byli tam nějaké podvody, někteří z vedení prý sedí v kriminálu…ale o to nejde, jde o to, že nevím, kde nyní seženu zápočtový list, v nové firmě se k tomu nikdo nemá, prý si to mám zjistit sama, sehnat někde jednatele bývalé firmy. Připadá mi, že by v takové situaci měl nějak pomoci stát, pracák…jak já příjdu k tomu, že kvůli tomu, že nemám zápočtový list mě pravděpodobně nevezmou od května na pracák? Myslíte si, že mám šanci, aby mě zaevidovali na pracáku? Anebo-může si pracák nějak ten zápočťák dohledat? kde jinde by mi ho mohli vystavit? Děkuji za případné odpovědi…
To, že se firma přejmenovala nic neznamená pokud je to ta samá firma. Myslím tim, např. že se nezměnilo DIČ. To že se změnili lidé jako statutární orgány nic pro vás „neznamená“. Jste stále jejich zaměstnancem, musí Vás stále vést v mzdové evidenci a vystavit vám v případě ukončení PP zápočtový list.
- Citovat
- Upravit
@Melody 4 píše:
Ahoj, na pracák tě bez zápočtáku vezmou, ale nedají ti žádnou podporu, čssz ti zápočták také nevydá, jediná možnost je nahlásit firmu na státní úřad inspekce práce http://www.suip.cz/, ti je prověří a dostanou nařízeno vydat ti zápočtový list, já takhle ze zaměstnavatele dostávala zápočták celý jeden rok, nakonec dostal od inspekce pokutu a zápočták vydal, dále taky potřebuješ mít potvrzený další papír pro úřad práce, vydají ti ho právě na úřadu.
Nahlásit to na ÚP není jediná možnost. Dávám pokud možno přednost self-enforcementu, je to důraznější, efektivnější, než se obracet na úřady (úředníci bývají liknaví).
Efektivnější a rychlejší - pokud porušují povinnost při skončení pracovního poměru - je poslat jim předžalobní výzvu a pohrozit jim soudem (kde je upozorní, že jim hrozí, že budou platit náklady řízení, právního zastoupení a náhradu škody, která jí nevydáním ZL vzniká).
Napsat jim doporučeně s dodejkou, že pokud nebude mít do týdne od doručení této výzvy v ruce ZL, tak podává žalobu a uvidíš ten fofr. ![]()
Odkazy:
http://www.epravo.cz/…t-48510.html
http://www.nsoud.cz/…7A4E0068D729?…
Ty odkazy můžeš napsat do toho dopisu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Obracím se na vás s dotazem. Mám nastupovat pracovat na úřad (nemám ještě podepsanou smlouvu, tak proto anonymě). Chtějí doložit praxi. Jenže jsem zjistila, že nejspíš při stěhování se mi vytratilo potvrzení o evidenci na ÚP hned po škole (což je 20 let). Bude možné získat náhradní potvrzení? Nerada bych o tu práci přišla jen kvůli jednomu papíru.
- Citovat
- Upravit