Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
rádi by jsme letěli k moři, byli jsme jen jednou autem v chorvatsku, ale teď by jsme rádi jinam, jenže nemám pas, do kterých zemí se dostanu letecky a bez pasu? Vím, že se říká, že pas není potřeba do zemí EU, ale platí to i při letecký dovolený? Jaký máte zkušenosti, chtějí ten pas a nebo můžu s klidem bez něj. Mám strach aby mě nevyhnali z letiště ![]()
..anebo třeba na Kypr, Madeiru, Azory - prostě na ostrovy které patří členským zemím EU..
Po EU můžeš fakt v klidu bez pasu. Akorát kde neni Schengen tam musíš ukázat občanku, ale problém by to být neměl. Já jsem takhle byla na občanku ve Velké Británii a v pohodě ![]()
tak to jste mě potěšili, bála jsem se aby se pak nedivili, že ho nemám, takže děkuji moc, chceme nějaký last minute , už se těším ![]()
pracovala jsem na letišti a můžu Ti potvrdit,že po zemích EU se i letecky dostaneš bez pasu - stačí občanka.. hezkou dovolenou!
jj a chorvatsko ma myslim s CR smlouvu, takze tam taky dojedes na obcanku (ja tam tak byla)…jinak jsem nemela problem jet do recka ci irska ![]()
Trošku se vetřu,ať nezakládám nové téma
Jak je to se Švýcarskem?Musím mít pas?Děkuji…
Je to sice trochu z jiného soudku, ale slyšel jsem, že v oblasti chorvatských pláží vysílá asi dvě hodiny denně nějaké české rádio. Akorát nevím stanici a frekvenci. A blízko některých pláží slouží taky čeští policisti. Prýchodí ve trojicích s chorvatskými, vždycky dva jejich a jeden náš. Takže by měla odpadnout i jazyková bariéra. Ale tyhle informace by chtělo nějak ověřit…
Můžu s etaky vetřít s dotazem.
Jak je to když pojedeme do chorvatska??stačí že mám natálku zapsanou v občance nebo musí mít pas??
Nati viz tady
a tady
Na základě sdělení Ministerstva vnitra CHR je možné, aby dítě do 15-ti let věku, zapsané v cestovním dokladu rodiče, který s ním zároveň cestuje do Chorvatska, vstupovalo na území Chorvatska bez vlastního cestovního dokladu. V cestovním dokladu rodiče, kde je dítě zapsané, není požadována fotografie dítěte
Lucajdice79 píše:
Trošku se vetřu,ať nezakládám nové témaJak je to se Švýcarskem?Musím mít pas?Děkuji…
MUSÍŠ! ![]()
Chorvati mění své požadavky snad každé léto
Já tam jezdím vždycky jen na občanku a to i v zimě (ale zatím ji nikdo po mně nechtěl, tak nevím, jak by to bylo, kdyby mě kontrolovali
). Ale oni na léto požadavky uvolní. Tak třeba můj manžel potřebuje do Chorvatska přes zimu vízum, ale přes léto ne. Tak je lepší se informovat, jedná-li se o něco spešl.
(Jinak tak trošku OT - v čem je problém udělat si pas? Není lepší ho mít a být pak v klidu a jezdit si po světě kamkoli?
)