Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, nezazila jsem nikoho, kdo sel rovnou do darovanych ale pokud ty ses s tim smirena, proc ne?
@LucieKLuc píše: Více
Ahoj, děkuji za příspěvek a nazor. Pro upřesnění - před x lety a před prvnim dítětem jsme s manželem IVF podstoupili, to jsme ještě byli mladí, ale otěhotnět se nedařilo (sekundární neplodnost). Tenkrát bylo hodně vajíček i embryí, nicméně IVF nevyšlo. Dcera se nakonec zadařila prirozene po 4 letech snazeni. Od té doby nic, je to 5 let. Teď už mám velmi nízké AMH a dle lékařů se IVF spíše nepodaří nežli podaří (vajíček odhadují tak max.3), embryí max.1, takže asi bude nutné IVF opakovat. Na což nemám zejména psychicky, fyzicky už asi také ne. A protože druhé ditko chceme, zvažujeme dar. vajicko - tam je šance mnohonásobně vyšší a asi bych si ušetřila jak zdraví, tak nervy.
@Anonymní píše: Více
Pokud jste se na tom s manželem domluvili a šli byste do toho, tak přeji hodně štěstí. Je to na vás a za mě je lepší jít hned na jistotu.
Jen třeba já osobně bych do druhého dítěte s darovanými vajíčky nešla, kdybych už jedno měla.
@Paní.Norrisová píše: Více
Souhlasím, také bych šla na jistotu..
Moc děkuji za názor! Druhé dítko určitě chceme, jen prave přemýšlím, zda zkoušet IVF s vlastními s velmi nejistým výsledkem a ničit si zdraví a nervy, nebo jít téměř na jistotu rovnou do darovaného..
Jak jsem už psala, šla bych na jistotu. Měla bych strach z případného selhání a že by mě to ovlivnilo na další pokusy. Takhle bych věděla, že jsem do toho dala vše, i kdyby to náhodou nevyšlo.
A ve vašem případě, když s tím oba souhlasíte… Přeji hodně štěstí!
![]()
Sla bych do vlastnich, protoze uz mate bio dite a to je pak mnohem komplikovanejsi, bala bych se srovnavani. Mam takovy priklad z prace, sama zkusenost nemam.
Moc děkuji za podporu! Já snáším to neúspěšné snazeni psychicky dost špatně, už o první dítě to bylo dost vyčerpávající a teď je to tu znovu. Pokud by IVF s mými vajíčky nevyšlo (moc šancí opravdu není), tak bych to snášela opravdu hodně těžce
..
Děkuji za nazor. Srovnávání bych se asi uplne nebala, naše bio dítě je v mnoha ohledech dosti náročné - je od mala velmi hyperaktivní a dává nám někdy fakt zabrat ![]()
Ahoj, my teď poprvé podstupujeme všechna vyšetření a clekově se začínáme teprve orientovat v IVF (u nás nic jiného než dárcovství asi nemá cenu), ale už tenhle začátek mi stačí na to, abych viděla, jak moc náročné to na psychiku je, pokud máš tohle všechno za sebou, tak je asi důvod, proč chceš rovnou podstoupit dárcovství… Pokud je s tím i partner v pohodě, tak do toho jděte, nervy máme jen jedny
Já bych po mých zkušenostech už šla do darovaných rovnou. Mohla jsem tak mít děti mnohem dřív.
Z DV mám dvě děti a šlo to hned, zatímco moje vajíčka se nikdy ani nevytvořily.
@Anežka9409 píše: Více
Ahoj, děkuji za podporu a mám pocit, že jsi to vystihla naprosto přesně - už první snažení trvalo 3 roky, včetně několika vyšetření, vystřídání dvou CAR, pěti IUI, jednoho nativního IVF a jednoho plného IVF. Už tehdy mě to naprosto vyčerpalo a málem zničilo vztah. Kdyby se pak dcera nepodařila po 4 letech prirozene, asi bychom už spolu s manželem nebyli. Kdo dlouhé snazeni nezažil, nikdy to nepochopí😞. A to nám žádný objektivní důvod proč to neslo nenašli. Teď už mám nízké AMH, nepruchozi vejcovod a spermio taky nic moc, takže na IVF je šance (kvůli nízkému AMH) malá
. Už si nechci ničit zdraví ani nervy a mít neplodnost jednou provždy uzavřenou. Jaký je u Vás důvod k dárcovství? Drzim palce, ať vše zvladnete!
Ahoj, prosím, je tu někdo, kdo šel rovnou do darovaných vajíček bez předchozích pokusů s vlastními vajíčky? Ať už z důvodu nízkého AMH a tím i nižších šancí na úspěch při IVF s vlastními, nebo z důvodu toho, že jste nemohly/nechtěly podstupovat náročnou hormonální stimulaci? Nebo z jiných důvodů?
Jedno,,bio” dítě už s manželem máme.
Prosím o reakci jen těch, které s tím mají vlastní zkušenost!
A prosím o zachování anonymity z důvodu citlivého tématu.