Kdy a jak se učit, když chodím ještě do práce?

21091
12.2.19 11:03

@juicee Pokud to nejde, pak bych to zkusila pořešit a podomlouvat s rodinou, abys měla třeba jeden den v týdnu klid. Na nutné případy si vzala dovolenou. Já jsem třeba opačný typ a nejlíp se mně učilo a psalo tak od 22:00 a dál…Ale pak jsem zase musela spát ráno.

Ono můžeš zkusit třeba čaje s povbuzujícími účinky, ale pokud musíš fungovat i přes den, pak bych to nelámala přes koleno a snažila se domluvit s lidmi kolem. Nevím jakou máš práci, jestli bys třeba měla chvilku se na to podívat a nebo třeba při dojíždění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2250
12.2.19 11:10

Hold rodina bude muset jit stranou jak v tydnu tak o vikendech, pokud mas maly deti tak asi nic moc, ale u vetsich proste vysvetlit, ze mama tady nejakou dobu pro ne po praci nebude a ze se budou muset zabavit samy.
A doporucuju, me strasne pomaha si delat vypisky normlane na papir a psat si to co nevim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
345
12.2.19 12:07

@P4ja já bych se taky radši ušila po nocích, ale vstávám po páté, a to je potom peklo :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
345
12.2.19 12:08

@Leenvecka takže vezmeš skripta, papír a přepisuješ důležité věci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
12.2.19 12:08
@juicee píše:
@P4ja já bych se taky radši ušila po nocích, ale vstávám po páté, a to je potom peklo :-(

Tak každý je jiný. Tak pokud ti to nevyhovuje, pak musíš najít jiný systém. Když jsem chodila do práce, taky jsem se neučila v noci. Resp. noc mně zbyla jen na dovolené a nebo o víkendu. Jinak jsem to řešila přes den, kdy to šlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
12.2.19 12:11
@juicee píše:
@Leenvecka takže vezmeš skripta, papír a přepisuješ důležité věci?

To už je druhá věc, pokud nevíš, jak se nejlíp učit. Někomu vyhovují podtrhaná skripta, jiný to přepisuje rukou. Což říkají, že je fajn, protože si to líp zapamatuješ. Někdo si to namluví do mp3. Ale každý to máme jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
12.2.19 12:19

Nacetla jsem si na diktafon vypracovane otazky a poustim si je postupne, prubezne. Kdyz jsem sama doma, tak pri kazde cinnosti. Nebo si davam sluchatka. To jsem zjistila, ze mi vyhovuje.
Tento tyden mame jarni prazdniny, decka jsem poslala na prazdniny, tak prubezne od rana az do noci pisu. Uz treti den delam tabulky a grafy. Dneska je dodelam a zitra pod ne budu psat vyhodnoceni. A udelala jsem blbost, nepsala jsem ve treti osobe, takze budu muset jit od hora dolu a vse preformulovat. S tou treti osobou svadim boj.
Behem tydne po praci jsem unavena. Nejradeji bych cast udelala v cervnu a cast v rijnu.
Uz jsem zvazovala, kdyz jsem na tom byla zle u bakalarky, ze požádáme rektora, abych komplet sla ke statnicim az v rijnu. Segra psala, at to nedelam, nic neodkladam, kdyz ted neco nedam, tak si to opravim, ale nenechavat si vse pak.
Nervy pracuji, bojim se vic a vic. Od listopadu jsem mela krizi, ze jsem to chtela vzdat uplne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
345
12.2.19 12:52

@Kelsey Jak já ti rozumím. Na podzim jsem měla taky hroznou krizi a chtěla jsem se vším seknout. Ty sis vzala dovolenou? Já si ji právě šetřím až na státnice, ale taky bych uvítala týden na sepsání bakalářky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
702
12.2.19 12:54

já se teda učím večer… cca od 19:00 - do 23:00, někdy teda i déle, ale nejvíc mi pomáhá to, že si nejdřív otázky sama vypracuji, přepíšu si to, čemu nerozumím vlastníma slovama, aby to pro mě bylo pochopitelné a dobře zapamatovatelné. A pak během dne, ideálně na procházce se psem si to vyprávím, jako kdybych byla na zkoušce. To dělám i při vaření nebo mytí nádobí, při úklidu. Občas sice působím jako blázen, ale mě to takhle funguje. Když už pak trochu umím, tak si na lístečky napíšu témata, okruhy ke zkoušce a ty si doma náhodně tahám a při úklidu mluvím, jako kdybych byla „na potítku“ :-) docela to funguje. :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
345
12.2.19 12:57
@B.O.K. Team píše:
já se teda učím večer… cca od 19:00 - do 23:00, někdy teda i déle, ale nejvíc mi pomáhá to, že si nejdřív otázky sama vypracuji, přepíšu si to, čemu nerozumím vlastníma slovama, aby to pro mě bylo pochopitelné a dobře zapamatovatelné. A pak během dne, ideálně na procházce se psem si to vyprávím, jako kdybych byla na zkoušce. To dělám i při vaření nebo mytí nádobí, při úklidu. Občas sice působím jako blázen, ale mě to takhle funguje. Když už pak trochu umím, tak si na lístečky napíšu témata, okruhy ke zkoušce a ty si doma náhodně tahám a při úklidu mluvím, jako kdybych byla „na potítku“ :-) docela to funguje. :lol: :lol:

Přijde mi to jako spousta práce navíc, ale zas když to funguje :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
12.2.19 13:01
@juicee píše:
Přijde mi to jako spousta práce navíc, ale zas když to funguje :potlesk:

Mně to přijde dost normální. Resp. neznám člověka, kterému by stačilo si přečíst skripta a basta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
797
12.2.19 13:09

Mne se osvedcilo ucit se cestou do a z prace 50 min mhd 2*denne), vypsala jsem si kostru otazek a cetla to. Doma jsem se domluvila s manzelem na dnech, kdy se postaral o deti kompletne a ja jsem se ucila od prichodu domu do cca 21-22hod, to jsem prochazela ty omacky co jsou navic k tem kostram otazek. Nikdy ne vnoci. Pak i o vikendech. Pri uceni si klicove veci pisu (napr ruzne deleni, vzorecky, definice,atd, ). Dovolenou jsem si vzala az pred samotnou zkouskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.2.19 13:11

Nechci být pesimista, ale mám státnice na magistru za sebou asi měsíc, ale já bych to teda rozhodně s full-time prací a péčí o rodinu nedala. Je ale pravda, že škola, co jsem dělala, je silně výběrová. Třeba máš lehčí školu, jsi víc připravená z průběhu studia atd. Každopádně, ve vlastním zájmu to, co není životně důležitý, přehoď na druhou kolej. Není to na celej život, až to budeš mít hotový, tak to lidem okolo vynahradíš.
My jsme zatím sami dva, a partner dělal v domácnosti vše a já jsem se soustředila na školu. Poslední tři týdny jsem ani nevyšla z bytu :D

Učila jsem se vždy od 10 do 16 s pauzami (o těch napíšu níž). Jak se to blížilo, tak i dýl, týden před státnicema to byla příprava od 9 do 21, ale to nebylo jen memorování otázek, ale i jiné druhy přípravy. Dohromady jsem to dělala 3 měsíce jednu státnici (3 předměty).

Systém jsem měla takový, že nejdřív jsem si ke všemu, z čeho jsem byla zkoušená, přečetla učebnici, co ve škole doporučili, v té jsem si podtrhala. Zároveň jsem si k tomu přečetla vypracované otázky, do kterých jsem si doplnila/opravila to, co jsem se dočetla v knížce. Taky jsem si dohledala, čemu jsem nerozuměla/nebylo dostatečně popsáno v otázkách nebo knížkách.
Pak jsem si připravila ke každé otázce svoje vlastní malé výpisky, asi tak na čtvrt stránky ke každé otázce. Měsíc - měsíc a půl předem jsem se začala učit otázky, co kolují mezi studenty vypracované - já se je učím tím, že si je prostě čtu furt dokola do zblbnutí. Vždycky den/dva potom, co jsem si přečetla tu kterou otázku jsem si to zopakovala z těch mých výpisek, abych si všechno najednou držela v aktivní paměti. Zároveň mě po večerech partner zkoušel z otázek - hodně mi to pomáhá, abych si nacvičila odpovídání na otázky, formulování znalostí do celých vět, naučila se o té otázce sama začít mluvit apod… Pár dní před státnicema už jsem jen procházela vlastní výpisky, aby se v tom opakování na každou otázku jakoby „často dostalo“.

Během učení je strašně důležitý si dělat pravidelný pauzy. Já osobně jedu pomodoro techniku - dají se k tomu stáhnou i různé časovače do telefonu. Princip je takový, že se X minut učíš (já dělám 30 min, tak mi to vyhovuje nejvíc i vzhledem k délce otázek) a pak máš 5 minut pauzu (záchod, pití, atd.). Po 4 cyklech je delší pauza (třeba na jídlo). Celé to ale stojí na tom, že během těch X učících minut neděláš nic jiného, jakože vůbec. Žádný pití, záchody a jiný zdržování, aby se nenarušovalo soustředění. Musím se ale přiznat, že jsem trochu podváděla v tom, že jsem si dělala třeba hodinovou pauzu na oběd, což by se nemělo. Dobrý na tom je, že to člověka docela donutí se učit, a že si člověk dobře udrží pozornost po delší dobu, než kdyby se učil v kuse.

Z mé zkušenosti ještě skoro důležitější než to, jestli si člověk přečetl otázky 12× nebo 13× je dobře u toho jíst (tj. relativně zdravě), dobře spát, a hlavně duševní pohoda! Já jsem plašan, takže jsem se vždycky musela soustředit na konkrétní cíle konkrétního dne a moc nemyslet na tu děsivou zkoušku na konci… Když máš splněný denní cíl, tak se věnuj tomu, co tě baví a pomůže ti na to nemyslet, ať jsi v pohodě. A ještě jsem teda jedla rybí olej, co má být dobrej na mozek, ale to nevím, jestli mělo efekt. :D Možná jsem spíš měla jen dobrej pocit, že něco dělám.

Hlavně se moc nenervuj, a hodně štěstí! Státnice jsou beztak hlavně zkouška duševní odolnosti. Snad ti můj „návod“ aspoň trochu pomůže ;-)

L. (Anonym proto, že pokud by mě někdo podle návodu poznal, aby si to nespojil s dalšími diskuzemi kam píšu.)

• Citovat
  • Upravit
345
12.2.19 13:42
@Anonymní píše:
Nechci být pesimista, ale mám státnice na magistru za sebou asi měsíc, ale já bych to teda rozhodně s full-time prací a péčí o rodinu nedala. Je ale pravda, že škola, co jsem dělala, je silně výběrová. Třeba máš lehčí školu, jsi víc připravená z průběhu studia atd. Každopádně, ve vlastním zájmu to, co není životně důležitý, přehoď na druhou kolej. Není to na celej život, až to budeš mít hotový, tak to lidem okolo vynahradíš.
My jsme zatím sami dva, a partner dělal v domácnosti vše a já jsem se soustředila na školu. Poslední tři týdny jsem ani nevyšla z bytu :D

Učila jsem se vždy od 10 do 16 s pauzami (o těch napíšu níž). Jak se to blížilo, tak i dýl, týden před státnicema to byla příprava od 9 do 21, ale to nebylo jen memorování otázek, ale i jiné druhy přípravy. Dohromady jsem to dělala 3 měsíce jednu státnici (3 předměty).

Systém jsem měla takový, že nejdřív jsem si ke všemu, z čeho jsem byla zkoušená, přečetla učebnici, co ve škole doporučili, v té jsem si podtrhala. Zároveň jsem si k tomu přečetla vypracované otázky, do kterých jsem si doplnila/opravila to, co jsem se dočetla v knížce. Taky jsem si dohledala, čemu jsem nerozuměla/nebylo dostatečně popsáno v otázkách nebo knížkách.
Pak jsem si připravila ke každé otázce svoje vlastní malé výpisky, asi tak na čtvrt stránky ke každé otázce. Měsíc - měsíc a půl předem jsem se začala učit otázky, co kolují mezi studenty vypracované - já se je učím tím, že si je prostě čtu furt dokola do zblbnutí. Vždycky den/dva potom, co jsem si přečetla tu kterou otázku jsem si to zopakovala z těch mých výpisek, abych si všechno najednou držela v aktivní paměti. Zároveň mě po večerech partner zkoušel z otázek - hodně mi to pomáhá, abych si nacvičila odpovídání na otázky, formulování znalostí do celých vět, naučila se o té otázce sama začít mluvit apod… Pár dní před státnicema už jsem jen procházela vlastní výpisky, aby se v tom opakování na každou otázku jakoby „často dostalo“.

Během učení je strašně důležitý si dělat pravidelný pauzy. Já osobně jedu pomodoro techniku - dají se k tomu stáhnou i různé časovače do telefonu. Princip je takový, že se X minut učíš (já dělám 30 min, tak mi to vyhovuje nejvíc i vzhledem k délce otázek) a pak máš 5 minut pauzu (záchod, pití, atd.). Po 4 cyklech je delší pauza (třeba na jídlo). Celé to ale stojí na tom, že během těch X učících minut neděláš nic jiného, jakože vůbec. Žádný pití, záchody a jiný zdržování, aby se nenarušovalo soustředění. Musím se ale přiznat, že jsem trochu podváděla v tom, že jsem si dělala třeba hodinovou pauzu na oběd, což by se nemělo. Dobrý na tom je, že to člověka docela donutí se učit, a že si člověk dobře udrží pozornost po delší dobu, než kdyby se učil v kuse.

Z mé zkušenosti ještě skoro důležitější než to, jestli si člověk přečetl otázky 12× nebo 13× je dobře u toho jíst (tj. relativně zdravě), dobře spát, a hlavně duševní pohoda! Já jsem plašan, takže jsem se vždycky musela soustředit na konkrétní cíle konkrétního dne a moc nemyslet na tu děsivou zkoušku na konci… Když máš splněný denní cíl, tak se věnuj tomu, co tě baví a pomůže ti na to nemyslet, ať jsi v pohodě. A ještě jsem teda jedla rybí olej, co má být dobrej na mozek, ale to nevím, jestli mělo efekt. :D Možná jsem spíš měla jen dobrej pocit, že něco dělám.

Hlavně se moc nenervuj, a hodně štěstí! Státnice jsou beztak hlavně zkouška duševní odolnosti. Snad ti můj „návod“ aspoň trochu pomůže ;-)

L. (Anonym proto, že pokud by mě někdo podle návodu poznal, aby si to nespojil s dalšími diskuzemi kam píšu.)

Děkuju :srdce: :srdce: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
345
12.2.19 13:43
@Hrnekmleka píše:
Mne se osvedcilo ucit se cestou do a z prace 50 min mhd 2*denne), vypsala jsem si kostru otazek a cetla to. Doma jsem se domluvila s manzelem na dnech, kdy se postaral o deti kompletne a ja jsem se ucila od prichodu domu do cca 21-22hod, to jsem prochazela ty omacky co jsou navic k tem kostram otazek. Nikdy ne vnoci. Pak i o vikendech. Pri uceni si klicove veci pisu (napr ruzne deleni, vzorecky, definice,atd, ). Dovolenou jsem si vzala az pred samotnou zkouskou.

Moc děkuji za tip. :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko