Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, zajímalo by mě, kdy vaše děti udržely aspoň chvíli směr chůze. To jsem si totiž tak juchala, že ta naše treperenda už chodí, jenže chodí kam chce
Vím, že má ještě čas, ale kdy už..?
Stačilo by třeba 10min prochajda do místního krámku či na poštu.
No, tak když se mu chce, tak jde, kam chci já. Když ne, tak prchne
Nepřijde mi to jiné, než když se naučil chodit - akorát je rychlejší ![]()
Směr drží suverénně co začala chodit, ovšem často jiný než zamýšlím já…
(Osvědčilo se mi příliš to dítko nepopohánět, pořád slovně nepobízet a jít si po svém, ono VĚTŠINOU dobrovolně ztratit maminku nechce
)
Starší udržel směr od dvou let, mladší ho nedrží ani omylem
A nevypadá, že by s tím chtěl začínat.
Náš začal až teď, cca rok a půl. Má naučené trasy, zas je trochu problém, když chci jít jinudy. ![]()
Ahoj. Mája zatím venku chodí jen s kočárkem, ale směr udrží od prvních krůčků. Zato Anežka ho leckdy neudrží dodnes
.
Tomu nerozumím - jak jako „udržely směr chůze“?
![]()
Chodit rovně moje děti uměly od prvního samostatného krůčku… ale tam, kam samy uznaly za vhodné. Že bych je vzala za ruku, šla s nimi do obchodu a ony vedle mne spořádaně ťapaly, to u mladšího nefunguje ani teď, ve 20 měsících. Dojde na místo určení, ale trvá to třeba hodinu, protože mezitím se jde tisíckrát projít jinam, než potřebujeme.
To není o umění chůze, to je o vyspělosti hlavičky ![]()
zuzouš píše:
Ahoj, zajímalo by mě, kdy vaše děti udržely aspoň chvíli směr chůze. To jsem si totiž tak juchala, že ta naše treperenda už chodí, jenže chodí kam chce![]()
Vím, že má ještě čas, ale kdy už..?
Stačilo by třeba 10min prochajda do místního krámku či na poštu.
Já šla včera se synem k autu cca 100 m a přišla jsem na zlepšovák
má podávací období, na výzvu „dej“ tak jsem mu do ruky vrazila Tesco tašku a po cca 10 krocích jsem dřepla na bobek a řekla dej, on ke mě přišel já porovnala tašku a znova byla jsem jak debil
ale k autu jsme došli celkem rychle ![]()
Přesně jsi na to kápla
. Pokud dítě nemůže zajet auto, nemůže spadnout do nějaké díry či ho sežrat krokodýl
. Potíž nastává, kdy je dítku fuk, že matka zmizela…a šmíruje ho, třeba za rohem
. To byl třeba náš případ, ale matka tyranka ho vycvičila
.
Pipet píše:
Směr drží suverénně co začala chodit, ovšem často jiný než zamýšlím já…
(Osvědčilo se mi příliš to dítko nepopohánět, pořád slovně nepobízet a jít si po svém, ono VĚTŠINOU dobrovolně ztratit maminku nechce)
BohunkaP píše:
Tomu nerozumím - jak jako „udržely směr chůze“?![]()
![]()
Chodit rovně moje děti uměly od prvního samostatného krůčku… ale tam, kam samy uznaly za vhodné. Že bych je vzala za ruku, šla s nimi do obchodu a ony vedle mne spořádaně ťapaly, to u mladšího nefunguje ani teď, ve 20 měsících. Dojde na místo určení, ale trvá to třeba hodinu, protože mezitím se jde tisíckrát projít jinam, než potřebujeme.
To není o umění chůze, to je o vyspělosti hlavičky
Myslím tím, že jako já jdu někam a dítě jde se mnou. Ne že já jdu, po pár krocích se zastavím, otočím, vrátím se a vyndám dítě z nějakého záhonku, opět nasměruju a tak dokola
Prostě že drží stejný cíl cesty jako já, líp to asi popsat nedokážu ![]()
Ženy vy mě děsíte
No v zimě to třeba bude jednodušší, když budou závěje a jediná malá vyšlapaná cestička, bude prostě muset jí rovně dopředu
Nojo tak musíme ještě dlouho pilovat a trénovat.
No, ono se jí musí to chození napřed trochu omrzet, aby chodita NĚKAM!A to potrvá…
zuzouš píše:BohunkaP píše:
Tomu nerozumím - jak jako „udržely směr chůze“?![]()
![]()
To není o umění chůze, to je o vyspělosti hlavičkyMyslím tím, že jako já jdu někam a dítě jde se mnou. Ne že já jdu, po pár krocích se zastavím, otočím, vrátím se a vyndám dítě z nějakého záhonku, opět nasměruju a tak dokola
Ženy vy mě děsíteProstě že drží stejný cíl cesty jako já, líp to asi popsat nedokážu
No v zimě to třeba bude jednodušší, když budou závěje a jediná malá vyšlapaná cestička, bude prostě muset jí rovně dopředu
Nojo tak musíme ještě dlouho pilovat a trénovat.
Tak takhle to u nás občas nefunguje ani teď
Když potřebuju jít nakoupit, malej zrovna potřebuje trhat všechny kytičky, co potkáme, nebo klacíkem „sekat“ trávu… Když byl mladší, bylo to lepší, to chtěl chodit za ruku, ale teď je to na bednu. A že za ním nejdu mu je úplně fuk. Naopak, když se zastavím a on chce někam jít, drží směr úplně přesně a je mu putna, že já jsem x metrů od něj a nejdu za ním…
Je mu 22 měsíců… ![]()
Nedělejte si z toho hlavu, dřív nebo později se to naučí, pak to budou umět a chtít s vámi jít kamkoliv a než se nadějete, přijde období, kdy s vámi nebudou chtít jít nikam. Takže si je užívejte, dokud to jde, čas strašně utíká
.
U nás je to tak, že malá drží směr - a já jí držím ruku. ![]()
Co si tak vzpomínám, tak to u staršího začalo fungovat někdy přes zimu, takže cca 1,5 roku. Jenže ten procházel intenzivní drezurou, jelikož jsem věděla, že na jaře přijde o kočárek.
Přes zimu se nám taky perfektně cvičilo zastavení před silnicí. Jak byly všude sněhové bariéry, u nás kolem půl metru, tak bylo dobře vidět, kde začíná silnice. A že by vběhl do silnice mimo přechod - fyzicky nemožné.