Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky nevíte od kdy se mimi považuje za donošené a má vyvinuté všechny orgány i plíce? Včera večer mně chytly dost silné kontrakce i teď to občas cítím naštěstí zatím nejsou pravidelné ale i tak mně chytly obavy
díky
jsi uz na konci, fakt neni co resit, kdybys rodila ted, dite uz bude fakt ok, kazdopadne podle oficialnich tabulek je nedonosenec narozen pod 37 tyden. hele mas tam jedno, tak je velke dost, ja rodila v 33 a dva, tvoje mimi uz kolem 3kil mit bude, takze klid
mě v porodnici říkali, že od 37tt je dítě hraničně donošené a od 38tt donošené. Viktora sem rodila 37+3tt, měl 3640g a byl veden jako hraničně donošený. no nevím, kolik by tak měl, kdyby byl ve 40tt
![]()
ale inak třeba dvojčata se běžně rodí od 36tt
takže klid. každý den je dobrý, ale v tomto týdnu by to mimčo už zvládlo absolutně s přehledem. orgány má vyvinuté, teď už jen nabírá na váze.
U Apolináře berou mimča od 36+1 za hotová, která už mohou být na klasickém novorozeneckém.
Ahoj ja mela malou 37 presne a pod 37 je nedonosene a vaha 2600 a my meli 2620 a byli jsme povazovane za donosene.
Tak samozřejmě, že všichni napíšou, že je to OK. Ale já rodila dítě 36+2 a vůbec to v pořádku nebylo, měl nedovivinuté plíce, týden byl na JIP a ještě byl strašně slabý, takže to vypadalo, že nebude schopen sám jíst a bude se muset vrátit na nitrožilní výživu. Takže pokud si myslíš, že bys mohla rodit, tak by se to mohlo ještě zastavit.
od 37+0 je dítě donošené. Váha by měla být nad 2,5kg.
Jinak si nemyslím, že by komukoliv zastavovali porod ve 37.tt, pokud je správně určený termín, tak by dítě už teď opravdu nemělo mít problémy. Problémy s adaptací může mít zrovna tak donošenec narozený po termínu.
Kdyžtak přeju hodně štěstí, jestli porodíš, tak bych řekla, že k tomu má miminko svůj důvod, proč se raději vydat do světa malinko dřív ![]()
Jak ktera porodnice
HK to bere od 38+0 a 2500g
Nase Zuzka se narodila 37+6 a mela 2590g (normalne zdrave donosene dite, apgar 10,10,10 - za 3 dny jsme sly domu), ale sestricka mi rikala, ze jsme meli o tech 90 gramu kliku. Ze kdyby mela pod 2500g, ze by ji kvuli tydnu narozeni soupli na detskou kliniku na nedonosence
![]()
Malej se narodil 36+5 a váha 2420g, a byl normálně na 6tinedělí a po třech dnech jsme šli domů. byl moc šikovný a v pohodě přibíral
![]()
Tak ta váha nehraje roli, donošenost je jedna věc a hypotrofie druhá. Aby mimi bylo váhově v pořádku (eutrofické) je to váha 2800g. A donošenost se bere ukončený 37.tt (37+0tt) a vyvolává se při vstupu do 38.tt, tj. 37+1. ![]()
milan333 píše:
Tak samozřejmě, že všichni napíšou, že je to OK. Ale já rodila dítě 36+2 a vůbec to v pořádku nebylo, měl nedovivinuté plíce, týden byl na JIP a ještě byl strašně slabý, takže to vypadalo, že nebude schopen sám jíst a bude se muset vrátit na nitrožilní výživu. Takže pokud si myslíš, že bys mohla rodit, tak by se to mohlo ještě zastavit.
Ono to bude dost individuální. Já jsem rodila 33+4, všechno v pořádku, plíce hotové. Apgar skore 9-10-10. Váha 2 300. Měli jsme v dg hraniční nezralost. Jinak podle učebnic je to jak už holky psaly po 37 týdnu. Myslím, že už můžeš být úplně v klidu (jestli se to tak před porodem dá říct
), miminko si teď řekne samo, kdy bude chtít ven. Přeju hodně štěstí!!