Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Esmeralda1998 píše:
@stinga to bychom měli už i já a přítel, ne? Oba jsme negativní (testy proběhly včera)..
Všem ostatním moc děkuju za radypočkám do zítřejšího rána a vezmu ji pro jistotu k Dr.
Přes den hravá a veselá je, jen ráno a večer je mrzutá a doléhá to na nitak snad to nebude nic vážného. Chuť k jídlu moc nemá, ale vývar a pečené kuře neodmítla, na večeři měla jahlovou kaši a taky si malinko dala. Dnes ještě tedy nejedla, ale snad aspoň trošku oběda sní.. s pitím trošku bojujeme, ale snaží se, co to jde.
Jinak, nemá někdo prosím nějakou radu, jak do dítěte dostat kapky do nosu a sirup na kašel? Kapky dávám bohužel za doprovodu pláče, ale bohužel musím, jinak by nemohla dýchat vůbec a pusou to pořádně neumí, nebo nechce. A sirup na kašel do ní nedostanu vůbec. Vycítí ho v mléku, v jídle, všude.. samotný ho taky nesní.. díky
Dítě musí vědět, že když se děje cokoliv nepříjemného, může to kdykoliv stopnout.
Takže kapu tak, že to rozfázuju. Ukážu kapky, schovám. Ukážu, schovám. Když to snese, dám kapátko k obličeji a dám pryč. K obličeji a pryč. A říkám to takto nahlas. A říkám - když ti to bude vadit, řekneš a já přestanu. A dodržím to. Pak se kapátkem dotknu nosu a pryč. Dotknu a pryč. Když jí to vadí, vrátím se o krok zpátky.
Jakmile zvládne dotknutí kapátkem, dotknu se nosu kousek vevnitř. Dotknu a pryč, dotknu a pryč. Jakmile to dítě klidně snáší, řeknu že kápnu. Většinou to takto postupně funguje. Ale je zásadní to opravdu dodržet a zastavit, když jí to vadí a řekne si o to.
Sirup na kašel bych nedávala, pokud se vyloženě nedusí, stejně to moc nefunguje.
Na snížení teploty doporučuju tvaroh do ponožek, nasadit na nožky a nechat na nohách. Když ponožky sundávám, tak je tvaroh vyschlý a drobivý. Samozřejmě i tady platí, že se může dávat jen když dítě nemá studené končetiny. U nás to zabírá naprosto perfektně.
@stinga píše:
@Esmeralda1998 i když mně neděkuješ, rady zde - kapky do nosu - jedině dítě zalehnout, držet ruce a násilím nebo ve spánku,
sirup proti kašli - do plastové injekční stříkačky natáhnout a dítěti dát do pusy koutkem úst, držet pusinku zavřenou a vtlačit obsah do pusy, pak pusinku ještě chvíli držet, aby to nevyplivla
Ja taky tak. Ne vzdy se mi podari ho presvecit bez boje.
Díky všem za rady, nakonec jsem vyrazila ještě dnes a malá má šíleně rozjetou angínu. Do pusy mě nenapadlo se podívat, jsem blbec
. Takže máme ATB a snad bude brzy lépe. Všem moc děkuji za rady a tipy! ![]()
@Esmeralda1998 tak to je fajn že jste jeli, asi zafungovala tvá intuice, zbytečně by se holčička trápila bez ATB - ono v době covidu člověk už i zapomíná, že existují i staré známé nemoci - teď už se jí uleví
![]()
@Esmeralda1998 jeje, snad je ji dnes uz trochu lip. Hele, to jsi nemohla poznat, jinak bychom doktory nepotrebovali. Dobre, ze jste jely.
Sice u 2letého dítěte je klasická bakteriální angína spíše vzácnější, ale na angínu se stejně dává poměrně úzkospektrý penicilin-V, který rezistenci i v případě ev. nadbytečného užití nezvýší (všechny ostatní bakterie kromě pyogenního streptokoka už jsou na něj prakticky tak či tak rezistentní).
2 až 3 dny s horečkou počkat (u „rozumně velkého“ dítěte, nikoliv třeba u 2měsíčního kojence), než jít k doktorovi - to zní rozumně (a já s tím souhlasím), ale na ambulancích s nepřetržitým provozem pro dospělé i pro děti mají často zkušenosti, že mnozí nepočkají ani 3 hodiny…