Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pokud to není nějaký nedochůdče, tak coby ne? Naopak je to zdravé přeci, chodit na čerstvý vzduch. Novoš by neměl jít ven, když je mínus 5 a chladněji, jak se tu už psalo. Ale normálně donošené zdravé dítě klidně teď může ven na procházku, vždyť nemrzne, prospěje to všem ![]()
S obouma jsem sla hned po propusteni z nemocnice, by mi hrablo sedet sestinedeli doma ![]()
Druhý den po příchodu z porodnice.
Samozřejmě ne nikde po obchodech a procházky postupně prodlužovat.
Šestinedělí je odpočinek pro matku, opravdu bys měla odpočívat co to jde, takže nemusíš chodit s kočárem nějaké tůry.
Pokud není dítě nějakým způsobem nemocné, tak nevidim důvod proč nejít ven. Myslím, že se říkalo, že by dítko mělo dosáhnout tří kil, kvůli špatné termoregulaci, ale jinak proč ne?
Těžko rict, proč tě doktorka drží v izolaci. Vždyť i u ní si musela být už minimálně třikrát… ![]()
@LadyLaggg píše:
Paní doktorka zamrzla před třiceti lety ne?Jako záleží na počasí, dcera se narodila do -25 stupňů, tak to jsme pár dnů počkali, ale spíš proto, že se nechtělo nám.
Teď s očekávaným květnovým dítkem předpokládám, že budem chodit hned, mladší se sama do školky neodvede.
Já měla poslední dokonce ve 2 tydnech na školkové besídce
jasně nebyl teda covid, ale ven pokud není pod nulou je dobré jít klidně den nebo 2 po návratu z porodnice
A když je těch dětí víc, tak se prostě musí fungovat hned…
Tak ono dost záleží na tom, kolik to dítě váží. Pokud nemá 3kg, nedokáže samo udržet termoregulaci a venku by mělo být opravdu omezenou dobu, protože nejde ohlídat podchlazení a přehřátí organismu. Takže bych se v první řadě ptala lékařky, proč jsem dostala takové doporučení a až potom se ptala na názory tady.
@Janli píše:
Tak ono dost záleží na tom, kolik to dítě váží. Pokud nemá 3kg, nedokáže samo udržet termoregulaci a venku by mělo být opravdu omezenou dobu, protože nejde ohlídat podchlazení a přehřátí organismu. Takže bych se v první řadě ptala lékařky, proč jsem dostala takové doporučení a až potom se ptala na názory tady.
Možná v extrémních mrazech by takové dítě chodit nemělo. Ovšem já chodila uz v porodnici na dvůr, kvůli nedonošenosti jsme museli byt v porodnici dele.
@jannina1 píše:
Možná v extrémních mrazech by takové dítě chodit nemělo. Ovšem já chodila uz v porodnici na dvůr, kvůli nedonošenosti jsme museli byt v porodnici dele.
No mně to s nedonošenou říkali taky, že je dobré ty 3 kg dodržet. A to mám letní miminko.
@LadyLaggg mám květnového a bylo to super, furt jsme byli venku i na cele dny.
@jannina1 píše:
V jakýmkoliv počasí. Zdůrazňovali mi to jak v porodnici, tak dětská lékařka. Je to pro ty děti důležitý, aby se zbytečně nezaťežoval organismus a dítě se lépe adaptovalo. Proč to malý tělíčko zbytečně zatěžovat výkyvy teplot? Těch pár dní doma vydržet snad není problém…
@Janli Souhlas. Taky jsem to dodržela. Ostatně to trvalo jen chvilku.
@Janli píše:
V jakýmkoliv počasí. Zdůrazňovali mi to jak v porodnici, tak dětská lékařka. Je to pro ty děti důležitý, aby se zbytečně nezaťežoval organismus a dítě se lépe adaptovalo. Proč to malý tělíčko zbytečně zatěžovat výkyvy teplot? Těch pár dní doma vydržet snad není problém…
No tak nas v porodnici zase pobizeli chodit s detmi ven.Ze pry lepe ji a spi. A to byly deti extremne male.Ale zase to bylo v lete.
@Anonymní píše:
Dobrý den, kdy jít s mimcem ven? Mimco má 20dnu. Doktorka říkala že leda tak nás zahradu na 10min.Ze na procházku až po šestinedělí. Co si o tom myslíte? Děkuji za názory
Cože??
Druhý den po návratu z porodnice jsme s kočárkem obešli barák.
@Rive píše: Šestinedělí je pro matku, ne pro dítě
Toto mě zaráží, nám dětská doktorka říkala, že šestinedělí se dodržuje i u novorozence, z toho důvodu že je náchylnější na viry a podobně. Samozřejmě to neznamená být s miminkem skoro 2 měsíce zavřená doma, spíš se vyhýbat uzavřeným místům kde je hodně lidí, omezit návštěvy atd. My jsme měli štěstí, že se nám malá narodila v červnu, takže jsme na návštěvy chodili, trávili jsme je na zahradě ale ani tak nikdo nestrkal hlavu do kočárku. Moje i přítelova babička samy říkali, že je lepší s chováním počkat po šestinedělí a to samé i naše mamky. Tak jsem z toho potom zmatená.
Dýl než týden po narození bych s mimčem doma nebyla, pokud by k tomu nebyl extra důvod. Celé šestinedělí určitě ne, z toho musí být parádní poporodní deprese ![]()