Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak zjistím, kdy má někdo na 100% svátek?
U jednoho jména je svátek psaný na netu ve dvou různých datech. Je to cizí jméno.
Matrika?
@Karinka323 píše: Více
tak Petr je taky ve dvou termínech. Záleží na tom člověku, který den to slaví.
Tak si prostě jeden vyber, Petr má taky svátek 2×.
A dříve, když bylo v kalendáři x Marií, Janů atd. se dávalo to z jmen, které následovalo nejblíže po narození, tak se můžeš inspirovat.
@Kelsey píše: Více
ale když je ve dvou termínech, jak píše, tak ti fakt net nepomůže. To prostě záleží na tom člověku.
@vokishka píše: Více
Dcera tam má taky dva termíny psané. Nebo dokonce i tři. My jsme si vybrali, který je nám bližší. Nemá naší kalendářovku.
@Kelsey píše: Více
ano, to chápu, ale zakladatelka ví, že tam má dva termíny. Ale internet jí neřekne, který termín si vybral ten dotyčný.
Pokud to řešíš u svého dítěte, tak si prostě jeden termín vyber, nebo klidně oba, někdo neslaví svátky vůbec, tak proč by někdo nemohl slavit dva… muzes se taky podivat, kdy byly ty stranky, kalendare mebo kdes to hledala, vydane a vyber si datum z toho nejnovejsiho. Pokud to řešíš u známých, že chceš popřát a nevíš, kdy, tak se dotyčného zeptej.
@Karinka323 píše: Více
Tak se ho zeptej, to máš nejjistější.
Třeba moje teta je Jaroslava a svátek neslaví v červenci na Jaroslavu, ale v dubnu na Jaroslava (když se narodila, Jaroslava v kalendáři nebyla, Jaroslav ano). Moje mého v té podobě, jak ho mám v rodném listě, v kalendáři třeba není a slavím na obdobné. A je to spíš náhodný výběr, protože když jsem byla malá, bylo v kalendáři ještě další obdobné jméno a rodiče si z obou možností vybrali zrovna tuhle. Kdyby si vybrali tu druhou možnost, slavila bych na úplně cizí jméno, když pak ta verze z kalendáře zmizla.
U běžných kalendářů určuje jména ten, kdo kalendář vydává - tedy tiskárna. Obvykle jsou stejná, ale můžou tam natisknout, co chtí. Oficiálně dané to bylo do listopadové revoluce.
Ze zákona jsou dané jen státní svátky a dny pracovního klidu.
Jediný závazný je církevní kalendář, tam určují orgány církve, kdy se připomíná ten který světec. Nevím přesně, nejsem věřící.
Lidé slaví různě. Jan bývá v kalendáři jen jednou (24. června na Jana Křtitele), ale znám několik Janů, kteří slaví 16. května (na Jana Nepomuckého). Petr bývá v kalendáři dvakrát (22. února nějaký bezvýznamný světec a 29. června Petr a Pavel apoštolové). Znám několik Petrů a všichni slaví 29. června.
@Hledam94 píše: Více
a já znám několik Petrů, kteří to slaví v únoru. Připadá mi to i logičtější, je tam Petr sám.
Moje teta je Marie a svatek na Marii v zari neslaví. Slavi ho 15.8. na Hanu, protoze driv bylo 15.8. církevní svatek Nanebevzetí panny Marie. Babicce bylo pres devadesát a cely zivot svatek slavila na Marii v zari..
@Hanka1 píše: Více
jo, je to individuální. Proto zakladatelce nepomůže net, musí se prostě zeptat.
Já třeba vím, že jeden Petr slavil až v červnu, protože se narodil až po únorovém svátku. To jeho vysvětlení znělo logicky ![]()
@Venett píše: Více
Zajimavy duvod. „muj“ Petr je kvetnovy a slavi ho v tom unoru