Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, koupila jsem si před cca půl rokem mandarinku. Mám ji krásné obalenou plody, ale nějak nevím, jak poznám, že již jsou zralé a můžu sklízet. Dokážete mi prosím poradit? Děkuji
Také máme mandarinku. Trhali jsme když byly plody oranzove a trochu měkké. Citrón je proti nim extra sladký
Jíst se nedaly.
Trháme už skoro od začátku, co jsem ji dostala od tchýně k narozeninám
. Občas nějaký plod sám upadne.
@Zuzka111111 tak jestli to jsou maličký plody, menší než malý mandarinky v obchodě, tak to bude asi kyselý navěky. V tom případě se to totiž jmenuje calamondin a je dobrý do čaje, na vaření, nebo na marmeládu. On to totiž občas někdo prodává právě jako mandarinku, protože ty plody tak vypadají a kůra stejně i voní. Takže po oloupání bych slupku nevyhazovala, ochutnala plod a potom ještě ochutnala slupku a pokud bude slupka celkem dobrá, ale plod kyselejší, než citrón, tak víš, co to máš
Plod bych utrhla, až bude krásně celý oranžový, některý druhy se dají trhat ještě, když vypadají nedozrále, ale ty zrají až v zimě a pochybuju, že by si měla štěstí na něco takovýho a měla teď už zralý ![]()
Co vím z Portugalska, tak se prodávané mandarinky dělí na dva základní druhy - tzv. clementiny a tangeriny. Clementiny jsou sladké, mají málo jader, uzrávají dříve a jsou spláclejší. Tangeriny jsou kyselejší, mívají jádra, uzrávají později a u šťopky jsou vystouplé do výšky oproti tangerinám. Ty jsou zralé i lehce nazelenalé, zato clementiny dozrávají nádherně do oranžova..