Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, můžu se zeptat, kdy vám zmizela cysta na vaječníku? Já mám na levém, byla mi zjištěna při prohlídce před 2 měsíci, ale myslím, že jsem jí měla už předtím. Takže podle mě už jsem s ní absolvovala tak 4 MS. Dvě byly úplně v pohodě, dvě nic moc, první dny bolest jak kráva. Vždycky jsem doufala, že už jde do háje, ale ten levý vaječník mě pobolívá pořád stejně. Není to nějak velká bolest, ale není to ani extra příjemné, hlavně teda psychicky, protože pořád přemýšlím, jestli třeba nepraskne, jestli to není nějak nebezpečné, atd…. Na kontrolu jdu až za půl roku po této prohlídce, prý to není nutné dřív a cysta nejspíš zmizí. Jenže zatím nic
Beru předepsané vitamíny B… Budu ráda za zkušenosti!
Mně cysta nepraskla a kdyby kdysi praskla, tak by bylo nejspíš po mně. Cysta mi byla odstraněna laparoskopicky. Prasknutí cysty snad znamená akutní břišní příhodu, kterou člověk nemusí přežít, když se její obsah vylije do dutiny břišní. A pak také záleží na její velikosti i obsahu. Větší cysta ti může klidně vaječník rozdrtit. Asi máš nějakou pidi, která tě nijak neohrožuje.
@Anonymní píše:
Mně cysta nepraskla a kdyby kdysi praskla, tak by bylo nejspíš po mně. Cysta mi byla odstraněna laparoskopicky. Prasknutí cysty snad znamená akutní břišní příhodu, kterou člověk nemusí přežít, když se její obsah vylije do dutiny břišní. A pak také záleží na její velikosti i obsahu. Větší cysta ti může klidně vaječník rozdrtit. Asi máš nějakou pidi, která tě nijak neohrožuje.
No prosím tě.
Mne gynekolog řekl, že by to bolelo, ale není to života ohrozujici
@ZustanSeMnou píše:
No prosím tě.
Mne gynekolog řekl, že by to bolelo, ale není to života ohrozujici
Absolutně netuším, jaké různé druhy cyst a s jakým obsahem existují, ale jsem jedenáct let po operaci a cysta mi rozdrtila i ten zmiňovaný vaječník. S tím druhým jsem později bez problémů otěhotněla. U mě šlo skutečně o život ohrožující stav. Předcházela tomu mnohem složitější životní anabáze, kterou tady nechci rozebírat. Takže nejspíš není cysta jako cysta
.
Mě právě doktorka neřekla nic, ani jak je velká a mě nenapadlo se ptát, ještě nemám moc těchto gynekologických zkušeností… takže vůbec nic netuším. Prý pomůžou ty B vitamíny, ale prostě už je to docela dlouho, co je beru a nic, tak si říkám, jestli mi třeba nějak neroste nebo tak a co by bylo kdyby praskla. Nevím ani, jestli je v ní krev nebo voda. Jinak, ten nadpis zní blbě, samozřejmě se neptám na to, kdy praskla, ale kdy zmizela/ odešla s MS
Já jsem teda ani nevěděla, že mám cystu, ale měla jsem asi 6× po sobě děsnou MS a při té poslední jsem myslela, že snad bude po mně. Po jejím skončení jsem pořád cítila ostrou bolest v podbřišku při prudším pohybu, při vstávání z dřepu atd. Šla jsem na gynekologii a tam doktor viděl už jen tekutinu okolo vaječníku, takže prý to byla asi prasklá cysta. Tekutina se sama časem vstřebala. Je to už dva roky, vaječníky mám pořád oba a funkční. Asi závisí na velikosti cysty. Když o ní tvoje doktorka ví a nějak ji zhodnotila, že není třeba ji řešit, tak snad to bude v cajku.
Praskla po velké fyzické aktivitě, na životě mě to neohrozilo, ale zle mi bylo fakt hodně. Ale byla celkem malá, pak sem měla i velké a tam už sem musela na laparo, to by byl průšvih. Mela pres 10cm