Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Potřebovala bych poradit. Za rok a půl mi končí mateřská, poté by jsme s nějakou tou hypotékou šli do přestavby RD. Jak dlouho předtím je potřeba pozvat statika a udělat projekt? A kolik si za to berou? Díky za rady
záleží na tom, s jakýma úředníkama se potkáte. my vyřizovali jen povolení od hasičů 5,5 měsíce
a to to byl jedinej papír, kterej byl potřeba, pak už jen podpis stav.úřadu, ale ten byl zařízenej během tří dní…a na statika počítej tak 2 měsíce na projekt, pokud i se stavební, ne jen statickou částí, tak spíš 3. neříkám, že to nejde rychleji, ale pokud chceš mít jistotu, že to bude, tak asi takhle…
ceny v desítkách tisíc
ale měl by ti říct odhad dopředu
jinak u nás taky rekonstrukce - ale zároveň taky vyměníme krov a tu dostavíme strop a tu ejhle je z toho podkroví
a bez statika
jen na projekt a ještě malovanej mnou (nemám praxi, jen školu)…ale budu v tom bydlet já, že, tak je na mě, jak si to pečlivě namaluju a ohlídám na stavbě
My potřebujeme vyměnit střechu, zrušit pudní prostory a udělat podkroví ale někde jsou nosné zdi, někde ne…v tom aby se člověk vyznal
bez odborníka to nepujde. Ale měnit vzhled baráku se nebude, nic se přistaavovat nebude. Jen uvnitř změny. Ale bude potřeba zavést vodu, topení, všechno…
Pokud budete rekonstruovat i vnitřek domu, tak než přijde projektant, měli byste mít jasno, kam co přijde. S umístěním nábytku a s kuchyní se nebude projektant zabývat. To musíte sami. Možná oslovit designera, aby na stávajícím plánu vám vytvořil návrh vnitřního uspořádání.
Jsou pak projekty, kam se musí dělat nábytek na míru a prodraží se to. Nejhorší je kuchyně, musí se pak předělávat odpad, voda a el. instalace jsou také nevyhovující.
Tohle všechno by mělo být připraveno. Začala bych už teď. Důležité je umístění dveří a směr jejich otevírání a i jejich barva, aby nerušila celkový obraz interiéru, výška okem od podlahy a samotná podlaha. Sbírat informace již teď, abyste nenalítli jen na reklamu.
Já samozřejmě představu mám ale nevím jestli pujde zrealizovat a právě proto potřebuju odborníka ale nějak nevím čím začít…
wewik píše:
Já samozřejmě představu mám ale nevím jestli pujde zrealizovat a právě proto potřebuju odborníka ale nějak nevím čím začít…
pokud už teď mš trochu času, ozvi se třeba nějakýmu statikovi. já za sebe bych řekla projektantovi, co to pak se statikem ošéfuje, ale pokud nejsi od fochu, těžko budeš mít jistotu, že je dobrej a zvládne to… takže spíš statika, nejlíp pokud bude mít k ruce projektanta, se kterým spolupracuje.
prostě projdi web, kdo má jaký doporučení a volej…a i když to budete mít sebedřív, pořád se dá stavět podle rok starýho projektu
ale spíš ne, spíš se to protáhne. a vy pak budete mít jistotu, že hypotéku dostanete (tu vám totiž odklepnou až když dodáte kopii stav.povolení nebo ohlášení)
Jestli mohu poradit, tak první váš krok by měl vést za projektantem. Ten už by měl vše ostatní zařídit. Musíte vědět zda si to budete dělat sami a nebo firma. My jsme pomalu ukonce rekonstrukce, zvedali jsme barák o patro
Taky zajistit popřípadě i stavební dozor.....Chce to pohledat než najdete někoho…Nám to trvalo asi půl roku než jsme vše vyřídili a mohli začít. Než se udělali projekty a vše oznámit na úřad.
Teď jsem zjistila že můj dávný spolužák dělá projektanta
. Tak můj první krok bude zavolat mu
díky moc za rady. Kdyby vás ještě něco napadlo, budu ráda když napíšete ![]()