Keratosis pilaris - jak co nejvíc zmírnit

Anonymní
7.6.19 22:03

Keratosis pilaris

Kdo má osobní zkušenost jak co nejvíc zmírnit. Případně se toho zbavit na dobu používání něčeho. Nerada bych aby z toho jednou dcera byla nešťastná. Má to vážně téměř po celém těle. Díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14376
7.6.19 23:07

Musela jsme si vygooglit, co to vůbec je :oops: a zjistila jsem, že to mám celý život 8o. Dělá se mi to na pažích, měla jsme to hodně v pubertě a teď znovu v těhotenství. Nejvíc mi na to pomáhalo sluníčko, hodně opalovat, nespálit se. Potom také peeling. Mám to i na zadku a tam to bohužel nezmizelo nikdy. A hlavně se mi to dělá víc v období, kdy hodně příberu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
22.9.20 17:50

Oživení diskuse

Ozivuji diskusi a zajímalo by me od tech, kteří trpí na “nemoc“ kuřecí kůže (píšu v uvozovkách, protože to povazuji spis za drobnou kosmetickou vadu na kráse než nemoc), jestli jste vypozorovali nějakou souvislost s konzumovanymi potravinami (studie, co jsem četla, nic neprokázaly), jestli nemoc zdědily všechny vaše deti nebo jen některé a jestli jste trpěli v pubertě i na akné (také jsem nenašla, ze by to muselo souviset). Budu rada i za tipy, co by mohlo pomoci, to obecné (v létě lepsi, po moři lepší, na sluníčko ale nespalit se, zvlhcovat, jemná speciální kosmetika s peelingy) jsem si dohledala. Děkuji :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
22.9.20 18:54

Měl by na to pomáhat retinol a enzymatické peelingy s kyselinami. Rozhodně ne mechanické peelingy, mechanické poškození povede k silněšímu rohovatění.

Pro lepší efekt je lepší kombinovat retinol s vitamínem B - niacinamidem a mazat na očištěnou, okyselenou pleť - na to se hodí buď něaký tonik, který srovnává PH, nebo klidně jen ředěný jablečný ocet.

Osobně jsem propadlla The ordinary, takže bych používala pro začátek buď 2% retioniod
https://theordinary.deciem.com/…id-2pct-30ml?… a nebo 0.5 retinol ve squalanu https://theordinary.deciem.com/…qualane-30ml?…

A před tím B3-niacinamide https://theordinary.deciem.com/…nc-1pct-30ml?…

Mazala bych to ráno i večer, pokud by retinol příliš dráždil, tak jen jednou, nebo obden, dokud si kůže nezvykne.

REtinoly nemazat, pokud je člověk těhotný a nebo na tom pracuje.

A namazané retinoly nevystavovat slunečnímu svitu.

Jako peeling, bych už rovnou přihodila ten od the ordinary a nebo docela fajn je Havlíkova Porcelánová tvář - peeling maximálně dvakrát týdně.

Zároveň je ta kůže většinou dost suchá, takže je potřeba ji mýt něčím šetrným, ne mýdlem a ráno a večer pořádně hydratovat něčím nedráždivým - celého člověka, ne jen postižené místa.

dobrej poměr cena/výkon má třeba sebamed

https://www.pilulka.cz/…-mleko-200ml

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
22.9.20 19:00

Jako rozhodně ničemu neuškodí začít taky pořádně jíst- tedy tak, aby si měla dostatek vlákniny, zdravých tuků, bílkovin a složitých škrobů - se zaměřením na v tucích rozpuštěné vitamíny A, E,D, K, zinek, selen, B-komplex a dostatek vlákniny (okolo 30 g denně).

A samozřemě kůži chránit před UV zářením.

Primárně je potřeba důkladně pečovat o suchou pokokžku a moc ji nedráždit, pak se často zlepší stav pokožky jako takový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
22.9.20 19:21

@Ou Trpis na to nebo jen radis obecne? Tohle vsechno jsem si našla, ale preferovala bych spis osobni zkusenost nekoho, kdo to ma. Retinoly na dvoulete dite patlat nechci a sebamed taky nic moc, to teda znam lepsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
643
22.9.20 19:36

Jsem potečkovaná odjakživa. Párkrát bylo hodně znát moře, těžko říct, jestli psychická pohoda, voda nebo to neustálé promazávání. A výrazně se struhadlovitost zatáhla, když jsem pokoušela nízkosacharidovku = jí se celkem dobře ale hlavně vlastně bezlepkově. Žádný rozeznatelný problém s lepkem jinak nemám, ale tady to vypadá, že jeho vynechání tělu ulehčí a je to vidět i na té pleti. Takže já doporučím zkusit měsíc, dva bezlepek, vynechat aspoň to pečivo, normální mouku…

edit - já se jinak promazávám dost, po každém namočení nadrsno dětský olejíček. A tam vliv tedy na keratinózu nepozoruju dlouhodobě žádný, já tím řeším hlavně tu zjevnou suchost a šupinatost.

Příspěvek upraven 22.09.20 v 19:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
22.9.20 19:40

Já na to trpím hlavně na vnějších pažích a musím říct, že se mi to pokaždé ztratí, když přestanu jíst velké množství sacharidů. Vynechávám momentálně bílé pečivo a úplně cukr a vyrážka je téměř pryč. Jinak na to nic extra nepoužívám, občas sprchový peeling Nivea a tělové mléko stejné značky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
23.9.20 13:30

@Akve Diky moc, az bude syn vetsi a sam by chtel, nemam problem zkusit sahnout mu do stravy, ale u dvouletaka si to moc neumim predstavit. On teda na pecivo nikdy nebyl, ale zas miluje ryzi, testoviny, brambory a mliko… a nedokazu si predstavit mu tohle vse vyradit z jidelnicku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
23.9.20 13:33

@Aduš8 Zajimave, diky moc, nejsi sama kdo pise o sacharidecha syn to ma taky hlavne na pazich (nohy nejsou v tak hroznem stavu, ale paze me s ohledem na rocni obdobi, ze je opaleny a ze to nedavno jeste nemel, hrozne prekvapily)… zkusim se zeptat i MUDr na trilete prohlidce a poradne mu to mazat, ac moc nechce a mlikem ho mazu kazdy vecer, zkusim jeste pridat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
643
24.9.20 10:46

Však zrovna omezit lepek není zase tak meganáročné, dokonce si myslím, že u takhle malého dítěte to jde fakt snadno, vždyť jí jen to co mu naservíruješ :) Celiaci to musí brát do všech detailů, tam je to o něčem jiném, ale bez pečiva to jde, nebudou knedlíky a těstoviny, ale rýže je bezlepková, brambory, pohanka, jáhly… zbývá toho pořád dost.
Já upřímně nevím, jestli jde o málo sacharidů, nebo jen o ten lepek. Zas tak moc se sebou neexperimentuju, mě tenhle typ kůže zas nepřijde jako tak životně důležitá věc, abych to intenzivně řešila. Ale je to to jediné, u čeho jsem si řekla ahá, týjo, tady je nějaká změna…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
24.9.20 13:13

@Akve No… on obecně pečivo téměř vůbec nejí, ale těstoviny miluje a odpírat mu je nebudu, už tak jí špatně. Spíš mě napadá jestli to nesouvisí s nástupem do školiky, protože mu tam musíme dávat svačinky, a začal jíst ve velkém musli tyčinky a takovéhle věci (chleba s něčím ani ovoce mi tam nesní a hlavně to nenosí ostatní děcka :roll: )… ale souhlas, že to není nic strašnýho, jen si tak říkám, čím to může být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
24.9.20 13:26

@Akve Ještě jinak - díky vám s Aduš jsem si uvědomila, že u nás to asi lepkem nebude… syn začal jíst ve větší míře ovocné sacharidy a pít kravské mlíko… takže možná spíš vyřadit KM a dát opět víc UM, eventuálně mu vymyslet nějakou jinou svačinku než musli tyčinky a nečokoládové (třeba ovesné) sušenky (no to jsem zvědavá jakou)… a hodně mě zajímalo, jestli to nemůže znamenat do puberty akné, ale to jste nepsaly ani jedna, tak snad dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2965
26.11.20 01:49

Musela jsem si to vygooglit a tohle jsem mívala v mírné formě pár měsíců na pažích, pak to nějak samo zmizelo. Myslím, že to mám trochu na stehnech vzadu a z boku na kolenou. Nedělám s tím nic, je to léta stejné. Snad trochu pomohlo mýt se takovou tou umelohnotnou houbičkou, takže spíš odstranit suchou kůži a pak promazat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
25.12.20 13:10

Ahoj me pomohlo vyradit cukry, susenky atd. Zaradil jsem do jidelnicku hodne zeleniny a vitamny jako b complex, selen, zinek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek