Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj anonymní, nejsi ojedinělý případ, moc nás sice není, ale existujeme. K tvému dotazu - v rámci KET bez předchozí menstruace tě nastimulují předepsanými léčivy, ty „nahradí“ fci menstruačního cyklu, takže může i nemusí být podmínkou. Dle mého lékaře vhodné absolvovat min. jeden cyklus MS před vlastním KETEM, v poslední den aplikace léčiv, před zahájením MS, kontrolní ultrazvuk kvůli cystám aj. Každý CAR má vlastní postup, ale i když nejsem schopna menstruovat bez léčiv, vždy byla podmínkou pro zahájení stimulace ke KET (Ostrava, Praha).
Ahoj, děkuji moc. Já brala estrofem a progesteron, ten jsem vysadila a hned jsem to dostala. Dnes mám druhý den velmi silnou MS. Opět jsem nasadila estrofem. V životě jsem tak silnou neměla… 12. Den MS mám volat na UZ a pak nejspíš zase progesteron, tak doufám, že to bude k něčemu dobré. Díky. moc za info
Petra
Můžu se zeptat, jak to dopadlo? Jsem také v této situaci také mám hormonální substituci, normálně nemenatruuji, povedlo se na po druhé? Já se chystám v následujících měsících.. ![]()
@Pet444 ahoj, ano podruhé se to povedlo, ale bohužel proběhl v 6tt samovolný potrat
… Od té doby jsme se nesnažili ještě
@Bejbeeno28 jej tak to mi mrzí
na potřetí to určitě vyjde se vším všudy 🙏 ![]()
Příčinu asi nevědí vid?
A jak se podařilo vyhnat sliznici? Já měla při hirmonech co beru dlouhodobě tak kol 6 mm před půl rokem, ale teď mě to nějak kleslo třeba na 4mm, tak jsem zvědavá, jak bude reagovat na tu stimulaci 🙏
A nějaké bylinky, podpůrné prostředky před ketem si brala? Já zkousim teď sarapis někde jsem četla tady že je taky dobrý na sliznici..
@Pet444 nebrala jsem nic, jen kyselinu listovou. V CARu mi pak nasadili progesteron a estrofem. Sliznice 15mm
Příčinu neznají, ale zjistili z moci že máme s partnerem ureoplasmu, takže máme po antibiotikách a uvidíme, co dál. Ještě půjdu na imunologii.
Tak držím palce ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Krásný den všem,
chtěla bych se tu trošičku poptat na vaše zkušenosti, ačkoliv tohle je poměrně ojedinělý případ. Mám špatnou funkci vaječníků, neprodukují vajíčka a ani samovolně nemenstruuji, již 10 let mám menstruaci řízenou hormony, pokud je beru, dostanu ji, pokud ne, nedostanu.
V CARu, které navštěvuji, mi bylo doporučeno vysadit léky v červenci letošního roku, kdy rovněž proběhla po vysazení poslední MS. Od té doby nic, pak v září jsem začala brát estrofem a 30. 9. proběhl KET blastocysty z darovanýchvajíček. To znamená, že se vůbec nebrala v potaz má menstruace. Transfer bohužel nevyšel a nyní mám vysadit léky (ještě beru progesteron bensis), vyčkat na MS a pak 12 den na UZ a pak další transfer.
Můj dotaz vlastně zní, zda si myslíte, že by to, že ten KET vlastně neproběhl v závislosti na MS, mohlo být příčinou neúspěchu. Protože teď mi Dr. řekla, že menstruace, která mě bude čekat po vysazení léků je vlastně velmi žádoucí. Takže by mohl být druhý pokus úspěšnější?
Děkuji za odpovědi, snad jsem to napsala smysluplně.
Petra